Šiandien Lietuvos imtynių federacijos būstinėje apsilankė Lietuvos totorių bendrijų sąjungos vadovai. „Tokios įspūdingos delegacijos šiame darbe dar nesu mačiusi”, – nustebusi kalbėjo federacijos referentė Valda Mikalkėnaitė. Sąjungos pirmininką Adą Jakubauską ir jo pavaduotoją Alijų Aleksandrovičių lydėjo įpūdingais tautiniais drabužiais apsirėdusi gražuolė Marija Maisutovič, nešina ne mažiau įspūdingą dovaną – didžiulį šimtalapį pyragą.

 „Šis skanumynas yra kukli padėka už pagalbą organizuojant mūsų tradicinę šventę Sabantujus. Tikiuosi, kad bendradarbiavimas su federacija bus ilgalaikis”, – vylėsi daktaras A.Jakubauskas.

Praėjusį savaitgalį Trakuose svečiai plūdo į miesto pusiasalio pilies teritoriją, kur buvo švenčiamas VII tarptautinis totorių Sabantujus. Trakai šventės centru tapo neatsitiktinai. Buvusi sostinė garsėjo kaip viena seniausių ir didžiausių totorių bendruomenės susitelkimo vietų Lietuvoje. Trakuose 1397 metais LDK kunigaikščio Vytauto Didžiojo iniciatyva buvo apgyvendinta didelė totorių bendruomenė. Totorių karių pareiga buvo saugoti pilis ir miesto apylinkes.

Sabantujus turi gilias tradicijas. Totoriai jį švenčia nuo neatmenamų laikų. Tai sėjos darbų pabaigos šventė. Jos metu vyksta įvairūs konkursai, varžytuvės, meno kolektyvų pasirodymai. Trakuose savaitgalį bene daugiausiai žiūrovų dėmesį kaustė tradicinių totorių imtynių Koreš kovos. Imtynininkų turnyrą laimėjo visaginietis Maratas Akbulatovas.

„Laikome, kad šiemetinis renginys pavyko. Nepaisant lietučio, Sabantujų aplankė keli šimtai žiūrovų. Kitais metais norėtume vykdyti tarptautinį Koreš imtynių turnyrą. Tokiai idėjai pritarė Trakų miesto vadovai. Tikimės partnerių gretose matyti ir Lietuvos imtynių federaciją”, – išreiškė viltį A.Aleksandravičius.

www.imtynes.lt informacija