Laikinasis Tarptautinės imtynių federacijos (FILA) vadovas Nenadas Lalovičius pareiškė, kad imtynių sportas yra pasirengęs keistis ir ištaisyti klaidas, dėl kurių ir buvo pasiūlytas išbraukti iš 2020 metų olimpiados programos.

N. Lalovičius, kuris savaitgalį pakeitė dėl nepasitikėjimo atsistatydinusį Raphaelį Martinetti, tvirtino, kad informacijos, apie Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) ketinimus pasiūlyti imtynes išbraukti iš sąrašo, nežinojo.

„Esu nustebintas IOC sprendimo. Niekas net nežinojo, kad būtent IOC dirba ties šia problematiška sporto šaka. Mūsų narių niekas apie tai neinformavo. Kodėl niekas mums nepateikė duomenų – klausimas, į kurį reikia atsakymo“, – kalbėjo N. Lalovičius.

Pirmą kartą pirmosiose moderniose olimpinėse žaidynėse 1896 metais pasirodžiusius imtynės vykdavo visose olimpiadose, išskyrus 1900-iais. Šis sportas laikomas vienu seniausiu, kultivuotu dar senovės Antikos laikais.

Tačiau IOC nusprendė, kad imtynių sportas nepritraukia pakankamai rėmėjų ir žiūrovų dėmesio bei pasiūlė šią sporto šaką išbraukti iš 2020 žaidynių programos ir ją pakeisti nauja.

Tiesa, IOC sprendimą dar turės patvirtinti IOC generalinė asamblėja.

Sprendimas pasiūlyti išbraukti imtynių sportą sukėlė didžiulį ažiotažą. Tuo ypač pasipiktino JAV ir Rusijos imtynių federacijos, kurios yra pasirengusios kovoti dėl vietos žaidynėse.

„Imtynės prisidėjo prie olimpiados atsiradimo dar senovėje ir dabar jos bus išbrauktos. Pirmasis žingsnis bus ieškoti būdų, kaip integruoti į olimpiadą šią sporto šaką, nes sprendimas bus priimtas tik gegužę. Turime išgyventi Buenos Airėse. Bus sunku, tačiau jeigu nebūčiau optimistas, ten nevykčiau. Dabar mūsų visos jėgos bus sutelktos į generalinės asamblėjos įtikinimą“, – kalbėjo N. Lalovičius.

N. Lalovičius tvirtino, kad didžiausią savo laiko dalį praleis įtikinėdamas IOC narius neišbraukti imtynių.

Jis pripažino, kad imtynių sporto vadovai buvo apleidę ryšių plėtimo ir paramos ieškojimo sektorius. Būtent dėl to buvo kritikuojamas R. Martinetti, kuris nesugebėjo įgyti svaresnio žodžio, nors FILA biuras yra šalia IOC būstinės.

„Yra sporto šakų, kurias praktikuoja labai mažai žmonių. Nenoriu jų įvardinti, nes tai – ne mūsų priešai“, – teigė N. Lalovičius.

Anksčiau buvo manoma, kad IOC pasiūlys iš programos išbraukti moderniąją penkiakovę. Užkulisiuose buvo kalbama, kad tarp kandidatų – kanojų sportas, ledo ritulys ir taekvondo.

„Buvome labai blogi kaimynai. Praeityje mūsų bendravimas su olimpinį judėjimą valdančiais žmonėmis buvo problematiškas, – teigė laikinasis FILA vadovas. – Kalbėsiu su IOC vadovais. Klausiu, ką turime pakeisti“.

Lrytas.lt