Sofijoje vykstančiame pasaulio jaunimo imtynių čempionate Romas Fridrikas iškovojo bronzos medalį!

Penktojoje ir lemiamoje dienos dvikovoje R.Fridrikas uzbeką Jakhongirą Turdijevą paguldė ant menčių per dvidešimt sekundžių ir užėmė trečią vietą pasaulio jaunimo čempionate svorio kategorijoje iki 96 kilogramų. Svoryje rungėsi 27 atletai.

„Kovos debiute sportininkai du kartus kibo vienas kitam į atlapus, tačiau šie veiksmai buvo be tęsinio. Dar po poros sekundžių uzbekas pasiūlė eiti į „kryžių”. Romas nedvejojo, stipriai surakino uzbeką. Aš riktelėjau kad mestų. Romas prasilenkė švystelėjo ant kilimo. Tokioje padėtyje varžovams iš Romo gniaužtų išsisukti nepavykdavo. Nepavyko ir uzbekui. Be galo džiaugiuosi”, – po pergalės telefonu pasakojo treneris Olegas Antoščenkovas.

„Romo rezultatas neįtikėtinas. Savo svoryje jis buvo jauniausias – jam tik aštuoniolika. Tokio rezultato tokiame amžiuje nebuvo pasiekęs nei pernykštis pasaulio jaunimo čempionas Vilius Laurinaitis, nei Londono olimpinių žaidynių prizininkas Aleksandras Kazakevičius. Per metus Europos ir pasaulio jaunimo čempionatų titulus yra pavykę laimėti tik 2005-ais Robertui Budriui. Fridrikas turi daug galimybių ilgam įsilieti į imtynių elitą. Svarbu išvengti pavojaus – neužmigti ant laurų „, – prizininko pasirodymą vertino treneris Vladimiras Audickas.

Tuo tarpu pirmasis Romo Fridriko treneris Vitalijus Nagovicinas prisiminė pirmąsias Romo pratybas. „Į imtynių salę Romas Fridrikas užklydo būdamas aštuonerių. Tai buvo maišų maišas. Jį per treniruotes mėtė kas norėjo ir kaip norėjo. Tai tęsėsi beveik iki jaunių amžiaus. Dvylikos trylikos metų Romas po truputį kratėsi autsaiderio vaidmens ir po ilgų ir varginančių treniruočių atėjo pirmos pergalės. Vėliau tapo lyderiu savo svoryje ir ilgainiui pradėjo diktuoti imtynių madas tarp bendraamžių. Buvo nuopuolių, sunkių akimirkų, bet Romas nepalūžo. Jis suprato ir supranta, kad Visagine didelio pasirinkimo nėra – arba ari ir kovoji už vietą po saule, arba ateityje teks varstyti darbo biržos duris”, – savo auklėtiniu didžiuojasi treneris.

Pirmoje imtyje iškovojo R.Fridrikas. Svoryje iki 96 kilogramų Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtinis jau pirmame kėlinuke aiškia persvara 8:0 nugalėjo Praveeną Dagarą iš Indijos.

Aštuntfinalyje R.Fridrikas kovojo su 2010 metų Europos jaunių čempionu ukrainiečiu Samiru Vološaninu ir nugalėjo jį rezultatu 1:0/1:1.

Kitoje akistatoje trenerių Olego Antoščekovo ir Vitalijaus Nagovicino auklėtinis susitiks su Danielu Gastlu iš Austrijos. Austras iš kovos eliminavo korėjietį Kimą Seungjuną ir pajėgų vengrą, Europos jaunimo čempionato antros vietos laimėtoją Zsoltą Toroką.

Deja, Romui Fridrikui nepavyko peržengti ketvirtfinalio barjero. Trečioje kovoje buvęs visaginietis nusileido austrui Danieliui Gastlui. Belieka tikėtis, kad pusfinalyje austras bus pajėgesnis už uzbeką Jakhongirą Turdijevą ir atvers Romui kelią į paguodos turnyrą, kuriame jo lauktų lemiamos akistatos dėl bronzos.

Vakarinė sesija prasidėjo palankiai. Austras D.Gastlas įveikė uzbeką, pateko į finalą ir į paguodos turnyrą „prastūmė” R.Fridriką. Pirmasis Romo varžovas – vengrą Z.Toroką įveikęs Kimas Seungjunas iš Korėjos.

Romas Fridrikas korėjietį nušlavė per nepilną minutę – be jokios žvalgybos pramušė rankas iš apačios ir varžovui pasiūlė kryžminį paėmimą. Korėjietis maloniai pasiūlymą priėmė ir ieškojojo taktinių variantų. Tačiau Romas nesvarstė jokių kompromisinių galimybių – prasuko dubenį ir aukšta amplitude nuskraidino Azijos galiūną. Po teisėjo švilpuko, stovėsenoje, Seungjunas pamėgino atlikti veiksmą iš kryžminio paėmimo. Fridrikas buvo budrus, laiku perstatė kojas, pridengė varžovą ir arbitrams teliko užfiksuoti mentes.

Lemiamoje akistatoje dėl trečios vietos Romas Fridrikas pečius surėmė su uzbeku Jakhongiru Turdijevu ir nugalėjo jį per 20 sekundžių.

Valdas Malinauskas

www.imtynes.lt