Savo mintimis apie pasiruošimą Europos čempionatui pasidalino treneris Ruslanas Vartanovas.
 Kaip vyko pasiruošimas Europos čempionatui?

 „Iš tų sąlygų, kurias turėjome Europos čempionato pasiruošimui išspaudėme maksimumą. Nelinkęs dejuoti, tačiau planus koregavo stipriai vėluojantis finansavimas. Dėl tos priežasties komanda nedalyvavo keliose tarptautinėje treniruočių stovykloje, kai kuriuose turnyruose. Stovyklos suplanuotos neatsitiktinai. Pavyzdžiui į Paryžiaus priemiestį Creteilą po tarptautinio turnyro pasilieka Europos imtynių grietinėlė – neskaitant prancūzų, sparinguose dalyvauja rusai, rumunai, bulgarai, azerbaidžaniečiai ir Skandinavijos šalių imtynininkai.   

 Europos čempionatas Dortmunde vienas pagrindinių metų startų, kuriame ruošiamės patikrinti ne tik komandos senbuvius, bet ir jaunimą. Vokietijoje pamatysime ką reikia koreguoti prieš pasaulio čempionatą Turkijoje, kur bus kovojama dėl kelialapių į Londono olimpines žaidynes.“

 Kokie pakitimai komandoje?

 „Į čempionatą vietoje Mindaugo Mizgaičio vyksta jaunasis Marijus Grygelis. Kitos išeities nėra. Mizgaitis atsigauna po operacijos, todėl lieka namie. Pagal atrankos į olimpines žaidynes sąlygas  pasaulio čempionate šaliai negalės atstovauti joks atletas, jeigu svoryje niekas nedalyvaus kontinentinėse pirmenybėse, tai yra, Europos čempionate. Be to, kalbant apie Grygelį, jis, kaip ir jaunasis Ramūnas Dagys, yra paruoštas taktiškai, fiziškai ir techniškai. Koją gali pakišti patirties stoka, kurios reikia semtis aukščiausio rango varžybose“.

Svorio kategorijoje iki 96 kilogramų matome Aldo Lukošaičio pavardę

 „Aldas 2008 metais iškovojo pasaulio jaunimo vicečempiono titulą. Vėliau pasipylė traumos. Dabar jis atsigavęs ir pasiruošęs kovoms. Bėda – mažas Aldo svoris. Šiuo metu jis tesveria apie 92 kilogramus. Palyginimui, Mindaugo Ežerskio darbinis svoris gerokai virš 100 kilogramų“.

Beje, o kur labiausiai patyręs komandos imtynininkas Mindaugas Ežerskis?

 „Ežerskį saugome reikšmingiausiems startams. Jis treniruojasi kartu su rinktine. Mindaugo patarimai labai reikalingi jaunimui. Jis neabejotinai yra pajėgiausias šalies imtynininkas ir, drąsiai galiu sakyti, iki šiol vienas geriausių pasaulyje. Tiesiog, ateina laikas, kai reikia racionaliau eikvotis. Atletas turi pajusti alkį varžyboms. Po 2007 metų pasaulio čempionato Ežerskis taip pat porai metų nuėjo į pogrindį, pailsėjo ir iššovė Europos čempionate Vilniuje, kur iškovojo sidabro medalį“.

 Kodėl į Dortmundą vyksta Valdemaras Venckaitis, o ne Lietuvos čempionas Aleksandras Kazakevičius?

 „Mes leidome pačiam Kazakevičiui pasirinkti, kur jis norėtų dalyvauti. Aleksandras pasirinko pasaulio čempionatą, kuris vyks rugsėjo mėnesį Turkijoje. Be to, prieš dvi savaite Aleksandras patyrė buitinę kojos traumą“.

 Ir vis dėlto, treneri, koks rezultatas Jus tenkintų?

 „Norėčiau, kad komanda pakartotų arba pagerintų praeitų metų rezultatą. Pernai Europos čempionate Baku Mizgaitis buvo trečias. Iš kiekvienų varžybų svajoju atvežti medalį. Mano galva, aukštas vietas gali iškovoti Edgaras ir Valdemaras Venckaičiai bei Laimutis Adomaitis. Ir tai nebūtų joks atsitiktinumas. Jų aukštą klasę žino ir specialistai, ir varžovai“.

 Rytoj kovas Europos imtynių čempionate Dortmunde pradės graikų-romėnų stiliaus meistrai. Pirmieji ant kilimo išeis Ramūnas Dagys (55 kg), Edgaras Venckaitis (66 kg), Laimutis Adomaitis (84 kg) ir Marijus Grygelis (120 kg).

Valdas Malinauskas
www.imtynes.lt