Dortmunde vykusiame Europos imtynių čempionate dalyvavę Lietuvos imtynininkai įspūdingais laimėjimais nenudžiugino. Keturiolika Lietuvos atstovų bendromis jėgomis iškovojo vos dvi pergales ir liko toli nuo prizininkų pakylos.

Išvyko be lyderių

Europos čempionate dalyvavo septyni graikų-romėnų imtynių atstovai, penki laisvųjų imtynių atstovai ir dvi imtynininkės. Pastaraisiais metais būtent graikų-romėnų imtynininkai Europos pirmenybėse džiugindavo skambiausiomis pergalėmis. Vis dėlto šį kartą jų pasirodymas sulaukė daugiausia kritikos. Tiesa, “klasikai” Europos pirmenybėse dalyvavo be kelių stipriausių sportininkų. Pernai bronzos medalį iškovojęs sunkiasvoris Mindaugas Mizgaitis šiais metais dėl traumos pirmenybėse nedalyvavo. Čempionato kovas iš šalies stebėjo ir 2009 metų Europos vicečempionas Mindaugas Ežerskis. “Mano amžius toks, kad startuoti ir pavasarį, ir rudenį darosi per sunku. Nusprendėme šį kartą suteikti progą jaunimui. Mano svorio kategorijoje kovojo Aldas Lukošaitis, ateityje pakeisiantis mane”, – paaiškino 33-ejų M.Ežerskis.

Prieš metus Baku mieste vykusiose Europos imtynių pirmenybėse, be trečią vietą užėmusio M.Mizgaičio, į geriausiųjų dešimtukus prasibrovė dar du kovotojai. Graikų-romėnų imtynių atstovas Edgaras Venckaitis užėmė aštuntą, o laisvųjų imtynių atstovas Vitas Čiumakovas – septintą vietas. Tad prieš čempionatą graikų-romėnų imtynininkų treneris Ruslanas Vartanovas neslėpė, kad net ir be abiejų Mindaugų – Ežerskio ir Mizgaičio – rinktinėje yra žmonių, galinčių kovoti dėl medalių. “Iš kiekvienų varžybų svajoju atvežti medalį. Manau, kad aukštas vietas gali iškovoti Edgaras ir Valdemaras Venckaičiai bei Laimutis Adomaitis. Ir tai nebūtų joks atsitiktinumas. Jų aukštą klasę žino ir specialistai, ir varžovai”, – prieš išvyką į Dortmundą optimizmo nestokojo R.Vartanovas.

“Klasikų” fiasko

Tačiau iš septynių Europos čempionate dalyvavusių graikų-romėnų imtynininkų tik E.Venckaitis sugebėjo nugalėti bent vieną varžovą. Svorio kategorijoje iki 66 kg startavęs imtynininkas pirmoje kovoje įveikė norvegą Andersą Andreseną Rioningeną (Anders Andresen Ronningen), bet vėliau pralaimėjo serbui Aleksandrui Maksimovičiui ir galutinėje įskaitoje užėmė 14 vietą. Kiti sportininkai pralaimėjo pačias pirmas kovas.

M.Ežerskis neslėpė, kad toks pasirodymas netenkino. “Vyrų pasirodymą galime vertinti tik blogai. Iš jaunimo – Marijaus Grygelio ar Ramūno Dagio, kuriems tai buvo proga pasisemti patirties, negalėjome nieko reikalauti, bet iš rinktinės lyderių – brolių Venckaičių ir L.Adomaičio – tikėjomės geresnių pasirodymų, – konstatavo M.Ežerskis. – Kol kas dar anksti kalbėti apie nesėkmių priežastis. Reikia laiko, kad aprimtų tos emocijos, tada bus galima ramiai viską įvertinti”.

“Laisvūnai” – patenkinti

Tuo metu, kai graikų-romėnų imtynininkų stovykloje tvyrojo gedulas, laisvųjų imtynių komandos treneris Sergejus Kasimovas savo auklėtinių pasirodymą įvertino teigiamai. “Esu patenkintas savo komanda. Aišku, galvojome, kad bus geriau. Planavome, kad imtynininkai laimės dvi tris kovas, bet tik Simas Asačiovas pasiekė pergalę. Galėjo “užsikabinti” ir kiti imtynininkai, bet nepavyko”, – dėstė S.Kasimovas.
Pernai 7 vietą pirmenybėse užėmęs V.Čiumakovas po atkak­lios kovos (0:1, 0:1) pralaimėjo prancūzui Didjė Pei (Didier Pais) ir liko 16-as. “Negalime priekaištauti Vitui. Jo pagrindinis turnyras – pasaulio čempionatas, o čia tik pereinamasis variantas. Planetos pirmenybėse pirmas-šeštas vietas užėmę imtynininkai iškovos kelialapius į Londono olimpiadą, tad tai ir bus svarbiausias mūsų startas”, – teigė laisvųjų imtynių specialistas.

Pasaulio čempionatas vyks rugsėjo 12-18 dienomis Stambule.

Parengta pagal dienraštį „Respublika”