Gardine (Baltarusija) vykdo moterų imtynių mokomoji treniruočių stovykla. Mūsų šalies moterų imtynių rinktinė yra užmezgusi puikius santykius su Gardino olimpinio rezervo ir sporto mokyklos auklėtinėmis. Bendros mokomosios ir pasiruošimo stovyklos  duoda didelę naudą, o kai stovykla vyksta šalyje, kur imtynių menas ir tradicijos perduodamos paveldu, juo labiau. Nekyla jokių abejonių apie stovykloje gaunamos informacijos, techninių veiksmų bazės, jų atlikimo principų naudą. Imtynių specialistai žino, kad tik  „pasėdėjęs sboruose“ suprasi kai kurias imtynių paslaptis ir pradėsi visiškai kitaip regzti taktiką varžybų metu.

Merginos Baltarusijoje nebuvo lepinamos geromis sąlygomis – gyveno turistinėje bazėje, kurioje nėra karšto vandens, tačiau atpirko puikus gamtovaizdis, kurį puošia šalia tekantis Nemunas. Baltarusiai pasirūpino natūraliu, iš ūkininkų pirktu maistu.

Bazėje plynojo futbolo stadionas, apsmaigstytas įvairiais specializuotais skersiniais, lygiagretėmis ir kitokiais sporto įrenginiais.

Treniruočių salėje patiesti trys imtynių kilimai. Tačiau svarbiausia, kad buvo daug gerų tituluotų aukšto sportinio meistriškumo treniruočių partnerių. Patyrusios baltarusės dalinosi patirtimi bei techniniais įgūdžiai.

Užsiėmimus stovykloje vainikavo tarptautinis moterų imtynių turnyras, kurio nugalėtojomis tapo Indrė Bubelytė ir Giedrė Blekaitytė.

Šis, 44 kartą organizuotas turnyras ypatingas tuo, kad jame vykdomas sporto meistro normatyvas. Šio vardo iškovoti atvyksta nemažas būrys puikių imtynininkių iš Baltarusijos, Ukrainos, Rusijos bei Vakarų Europos valstybių.  

Svorio kategorijoje iki 59 kilogramų Indrė Bubelytė (Šiauliai-Anykščiai) finale įveikė sporto meistrę baltarusę Maslovskają Nataliją (2:0/1:0).

Dramatiškai finalinė dvikova susiklostė Giedrei Blekaitytei, kuriai labai atkaklioje imtyje su Minsko miesto Olimpinio  centro auklėtine  sporto  meistre  Viktorija Sereda teko  paplušėti iš peties. Po dviejų kėlinių rezultatas buvo lygus – 4:3/3:3. Medikai norėjo stabdyti kovą, nes Giedrei buvo sumušta nosis ir prakirstas akies vokas, kurį teko lopyti trimis siūlėmis.  Tačiau „Giedrąsa“, taip G.Blekaitytę vadinama savame  imtynininkų rate už savo ryžtingą charakterį, nenorėjo net girdėti apie pasidavimą. Subintuota ir matydama viena akimi Giedrąsa tiesiog išplėšė pergalę ir tapo turnyro nugalėtoja svorio kategorijoje iki 67 kilogramų. Ji taip pat  įvykdė sporto meistrės normatyvą. Šiuo sporto meistrės vardu labai džiaugiasi G.Blekaitytės dėdė Lietuvos imtynių federacijos oficialių varžybų vyriausias sekretorius, imtynių meistras Aldonis Blekaitis. Grįžus namo tėvai dukrą pasitiko ąžuolų vainiku – artimiausi žmonės seka kiekvieną sportininkės laimėjimą.

Gerai kovojo ir jaunoji imtynininkė Danutė Domikaitytė (63 kg, Šiauliai-Anykščiai). Ji kovoje dėl trečiosios vietos įveikė septyniais metais už save vyresnę lenkę Magdeleną Brik-Duda.

Svorio kategorijoje iki 55 kilogramų Trečia vieta atiteko ir Aistei Balčiūnaitei (Šiauliai-Šiaulių rajonas). Deimantė Butavičiūtė (Šiauliai) liko penkta, o Kristina Domikaitytė (Šiauliai-Anykščiai) šešta.

„Matau akivaizdžią mūsiškių pažangą. Svarbu išlaikyti komandos branduolį ir atkreipti sporto mėgėjų ir sporto valdžios dėmesį į moterų imtynes. Lietuvaitės kyla iš imtynių šešėlio ir, jei nepraras motyvacijos, rodys gerą rezultatą”, – apie savo auklėtines šiltai atsiliepė šalies moterų imtynių treneris Aivaras Kaselis. 

Andrius Stočkus

www.imtynes.lt