Vilniuje vykusiame tarptautiniame pasaulio čempiono Rimanto Bagdono graikų-romėnų imtynių turnyre antrą komandinę vietą iškovojo mūsų šalies atletai. Lietuviai lemiamose imtyse minimaliu rezultatu 3:4 nusileido pajėgiai Ukrainos ekipai ir pasipuošė sidabro medaliais.

Turnyras buvo sumanytas 2002 metais. Tuometiniai federacijos vadovai bei treneriai R.Bagdono turnyre norėjo „apšaudyti“ jaunus šalies atletus, suteikti galimybę sportininkams kovoti savo žiūrovų akivaizdoje ir, tuo pačiu, imtynių gerbėjams pamatyti naujam skrydžiui atgimstančią sporto šaką.

Toks žingsnis pasiteisino. Per devynis metus turnyre svečiavosi virš trisdešimties Europos ir pasaulio čempionatų nugalėtojų ir prizininkų. Pats turnyras išaugo iš jaunių marškinėlių iki solidaus tarptautinės imtynių federacijos (FILA) pripažinto renginio. „Mano vardo varžybos nebuvo masinės, bet neabejotinai kokybiškos“, – teigė 1965 metų pasaulio imtynių čempionas Rimantas Bagdonas.

Šių metų naujovė – organizatoriai parengė komandinių varžybų formatą, taip vadinamą „siena prieš sieną“. „Tokios turnyro pravedimo sistemos privalumas – kovotojai, atvykę į Vilnių, išeis ant kilimo mažiausiai keturis kartus. Žinia, asmeninėse varžybose gan pajėgūs atletai neretai būna išeliminuoti jau po pirmo susitikimo“, – dėstė federacijos prezidentas Darius Čepauskas.

Į šiemetinį turnyrą suvažiavo solidi kompanija. Be dviejų Lietuvos komandų į sostinę atvyko dvi lenkų ekipos, baltarusiai, ukrainiečiai, latviai ir tolimosios Kirgizijos sportininkai. Kirgizų gretose – šių metų pasaulio čempionato prizininkas Daniaras Kobonovas ir pasaulio jaunimo čempionas bei Azijos čempionato prizininkas Džanarbekas Kendžejevas.

Galingai atrodė ir Ukrainos komanda, savo gretose turinti pasaulio jaunimo čempionato nugalėtoją Sergejų Rutenko ir prizininką Lenurą Temirovą bei Europos jaunimo čempionato trečios vietos laimėtoją Beką Korkarašvilį.

Lenkai į Lietuvą atvyko vedini 1996 metų olimpinio čempiono trenerio Wlodzimierzo Zawadskio.

Baltarusijos treneriai į turnyrą atvežė jaunus bet ambicingus atletus – mūsų kaimynų imtynių mokykla plačiai žinoma pasaulyje, todėl jos pajėgumu abejoti netenka.

Šįkart autsaiderių rolėje atsidūrė latviai, kurių pozicijas susilpnino komandos lyderio Aleksandro Višniakovo trauma.

Turnyre ekipos buvo suskirstytos į du pogrupius. Burtų valia pirmoji šalies rinktinė grūmėsi su latviais, baltarusiais ir antrąja Lenkijos komanda. Lietuviai visus savo varžovus įveikė rezultatu 5:2 ir iškopė į finalą.

Kitoje grupėje kovojo jaunieji mūsų šalies sportininkai. Komandos pagrindą sudarė Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtiniai. Deja, jauniesiems atletams nepavyko nugalėti savo varžovų iš Kirgizijos, Ukrainos ir pirmosios Lenkijos ekipos. „Visi pralaimėjo lygiose kovose. Tokio aukšto lygio susitikimuose mūsų jauniems sportininkams pritrūko patirties. Jie per dažnai klydo. Kai kam pritrūko ištvermės.
Turnyras labai naudingas jauniems imtynininkams, nes tik tokio pajėgumo varžybose išryškėja silpnos vietos. Nudžiugino po traumos atsigavęs Laimonas Gečas. Buvęs tauragiškis sugebėjo laimėti pirmą kėlinuką prieš pasaulio čempionato prizininką iš Kirgizijos“, – pasakoja treneris Olegas Antoščenkovas.

Finale pečius surėmė dvi pajėgiausios turnyro komandos – pirmoji Lietuvos ekipa ir Ukraina. Po sėkmingo Ramūno Dagio (55 kg) starto, Artūras Macijevskis (60 kg) bei broliai Edgaras (66 kg) ir Valdemaras Venckaičiai (74 kg) savo imtis pralaimėjo ir „paleido“ ukrainiečius į priekį. Intrigą sugrąžino vilnietis Vladislavas Lukoševičius (84 kg), kuris atliko „one man show“ – ukrainietį A.Belychą metimu per save pakabino palubėje ir iškovojo gražią pergalę. Deja, tašką susitikime padėjo svečias iš Ukrainos Sergejus Rutenko (96 kg).  Jis atkaklioje dvikovoje įveikė Eugenijų Očkasovą ir palaidojo lietuvių viltis iškovoti aukso medalius. Paskutinė turnyro dvikova tarp Mindaugo Ežerskio (120 kg) ir Artiomo Petrovo tebuvo formalumas, kurį pasaulio ir Europos vicečempionas atliko nepriekaištingai – antrajame kėlinuke Mindaugas savo varžovą paguldė ant menčių.

„Tai pirmas mūsiškių startas po pasaulio čempionato, kuris vyko rugsėjo pradžioje Maskvoje. Galima sakyti, kad Bagdono turnyru pradedamas naujas pasiruošimo kitam sezonui ciklas. Varžybose buvo keliama užduotis patikrinti sportininkų fizinę būklę ir išanalizuoti atletų taktinį bei techninį pasirengimą. Šiai dienai aišku, kad gerą sportinę formą pasiekę rinktinės lyderiai Mindaugas Ežerskis ir Valdemaras Venckaitis. Į rinktinės gretas sugrįžus Laimučiui Adomaičiui akivaizdžiai patobulėjo jo treniruočių partneris ir konkurentas ant kilimo Vladislavas Lukoševičius. Visuomet įdomu stebėti Edgaro Venckaičio kovas. Jis ant kilimo yra menininkas – impresionistas. Tiek metų su juo dirbu ir ne visada nuspėju, ką jis pasiruošęs atlikti. Vis dėlto, aš esu labiau prognozuojamo stiliaus šalininkas, todėl mėginsiu Edgarui įskiepyti klasikos pagrindus…“, – šmaikštavo rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

Šventiškai organizuoto turnyro pagrindinis rėmėjas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Tarptautiniame turnyre kovojo 56 sportininkai. Susirinkę žiūrovai nepamatė Pekino olimpinių žaidynių prizininko Mindaugo Mizgaičio. Jis kartu su Aleksandru Kazakevičiumi buvo išvykęs į Bundeslygos čempionatą Vokietijoje.

Valdas Malinauskas
www.imtynes.lt

2010 m. tarptautinio R.Bagdono turnyro protokolai

Artūro Ševelkovo nuotraukos