Šį savaitgalį Buenos Airėse (Argentina) Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) generalinė asamblėja tars lemiamą žodį dėl imtynių ateities olimpinėje programoje. 103 TOK nariai balsuos už paskutinę sporto šaką, kuri pateks į 2020 metų OŽ programą. Rugsėjo 8 dieną šampano taures kels arba beisbolo/softbolo, arba sieninio (skvošo), arba imtynių sporto gerbėjai.

Paskutiniai vieši įtakingų sporto pasaulio asmenų pasisakymai viltingai nuteikia imtynininkus ir šio sporto gerbėjus, tačiau įspėja, kad tikrai grėsmingas varžovas yra beisbolas/softbolas. Beisbolininkai, neva, dideli lobistinį palaikymą turi JAV, Pietų Amerikoje ir Azijoje, be to, jis (beisbolas) jau buvo olimpinėje programoje 1992-2004 metais.

Sieninis (skvošas) nėra nuvertintas, tačiau abejojama dėl šio sporto galimybių pritraukiant plačią televizijos žiūrovų auditoriją. Yra  nuomonių, kad tai individuali sporto šaka labiau atitinkanti fitneso sąvoką.

Vis dėlto, jau ne kartą buvo siūloma dairytis ne į silpnas oponentų puses, o išryškinti savo privalumus.

Vienas pagrindinių imtynininkų privalumų – vienybė. Bloga šių metų vasario 12 dienos žinia suvienija šios seniausios sporto šakos gerbėjus visame pasaulyje. Už imtynių sporto išsaugojimą olimpinėje programoje kovojo aukščiausio rango politikai, kultūros veikėjai, sportininkai. Aistruoliai visame pasaulyje dalyvavo akcijose „Save Olympic Wrestling“ (Išsaugokime olimpines imtynes). Lietuva neliko nuošalėje. Daugelį imtynių varžybų mūsų šalyje lydėjo lozungai ir raginimai kovoti už imtynių išlikimą.

Šį šeštadienį vyks paskutinės ir garsiausios varžybos, skirtos imtynių palaikymui – Lietuvos atviras paplūdimio imtynių čempionatas.

Varžybos prasidės 12 valandą Vilniuje prie Baltojo tilto esančioje Credit24 arenoje. Atidarymo metu sportininkai dalyvaus akcijoje „Save Olympic Wrestling“ , o visą video ir foto informaciją akcijos organizatoriai išsiųs į TOK būstinę ir į Buenos Aires išvykusiems tarptautinės imtynių federacijos (FILA) delegatams.

Dalyvauti varžybose užsiregistravo virš 120 atletų. Sportininkai kovos jaunių ir suaugusių amžiaus grupėse.

Valdas Malinauskas