Skandalingas Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) pasiūlymas išmesti imtynes iš 2020 metų žaidynių programos iššaukė ne tik galingą šios sporto šakos gerbėjų protestų bangą.

Kaip skelbė lrytas.lt, amerikiečiai jau ėmė rinkti parašus po peticija JAV prezidentui Barackui Obamai, reikalaujančia boikotuoti olimpiadą, jeigu nuo Antikos laikų klestėjusios imtynės liks už borto. Dėl abejotino IOC sprendimo viešai jau pasipiktino ne tik JAV, bet ir Rusijos, Prancūzijos, Turkijos, Graikijos, Irano imtynių federacijos ir šių šalių sporto vadovai.

Bet dar labiau IOC pasiūlymas sudrebino Tarptautinę imtynių federaciją (FILA). Prabėgus vos keturioms dienoms po IOC Vykdomojo komiteto posėdžio iš savo pareigų buvo priverstas pasitraukti FILA prezidentas Raphaelis Martinetti.

Pasaulio imtynininkų šeimai vadovaujantis šveicaras sulaukė daug kritikos per šeštadienį Phukete (Tailandas) vykusį neeilinį FILA Vykdomojo komiteto posėdį.

Kai 11 iš 20 FILA VK narių po balsavimo pareiškė nepasitikėjimą FILA prezidentu, šis pranešė, jog atsistatydina ir paliko posėdį.

Imtynių pasaulis pasiryžo keisti nuo 2002-ųjų FILA vadovavusio šveicaro politiką. „Mes toliau diskutuosime, kokiu būdu galime grąžinti imtynes į olimpinių žaidynių programą. Šiandien dar niekas nenuspręsta, bet mes tęsime mūsų diskusijas rytoj“, — pareiškė FILA viceprezidentas japonas Tomiaki Fukuda.

Vienu realiausių kandidatų pakeisti R.Martinetti FILA prezidento poste imtynių kuluaruose jau vadinamas legendinis Rusijos imtynininkas Aleksandras Karelinas.

Triskart olimpinis čempionas, kuris šiuo metu yra Rusijos dūmos deputatas, Tailande buvo išrinktas į FIBA Vykdomąjį komitetą.

Nuspręsta, jog balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje Maskvoje bus surengti neeiliniai FILA prezidento rinkimai.

Tuo tarpu oficialiame FILA tinklapyje išplatinta informacija, kurioje teigiama, kad R.Martinettis atsistatydino po jam mestų kaltinimų iš Rytų šalių valstybių delegatų.

Tuo pačiu serbas Nenadas Lalovičius buvo paskirtas laikinai einančiu FILA prezidento pareigas.

N.Lalovičius vadovaus FILA iki neeilinės generalinės asamblejos, kuri numatyta balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje Maskvoje, likus savaitei arba dviem prieš IOC vykdomo komiteto posėdį Sankt Peterburge.

Pranešimuose pažymima, kad ilgametis FILA VK narys serbas N.Lalovičius anksčiau vykdė buvusio FILA prezidento Milano Ercegano padėjėjo pareigas. Serbas M.Erceganas tarptautinės imtynių federacijos vadovo pozicijoje dirbo nuo 1972 iki 2002 metų.

N.Lalovičius savo asistentu pasirinko FILA viceprezidentą Staną Diedzičių iš JAV. Amerikietis yra buvęs JAV imtynių federacijos prezidentu ir yra iškovojęs pasaulio laisvųjų imtynių čempiono titulą.

FILA vykdomasis komitetas nusprendė, kad kovai dėl imtynių grąžinimo į olimpinę programą reikalingos didesnės pajėgos, todėl papildė savo gretas. Be A.Karelino FILA VK nariais papildomai tapo Jimas Scherras (JAV) ir Pedro Gama Filho (Brazilija).

Primename, kad galutinį spendimą dėl imtynių atsisakymo olimpiadose nuo 2020-ųjų metų priims  125-oji IOC generalinė asamblėja, kuri rugsėjo 7-10 dienomis vyks Buenos Airėse.