Rugsėjo 12 dieną Turkijos imtynių federacija kviečia į jų šalyje rengiamą didžiausią ir reikšmingiausią šių metų  imtynių renginį planetoje – pasaulio čempionatą. Stambule paaiškės pirmieji šeši laimingieji kiekvienoje svorio kategorijoje, iškovoję teisę dalyvauti 2012 metų Londono olimpinėse žaidynėse. Po pasaulio čempionato bus žinomi 108 graikų-romėnų (42), moterų (24) ir laisvųjų imtynių (42) atletai, kurie kitąmet vyks  į Ūkanotąjį Albioną grumtis dėl olimpinio aukso.

Londono olimpinėse žaidynėse dėl medalių rungsis 344 atletai (266 vyrai ir 74 moterys).   

Imtynininkai, nepatekę į OŽ pasaulio čempionato metu, savo laimę galės išmėginti viename iš keturių 2012 metų kontinentinių turnyrų (Europos (36 atletai), Azijos (36 atletai), Amerikos (36 atletai) arba Okeanijos ir Afrikos (36 atletai)) ir dviejuose kvalifikaciniuose turnyruose.

Europos kvalifikacinis turnyras numatytas 2012 metų balandžio 18-22 dienomis Sofijoje (Bulgarija). Į Londoną vyks pirmą ir antrą vietas užėmę atletai – iš viso 36 sportininkai. Beje, imtynininkai, praėję kvalifikaciją pasaulio čempionato metu, Europos kvalifikaciniame turnyre nedalyvauja. Beje, vadovaujantis FILA reikalavimais, Europos kvalifikaciniame turnyre teisę rungtis ant imtynių kilimo įgis atletai tuose svoriuose, į kuriuos nacionalinė federacija deleguos savo sportininkus į Europos čempionatą, kuris vyks 2012 kovo 6-11 dienomis Belgrade.   

Trečias atrankos etapas – 2012 metų I-masis tarptautinis kvalifikacinis turnyras, kuris įvyks balandžio 25-29 dienomis Taiyuanyje (Kinija). Iš Kinijos namų link pasuks 50 laimingųjų, tai yra, 1-3 vietas užėmę “klasikai” ir “laisvūnai” ir 1-2 vietas užėmusios moterų imtynių meistrės.

Paskutinis šansas atletams bus suteiktas 2012 metų gegužės 2-6 dienomis Helsinkyje (Suomija) vyksiančiame II-jame tarptautiniame kvalifikaciniame turnyre. Suomijoje laimingi bilietai atiteks 1-2 vietas savo svoriuose iškovoję (iškovojusios) sportininkai (viso 36 atletai).

Trys vietos imtynių turnyre bus skirtos Olimpinių žaidynių šeimininkams.

Dar tris vietas („laukines kortas“) savo nuožiūra išdalins Tarptautinis olimpinis komitetas.  

Pasaulio imtynių čempionato graikų-romėnų ir laisvųjų imtynių turnyruose sportininkai kovos septyniose olimpinėse svorio kategorijose: iki 55 kg; nuo 55 iki 60 kg; nuo 60 iki 66 kg; nuo 66 iki 74 kg; nuo 74 iki 84 kg; nuo 84 iki 96 kg ir nuo 96 iki 120 kilogramų.

Moterys galynėsis svorio kategorijose: iki 48 kg; nuo 48 iki 55 kg; nuo 55 iki 63 kg ir nuo 63 iki 72 kilogramų.

Pastaruoju metu pajėgiausių komandų sąrašo viršuje dominuoja Rusijos „klasikai“ bei „laisvūnai“ ir Japonijos moterų imtynių atstovės. Ambicijų ir pajėgių atletų nestokojančios Turkijos, Azerbaidžano, Kubos ir Jungtinių Amerikos Valstijų federacijų vadovai viešai pareiškė, kad jų šalies atletai iškovos teisę dalyvauti visuose svoriuose iš kiekvienos imtynių rungties, tai yra, išnaudos visą leistiną valstybei atrankos į OŽ reglamente kvotą.

Valdo Malinausko nuotrauka

Turkijoje kovoje dėl olimpinio bilieto grumsis ir 10 mūsų šalies atletų. Ant imtynių kilimo varžysis „klasikai” Edgaras Venckaitis (66 kg), Aleksandras Kazakevičius (74 kg), Laimutis Adomaitis (84 kg), Aldas Lukošaitis arba Mindaugas Ežerskis (96 kg) ir „superbomba“ Mindaugas Mizgaitis (120 kg). Dėl išganingo patekimo tarp šešių laimingiausių taip pat galynėsis laisvųjų imtynių stiliaus atstovai Šarūnas Jurčys (55 kg), Vytas Čiumakovas (60 kg), Edgaras Voitechovskis (84 kg) ir Simas Asačiovas (120 kg).

Moterų imtynių turnyre Lietuvai atstovaus Indrė Bubelytė (55 kg).

Rinktinių treneriai Grigorijus Kazovskis ir Ruslanas Vartanovas (abu graikų-romėnų imtynės), Sergejus Kasimovas (laisvosios imtynes) ir Aivaras Kaselis (moterų imtynės).  

Pasaulio imtynių čempionatas Stambule tęsis iki rugsėjo 18 dienos.

 

Valdas Malinauskas

www.imtynes.lt