Prieš pora dienų mūsų šalies imtynių komanda pasidalijo į dvi grupes. Į Kiniją išvyko Mindaugas Ežerskis, Mindaugas Mizgaitis, Aleksandras Kazakevičius, treneris Grigorijus Kazovskis ir gydytojas Egidijus Tutkus. Taiyuanyje atletai dalyvaus treniruočių stovykloje, po kurios, balandžio 28-29 dienomis, galynėsis dėl vieno iš trijų kelialapių į Londono olimpines žaidynes.

Kita delegacija šį savaitgalį pradeda Europos atrankos turnyro šturmą. Sofijoje rezervuoti vietas Londono olimpinio kaimelio viešbutyje mėgins  Edgaras Venckaitis (66 kg), Valdemaras Venckaitis (74 kg), Laimutis Adomaitis (84 kg), Vilius Laurinaitis (96 kg) ir Marijus Grygelis (120 kg). Komandai vadovaus strategas Ruslanas Vartanovas su savo pagalbininku gydytoju Vladu Sklizmantu.

Prie kompjuterių prilipę Europos imtynių gerbėjai galės tiesiogiai stebėti negailestingą mūšį. „Turnyro reglamentas žiaurus. Bulgarijoje kelialapius į žaidynes iškovos tik pirmąsias dvi vietas iškovoję atletai. Iš sportinininkų reikalauju didžiausios koncentracijos. Bet sąlygos visiems vienodos. Bus įdomu. Prognozių nemėgstu, tačiau būtų smagu, kad po Bulgarijos netektų skristi į varginančią kelionę į Taiyuanį“, – pakiliai nusiteikęs šmaikštavo treneris. Kai jam pažadėjau, kad už kiekvieną kelialapį pavaišinsiu trenerį triguba porcija mėgiamos silkės be svogūnų, Ruslanas pasiūlė iš anksto užsakyti daugiau porcijų. Ką gi, laukti liko vidsai nedaug. Jau po vidurdienio komanda nuo „Dedeman Princess“ viešbučio pajudės link varžybų vietos. Po „Armeetz“ sporto halės skliautais pirmieji kovas pradės lengvoji kavalerija.

Pirmas ant imtynių kilimo žengs E.Venckaitis (66 kg). Būten šiame svoryje  daugiausiai strateguoja rinktinių treneriai. Taktiniais sumetimais turkai ir ukrainiečiai iš žaidimo išėmė pirmuosius numerius, o jų vietą užėmė mažiau rimtose kovose užgrūdinti atletai. Na, o Edgaras Venckaitis surems pečius su italu Riccardo Magniu. Sofijoje Squadro azuro imtynių komanda neturės sirgalių tifosi palaikymo, kuri aršiai siautėja futbolo stadionuose. Be to, 36 metų italas per savo karjerą nieko reikšmingesnio nepasiekė. Yra didelė pagunda tikėtis, kad Bulgarijoje jis neperšoks aukščiau bambos. Sėkmės atveju galimas Edgaro varžovas bulgaras Emilyanas Malinovas Todorovas. „Kilimo improvizatorius ir laisvas menininkas gali iškrėsti pokštų. Jis absoliučiai neprognozuojamas. Jei Edgaras pats nepasiklys veiksmų labirintuose, galima tikėtis rezultato“, – apie E.Venckaičio galimybes kalbėjo treneris Grigorijus Kazovskis.

Edgaro broliui Valdemarui Venckaičiui teks spręsti sudėtingesnį rebusą. Svoryje iki 74 kilogramų prie vos ne pusės imtynininkų pavardžių pasiekimų grafoje įrašyti skaičiai 1, 2 arba 3. Buvęs tauragiškis privalės pamiršti kelis metus kankinusias traumas. 2007 metų Europos ir pasaulio čempionatų prizininkas privalo iš naujo įrodyti, visų pirma sau, kad Ūkanotas Albionas yra realiai ranka pasiekiamas. Bet tam, kad mėgautis rytine kava Londone, nuo kelio reiks patraukt keletą kliūčių – Europos čempionus vengrą Peterą Bacsi ir azerbaidžanietį Rafigą Huseynovą bei pastaraisiais metais solidžiai ant imtynių kilimo atrodantį Dmytro Pyškovą ir Ukrainos. „Mūsiškiai nemėgsta pradėti turnyrus sunkiomis kovomis. Jiems svarbu pajusti kilimą, pramušti kvėpavimą“, – ne kartą yra kalbėję šalies rinktinės treneriai. Bulgarijoje startiniame susitikime  mano, subjektyvia nnuomone, Valdemaras tokią galimybę gavo. Burtų valia debiutiniame varžybų susitikime jo laukia kuklus nuopelnų prasme slovėnas Jure Kuharas.

Svoryje iki 84 kilogramų antrą šansą gyvenime patekti į olimpiadą mėgins išnaudoti Laimutis Adomaitis. Prieš keturis metus Meškiu vadinamas atletas liko už borto, pralaimėjęs paskutinę lemiamą dvikovą varžovui atrankos turnyre Novy Sade. Šių metų Europos čempionatas patvirtino aukštas Laimučio ambicijas. Vaizdo įrašai aiškiai parodė, kaip Belgrade buvo pralaimėta ukrainiečiui Žanui Beleniukui imtyje dėl trečios vietos. Varžovas, aukštai pakibo ant iškeltų Meškio rankų ir desperatiškai besigindamas alkūne nokautavo Adomaitį. Nuoskaudos „Purvinąjam Žanui“ Laimutis neturi. „Visa tai jau istorija. Tą momentą aš ištryniau iš atminties. Nieko nepakeisi“, – prieš išvyką į Sofiją kalbėjo L.Adomaitis.

Kas gi Laimučio varžovai? Tokie patys pikti ir ištroškę pergalių. Tituluoti olimpinių žaidynių nugalėtojaji, pasaulio ir Europos čempionatų prizininkai Andrea Minguzzi (Italija), Nenadas Ziugajus (Kroatija), Vasylis Račyba (Ukraina), Hristo Marinovas (Bulgarija), Meloninas Noumonvi (Prancūzija). Ne vieną iš šios kompanijos Adomaitis yra įveikęs. Tačiau treneris Kazovskis labiausiai nuogąstauja dėl akistatos su bulgarais:„Namų sienos padeda. Todėl šeimininkus įveikti tikrai bus sunku“.

„Susidės daug faktorių, kurie lems pranašumą vienam ar kitam atletui. Nei vieno imtynininko nėra tokio, kuris visa galva būtų pranašesnis. Todėl šansai visiems vienodi. Aš tikiu savo komanda“, – sakė R.Vartanovas.

Ką gi, didžiosios lenktynės dėl kelialapių prasidėjo.

Valdas Malinauskas