Į Vilnių renkasi pajėgiausi Europos imtynių meistrai. Lietuvos sostinėje kovo 31 – balandžio 5 d. dėl 21 medalio komplekto varžysis laisvųjų, moterų ir graikų-romėnų imtynių atstovai. Tai – pirmosios tokio aukšto rango varžybos mūsų šalyje.

Dalyvauti čempionate užsiregistravo 450 imtynininkų iš 37 valstybių. Graikų-romėnų imtynių kovose dalyvaus 181, laisvųjų – 134, o moterų – 117 sportininkių.

Pagal protokolą, bet be banketų

„Organizacinį pasirengimą čempionatui stipriai paveikė ekonominė krizė. Sąmata nuo planuotos 1 mln. 700 tūkst. litų sumos sumažėjo dvigubai, – sakė Lietuvos imtynių federacijos (LIF) generalinis sekretorius Paulius Daumantas. – Valstybė mums beveik nepadėjo, o Vilniui mes visiškai nerūpime. Geranoriškai sutarėme su sostinės policija, bet nesuradome bendros kalbos su medikais, net ir sporto.

Varžybas rengiame minimaliomis sąnaudomis, bet pagal protokolą. Tiesa, iškilmių banketų, vakarėlių ir kultūrinės programos sportininkams teko atsisakyti, taupome ir transporto srityje.“

Dar 90 tūkst. litų LIF turi sumokėti tarptautinei federacijai (FILA), 50-60 tūkst. kainuos dopingo testai, kurių bus atlikta 84 (visiems keturiems visų svorio kategorijų prizininkams ir pasirinktinai), sportininkai bus maitinami triskart per dieną švediško stalo principu.

Lietuvos rinktinės varomoji jėga – vidinė konkurencija

Lietuvos delegaciją sudaro 19 imtynininkų.

„Lietuvos rinktinę sudaro trys – laisvųjų imtynių, moterų ir graikų-romėnų – imtynių komandos, – kalbėjo LIF narys bei daugkartinis Lietuvos čempionas Darius Čepauskas. – Delegacijoje: 7 „graikai-romėnai“, 7 „laisvūnai“ ir 5 moterys. Mūsų merginos nedalyvaus dviejų svorio kategorijų varžybose, nes dar yra per jaunos grumtis su suaugusiomis ir nenorime jų traumuoti psichologiškai.“

„Po Pekino olimpinių žaidynių turėjome atstatomąjį laikotarpį, o po to ėmėme rengtis šiam čempionatui, – teigė graikų-romėnų ekipos vienas trenerių Ruslanas Vartanovas. – Dalyvavome naudingose treniruočių stovyklose Ukrainoje. Namuose turėtume gerai pasirodyti, nes viskas vyko planingai. Tikimės, kad Lietuvos imtynininkai džiugins pergalėmis ir garbingai atstovaus Lietuvai.“

Tiksliai įvardinti Lietuvos atletams planuojamas užimti vietas treneris nesiryžo.

„Konkrečiai numatyti vietą sunku. Mūsiškai pajėgūs kovoti dėl aukštų vietų. Labai stiprios Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos komandos. Dabar Europoje didžiulė konkurencija. Apie 70 proc. varžovų pažįstame ir esame juos išstudijavę“, – sakė treneris.

R. Vartanovas džiaugėsi išaugusia konkurencija ir Lietuvos rinktinės sudėtyje.

„Gerai, kad rinktinėje yra konkurencija, nes imtynininkai tada labiau stengiasi. Arši kova vyko dėl vietos komandoje 55, 66 ir 74 kg svorio kategorijose. Manome, kad neapsirikome su sudėtimi. Joje tie, kurie šiuo metu yra geriausios fizinės formos, tinkamai pasirengę taktiškai ir techniškai“, – įsitikinęs R. Vartanovas.

M.Ežerskis: gėdos Lietuvai nepadarysime

Imtynininkų vardu kalbėjęs labiausiai patyręs Lietuvos kovotojas Mindaugas Ežerskis, taip pat tuščiai nežarstė pažadų.

„Gerai pasirengėme čempionatui, išvengėme traumų. Vyrai gėdos Lietuvai nepadarys. Kam pasiseks, čia jau kitas klausimas. Jei iš anksto žinotume, kam atiteks medalis – būtų neįdomu kautis ant kilimo. Kovosime tik dėl pergalių, o motyvacijos per varžybas namuose tikrai netrūks.“

Pasak Lietuvos imtynių sporto vadovų ir imtynininkų, kito čempionato mūsų šalyje sulauksime negreit, todėl žiūrovai kviečiami aktyviai palaikyti saviškius.

„Pirmą kartą kovosime namuose. Ar namų sienos padės, pasakysiu tik po varžybų. Savi aistruoliai labai padeda, kai nebūna jėgų, o reikia kautis toliau. Tikrai bus į ką pažiūrėti“, – prognozavo M. Ežerskis.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Laisvųjų imtynių komanda:

55 kg Vytas Čumakovas
60 kg Šarūnas Jurčys
66 kg Vitalijus Tavgenas
74 kg Giedrius Morkis
84 kg Edgaras Voitechovskis
96 kg Mindaugas Rumbutis
120 kg Simas Norkus
Vyr. treneris Sergejus Kasimovas

Moterų imtynių komanda:

48 kg Justina Aldusevičiūtė
51 kg Deimantė Butavičiūtė
55 kg Aistė Balčiūnaitė
59 kg Indrė Bubelytė
72 kg Teresė Žvingilaitė
Vyr. treneris Aivaras Kaselis

Graikų-romėnų imtynių komanda:

55 kg Olegas Lavruvjanecas
60 kg Svajūnas Adomaitis
66 kg Edgaras Venckaitis
74 kg Aleksandras Kazakevičius
84 kg Vladislavas Lukaševičius
96 kg Mindaugas Ežerskis
120 kg Mindaugas Mizgaitis
Vyr. treneris Grigorijus Kazovskis
Treneris Ruslanas Vartanovas

Europos imtynių čempionas, Vilnius, kovo 31-balandžio 5 d., „Utenos arena“

Dainius Žygelis, www.DELFI.lt


Valdo Kopusto nuotraukoje: iš kairės Aleksandras Kazakevičius (74 kg), Vladislavas Lukaševičius (84 kg), Edgaras Venckaitis (66 kg), Mindaugas Mizgaitis (120 kg); Olegas Lavruvjanecas (55 kg0, Mindaugas Ežerskis (96 kg), treneris Ruslanas Vartanovas, Svajūnas Adomaitis (60 kg)