Belgrade finišavęs Europos imtynių čempionatas buvo sėkmingiausias mūsų šalies imtynininkams. Lietuvos atletai pakilo į neregėtas iki šiol aukštumas – komandų rikiuotėje trenerių Grigorijaus Kazovskio ir Ruslano Vartanovo vedina ekipa  užėmė šeštą vietą. Tai tikra čempionato sensacija. Užnugaryje paliktos Turkijos ir Gruzijos komandas. Nereikia būti specialistu. Pietiečiams imtynės, kaip mums krepšinis.  Antri, treti ar net šešti pagal pajėgumą šių šalių atletai yra ekstra klasės imtynininkai, kurie dešimtmečiais tradiciškai namo po čempionato vežasi ne vieną kilogramą medalių. Belgrade karštųjų pietiečių pasitikėjimą ne kartą buvo nuslopinę santūrūs baltų ainiai – natūralizuotą Azerbaidžano gruziną Gadabadzę palaužė Ežerskis, o Adomaitis aršioje imtyje nukovė pasaulio čempionato prizininką, buvusį iranietį, taip pat gynusi Azerbaidžano garbę, Samaną Ahmaną Tahmasebį.  „Taip paruošta komanda gali įgyvendinti aukščiausius sportinius tikslus. Man svarbus buvo ne rezultatas, o imtynių kokybė. Visi be išimties komandos nariai pateisino mano lūkesčius“, – sakė varžybas stebėjęs Europos imtynių federacijos biuro narys Andrejus Gribojedovas.

Dabartinis LIF vadovas Darius Čepauskas mato gilesnes dabartinių laimėjimų šaknis. „Sėkmingas Lietuvos imtynininkų pasirodymas – sidabro ir bronzos medaliai – nėra nei netikėti, nei pirmi, nei paskutiniai. Tai rezultatas nuoseklaus ir sistemingo darbo, kuris trunka ilgiau kaip šimtą metų. Tiek, kiek egzistuoja Lietuvos imtynių federacija. Kovotojų charakteris yra lietuvių genuose. Kitaip Vytautas Didysis nebūtų nukeliavęs iki Juodosios jūros“, – įsitikinęs Lietuvos imtynių federacijos prezidentas.

Paprašytas pakomentuoti auklėtinių pasirodymą, treneris Grigorijus Kazovskis pasakė, kad komanda puikiai susitvarkė su iškeltais uždaviniais. „Prieš čempionatą buvo daug problemų. Mindaugas Mizgaitis po sunkios kojos traumos. Be to, jam reikėjo sutvarkyti svorį. Laimutis Adomaitis dėl sprando raumens treniravosi puse jėgos beveik mėnesį. Ežerskis tokio masto varžybose nekovojo beveik porą metų. Kazakevičius gydėsi dilbio traumą. Galiausiai vaikinai susitvarkė. Belgrade man patiko visi be išimties. Planas įvykdytas. Tolimesnis likimas jų rankose. Ypač tas liečia tituluotą sunkiasvorį. Mizgaitis paėmė pagreitį, svarbu nesustoti. Dagys, jaunas, bet kovingas. Edgaras Venckaitis, švelniai tariant savotiškas menininkas, eksperimentų mėgėjas. Pirmą kartą mačiau taip puikiai atliekantį ridenimą. Tačiau to maža. Su kai kuriais varžovais reikia parteryje išsikrauti šimtu procentų. Galiausiai gaila Laimučio. Jam bronza buvo pasiekiama“, – savo nuomonę išsakė G.Kazovskis.

A.Gribojedovas taip pat pasidžiaugė imtynininkų pasirengimu.“Mačiau, kad Mizgaitis pasiilgęs imtynių. Drąsiai ėjo į kryžių su pasaulio čempionu Heiki Nabiu ir spaudė tol, kol estas padarė klaidą. Patobulėjo Edgaro Venckaičio darbas parteryje. Komplimentai Kazakevičiui už taktiškai brandžią dvikovą su lenku. Laimutis Adomaitis nukraujavo, tačiau parodė kovotojo charakterį“, – pasakojo A.Gribojedovas.  

„Čempionatas puikiai organizuotas, teisėjavimas aukščiausio lygio. FILA subūrė kompetentingus teisėjus. Taisyklės visiems vienodos. Nugalėjo tie, kas šiam momentui stipriausi ir didžiuojuos, kad tarp pajėgiausių yra Lietuvos imtynininkai“, – reziumuoja varžybas stebėjęs LIF prezidentas.

Valdas Malinauskas