IOC Vykdomasis komitetas vakar pasiūlė į 2020 metų olimpinių žaidynių programą įtraukti 25 sporto šakas. Jame – lengvoji atletika, irklavimas, badmintonas,  krepšinis, boksas, kanojų ir baidarių irklavimas, dviračių sportas, žirgų sportas, fechtavimas, futbolas, gimnastika, sunkumų kilnojimas, rankinis, žolės riedulys, dziudo, plaukimas, šiuolaikinė penkiakovė, tekvondo, tenisas, stalo tenisas, šaudymas, šaudymas iš lanko, triatlonas, buriavimas ir tinklinis.

Lietuvai  – svarbiausi, pasauliui – nereikalingi

Lietuvos imtynininkai svarbiausiose pasaulio varžybose pernai iškovojo net 8 medalius. Bet vakar juos ant menčių paguldė IOC pasiūlymas išbraukti seniausią sporto šaką iš 2020-ųjų olimpiados programos.

Aleksandras Kazakevičius tiesiog nepatikėjo tuo, ką išgirdo.

Kai Londono žaidynėse bronzos medalį iškovojęs imtynininkas vakar iš lrytas.lt korespondento sužinojo apie Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) vadovų sprendimą, jis vis dar vylėsi, kad tai – netiesa.

“Ne. Kaip tik dabar naršau internete ir skaitau pranešimą, jog tai – tik gandas”, –  lyg į varžovo provokuojantį veiksmą ant kilimo žaibiškai sureagavo geriausias 2012-ųjų Lietuvos imtynininkas.

Bet vakar IOC Vykdomojo komiteto nariai visus seniausios olimpinės sporto šakos gerbėjus paguldė ant menčių.

IOC pasiūlė išbraukti imtynes iš olimpiadų programos po paskutiniojo šios sporto šakos atletų pasirodymo 2016-ųjų Rio de Žaneiro žaidynėse.

„Nemanau, kad galiausiai jos bus pašalintos. Būtų labai keista, jeigu taip padarytų. Juk imtynės  – viena seniausių sporto šakų. Tai visiems būtų labai didelis smūgis”, – įsitikinęs A.Kazakevičius.

Nepateko į 25 sąrašą

Nuo antikos laikų klestinti sporto šaka iš tiesų atrodė  amžina.

Imtynės kartu su kitomis 8 sporto šakomis buvo įtrauktos dar į pirmųjų šiuolaikinių žaidynių 1896 metais Atėnuose programą, ir visą laiką iki šiol,  išskyrus 1900-ųjų olimpiadą Paryžiuje, buvo olimpinis sportas.

2004-aisiais Atėnuose  dėl olimpinių medalių ant imtynių kilimo jau pradėjo kovoti ir moterys, todėl vakarykštis IOC pasiūlymas buvo ypač netikėtas.

Nors pastaruoju metu Damoklo kardas nuolat kabojo virš šiuolaikinės penkiakovės, penkiolika  IOC VK narių vakar pasirinko kitą auką.

Imtynės nebuvo įtrauktos  į 25 pagrindinių sporto šakų sąrašą, kuris   pasiūlytas  2020 metų olimpiados programai.

“VK rekomenduoja,  kad imtynės, kurioms vadovauja Tarptautinė imtynių asociacijų federacija (FILA), nebūtų įtrauktos į pagrindinių sportų sąrašą. Imtynės nuo šiol papildo  trumpąjį septynių sportų sąrašą, kurios gali būti įtrauktos į 2020-ųjų žaidynių programą kaip papildomas sportas”, – vakar paskelbė IOC.

Likimas paaiškės rugsėjį

Dėl vienintelio kelialapio į 2020-ųjų olimpiadą imtynės varžysis su beisbolu/softbolu, karate, riedučių sportu, laipiojimu uolomis, skvošu, vandenlenčių sportu ir wushu.

Visos aštuonios sporto šakos turės pateikti savo pristatymą per gegužės mėnesį Sankt Peterburge (Rusija) numatytą IOC VK posėdį.

Po jo IOC VK rekomenduos vieną iš šių aštuonių sporto šakų įtraukti į 2020 metų olimpiados programą.

Galutinis sprendimas bus priimtas per 125-ąją IOC sesiją, kuri 2013 m. rugsėjo 7-10 vyks Buenos Airėse (Argentina).

“Imtynės – universali sporto šaka, kurią galima pritaikyti ir kitoms. Tikiuosi, kad dar bus labai daug susitikimų ir pokalbių, kad jos išliktų olimpinėje programoje“, – vylėsi A. Kazakevičius.

Nori atnaujinti olimpiadą

Lietuvos imtynininkai olimpiadose yra iškovoję du medalius.

2008-aisiais Pekine graikų-romėnų imtynių varžybose  svorio kategorijoje iki 120 kg bronza pasipuolė Mindaugas Mizgaitis, o 2012 -aisiais Londone – geriausio Lietuvos sunkiasvorio komandos draugas A.Kazakevičius, kovojęs svorio kategorijoje iki 74 kg.

Londono žaidynėse imtynininkai iš viso pasidalino 18 medalių komplektų: graikų-romėnų imtynių turnyre  – 11 ir laisvosiose imtynėse – 7.

„Tai olimpinės programos atnaujinimas.  Čia nereikia klausti, kas negerai su imtynėmis. Tiesiog taip buvo geriau visai programai“, – sensacingą sprendimą dėl imtynių vakar komentavo IOC atstovas spaudai Markas Adamsas.

Nuo 2008-ųjų iš olimpiados buvo išbrauktas beisbolas ir softbolas, o 2016-ųjų žaidynių programą Rio de Žaneire papildys golfas ir regbis.

“IOC VK sprendimas nėra galutinis, tai dar turės patvirtinti asamblėja. Be abejo, imtynės mums yra reikalingos, nes yra atvežusios ne vieną medalį, tačiau kvestionuoti IOC asamblėjos sprendimo mes negalėtume“, – sportin..lt  vakar sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Lietuvoje – prioritetinė šaka

Pernai Lietuvos imtynininkai svarbiausiose oficialiose pasaulio ir Europos varžybose iškovojo 8 medalius.

Pirmadienį Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) lyg tyčia imtynes įtraukė į prioritetinių šalies sporto šakų sąrašą. Jame – 18 olimpinių sporto šakų.

Nauji prioritetinių šakų kriterijai patvirtinti 2013-2016 metams.

„Valstybė turi pasirinkti svarbiausias sporto plėtotės kryptis. Mūsų manymu, sporto šakos pozicijas apsprendžia jos masiškumas ir sportininkų pasiekimai“, – sakė KKSD generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

“Jeigu imtynės bus išbrauktos iš olimpiados, tai atimtų labai daug motyvacijos iš vaikų, kurie imtynėmis užsiima, nes nori dalyvauti olimpiadoje. Mums būtų sunku pritraukti jaunimą“, – neabejojo A.Kazakevičius.

Giedrius Janonis www.lrytas.lt