Sofijoje baigėsi antrasis atrankos į olimpines žaidynes etapas. Bulgarija mūsų atletams primena ir džiugias, ir skausmingas akimirkas. 2005 metais saldų pergalių skonį pajuto Mindaugas Ežerskis ir Laimutis Adomaitis. Jie abu Varnoje vykusiame Europos imtynių čempionate pasipuošė iškovotais bronzos medaliais.

Po dviejų metų Sofijoje savo komandos draugų pasiekimą pakartojo Valdemaras Venckaitis. Buvęs tauragiškis užėmė trečią vietą svoryje iki 74 kilogramų.  Deja, pergalės džiaugsmą aptemdė sunki Valdemaro brolio Edgaro Venckaičio trauma. Pirmoje imtyje Edgaras nukovė pasaulio ir Europos čempionatų prizininką Sergejų Kovalenką iš Rusijos. Užsivedęs Maksas (taip jį vadina draugai) antroje kovoje po pirmo kėlinuko pirmavo prieš gruziną Muchraną Mačiutadzę. Situaciją apsivertė antrame kėlinuke. „Gruzinas darė lemputę, o Edgaras plačiai pastatęs koją mėgino pristabdyti ataką. Spaudimo neatlaikė atleto kūnas – pamačiau, kad koja keistai pakrypusi liko vietoje, o klubas sustingo nenatūraliai prasisukęs. Jau vėliau medikai pasakė, kad išniro šlaunikaulis. Po tokios traumos kai kurie specialistai atletui prognozavo karjeros pabaigą. Tačiau, visų nuostabai, Edgaras po pusmečio pasirodė treniruotėse“, – prisimena rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas. Tačiau tuo istorija nesibaigė. Jau po poros dienų pratybose E.Venckaitis išsinarino petį. „Ruošiausi pasaulio čempionatui, kuriame tektų kovoti dėl olimpinio kelialapio į Pekiną. Treniruotėje kovojau su Svajūnu Adomaičiu. Po atlikto veiksmo žiūriu, kad kairė ranka neklauso manęs. Akimirkai praradau žadą. Vėl gipso šarvai. Tačiau nei sekundei nesuabejojau savo pasirinkimu. Aš imtynininkas. Joks skausmas, jokia trauma taip lengvai manęs nuo kilimo nenuvarys“, – šypsosi Londono olimpinių žaidynių dalyvis Edgaras Venckaitis.

Kaip buvo rašyta, naujai iškeptas olimpietis pralaužė ledus šalies imtynių komandai kovoje dėl bilietų į Londoną. Po jo kojomis krito italas Riccardo Magni, bulgaras Emelyanas Malinovas Todorovas ir Juha Petteris Hiltunenas iš Suomijos. Nutvėręs iš skandinavo olimpinį kelialapį, imtyje dėl pirmos vietos Edgaras trijų kėlinukų nieko nelemenčioje kovoje nusileido olimpiniam čempionui iš Prancūzijos Steeve Guenotui. „Po kovos su bulgaru mes su daktaru Vladu Sklizmantu vos spėjom atletą atpumpuoti. Jau po dvidešimties minučių jo laukė daugiau pailsėjęs ir šviežesnis suomis. Beje, suomis dažnas svečias Lietuvoje. Savo šalies komandos sudėtyje Juha ne kartą dalyvavo treniruočių stovyklose Vilniuje. Pamenu, prieš kokius septynis metus jie stovėjo poroje, o aš parodžiau tokį neįmantrų veiksmą – metimą per petį pritūpiant. Tai Sofijoje supratau, kad Edgaras geresnis mokinys už suomį. Edgaras šiuo veiksmu suomį taip staigiai švystelėjo ir paguldė ant menčių, kad Juha atsitokėjo tik tuomet, kai kilimo teisėjas iškėlė lietuvio ranką“, – pasakojo R.Vartanovas.

Kitą atrankos turnyro dieną kovojo „sunkioji artilerija“ – Vilius Laurinaitis (96 kg) ir Marijus Grygelis (120 kg). Taktiniais sumetimas jaunieji atletai buvo mesti į mūšį Bulgarijoje, o pirmieji numeriai Mindaugas Ežerskis ir Mindaugas Mizgaitis ruošėsi trečiam atrankos etapui už 600 kilometrų į pietvakarius nuo Kinijos sostinės Taiyuanyje. Jiems kompaniją palaikė šių metų Europos čempionato prizininkas Aleksandras Kazakevičius. Rinktinės treneriai nedaugžodžiavo ir teigė, kad visų šansai vienodi. „ Jie jauni, varžovai dar jų neišzondavo. Neseniai vykusiose varžybose savų žiūrovų akivaizdoje Vilius Laurinaitis ant menčių paguldė Panamerikos žaidynių nugalėtoją Yuniorą Falconą Estradą iš Kubos. Grygelis kiekvieną dieną pakaitomis kapojasi su Ežerskiu ir Mizgaičiu. Lengvasvoriai tokių tituluotų sparingų neturi. Tegul rodo, ką išmoko“, – prieš turnyrą kalbėjo Ruslanas Vartanovas. Pasak trenerio, nors savo vyresniems komandos draugams Vilius ir Marijus kelialapių neiškovojo, tačiau vaizdo nesugadinno ir nenuvylė. V.Laurinaitis įveikė rumuną Robertą Alexandru Poppą (2:0/4:0) ir slovaką Filipą Koszeghy (3:2/3:0), tačiau nusileido Europos čempionui armenui Artūrui Aleksanyanui (0:2/0:6) bei Azerbaidžano atletui Šalvai Gadabadzei (0:1/0:2).

Marijus Grygelis pranoko serbą Nemanją Pavlovičių (3:3/2:0), bet neprilygo septyniais metais vyresniam policininkui Ralfui Walteriui Boehringeriui iš Vokietijos (0:4).

Graikų-romėnų imtynių atrankos turnyre Sofijoje kovojo 125 atletai. Po šių varžybų kiekviename svoryje liko penkios laisvos vietos. Jų likimas spręsis dviejuose paskutiniuose pasauliniuose atrankos etapuose – Taiyuanyje (Kinija) balandžio 25-30 dienomis (kelialapius iškovos 1, 2 ir 3 vietas užėmę atletai)  ir Helsinkyje (Suomija), gegužės 2-6 dienomis (kelialapiai atiteks 1 ir 2 vietas iškovojusiems atletams).

Laisvųjų imtynių turnyre prasimušti į Londoną mėgino Edgaras Voitechovskis. Klaipėdietis svoryje iki 84 kilogramų įveikė vokietį Georgą Gabrielių Seregelyi (6:4/4:1), tačiau suklupo imtyje su rumunu Gheorghitu Stefanu (1:2/2:4) ir liko septintas. Laisvųjų imtynių turnyre kovojo 100 atletų.

Valdas Malinauskas