Belgrade vykstančiame Europos imtynių čempionato paskutinę dieną mūsų šalies imtynininkai iškovojo dar vieną medalį. Svorio kategorijoje iki 74 kilogramų trečią vietą laimėjo Aleksandras Kazakevičius. Mūšyje dėl bronzos vilnietis surėmė pečius su patyrusiu prancūzu, Pekino olimpinių žaidynių prizininku Christophe Rene Marceliu Guenot.„Kazakevičius buvo vertas pergalės. Jis ant kilimo grojo pirmu smuiku. Nuolatos spaudė varžovą, apkrovė ir nuvargino prancūzo rankas. Visas darbas nueitų perniek, jei tęstųsi teisėjavimo šedevrai. Dešimtis kartų peržiūrėjau pakartojimą ir nesupratau, kodėl pirmame kėlinyje per pečius persiritusiam varžovui įskaitė 2 taškus, o ne atvirkščiai“, – stebėjosi pirmasis Aleksandro treneris Remigijus Gustas. Laimei, vilnietis nepalūžo. Nepalūžo net tuomet, kai antrame kėlinuke teisėjas dar kartą vos nenubaudė ir galutinai nesužlugdė kovos, skirdamas prancūzui tašką už, neva, neteisingą ataką parteryje. Mūsų trenerių štabas pareikalavo video peržiūros. Pasitarę arbitrai leido tęsti kovą. Per 30 sekundžių Aleksandras atlieka ridenimą ir išlygina rezultatą.

Trečiame kėlinuke treneriai Kazovskis ir Vartanovas iki užkimimo maldavo eiti į priekį ir jokiais būdais nelenkti galvos, ištiesti nugarą. „Bijojome, kad kilimo teisėjas netraktuotų pasyvumo, todėl prašėme Aleksandro eiti į priekį, nesusigūžti, nerizikuoti atliekant neparuošto metimą ir sulaukti parterio. Matėme, kad prancūzas nukankintas. Mūsų taktika pasiteisino“, – sakė treneris Ruslanas Vartanovas.

Lemiamas prancūzo šturmas parteryje buvo bevaisis. Kazakevičius sėkmingai atlaikė sulėtėjusius Guenot manevrus ir pasiekė sunkiausią bei svariausią savo sportinės karjeros laimėjimą.

Tuo pačiu Aleksandras atsirevanšavo prancūzui už patirtą nesėkmę Europos čempionate Vilniuje 2009-siais.

Šiame čempionate Aleksandro Kazakevičiaus startas buvo išties įspūdingas. Jis paguldė ant menčių Veli-Karri Osvaldą Suomineną iš Suomijos ir įveikė kroatą Bozo Starcevicą (0:1/1:0/1:0). Aštunfinalyje Aleksandras nugalėjo Lenkijos atletą Arkadiuszą Marciną Kulynyczių. Tik pusfinalyje vilnietis nusileido dukart pasaulio vicečempionui Manučarui Cchadajai.

Kovas svoryje pradėjo 31 atletas. 

Valdas Malinauskas

www.imtynes.lt