Budapešte vykstantis pasaulio imtynių čempionatas finišo tiesiojoje. Šiandien bus išdalinti paskutiniai trys medalių komplektai. Vakare paaiškės nugalėtojai svorio kategorijose iki 66, 74 ir 120 kilogramų.

Tuo tarpu įtakingiausi imtynių specialistai ir apžvalgininkai prognozavo, kokių valstybių vėliavos kils nugalėtojų garbei.

Svoryje iki 66 kilogramų aiškiu favoritu laikomas vengras Tamas Loerinczas. Londono olimpinių žaidynių vicečempiono pergale suabejojo tik du ekspertai, kurie ant nugalėtojų pakylos norėtų matyti Rasulą Čunajevą iš Azerbaidžano ir amerikietį Justiną Lesterį. Pasak žinovų, ypatingai gerą formą rodančiam vengrui be abejonės padės ir triukšmingos namų sienos.

Svorio kategorijoje iki 74 kilogramų dauguma ekspertų pergalę skyrė olimpiniam čempionui Romanui Vlasovui iš Rusijos. Tiesa, burtų valia galimai jau antrame rate turėtų susitikti su armėnu Arsenu Džulfalakianu. Beje, Vlasovo pergalei įtvirtinti, rusai į Budapeštą atskraidino šamaną Odžuną Adigdži See-Oglu. Iš Pietų Sibire esančios Tuvos respublikos atvykęs šamanas vaikštinėja Laszlo Pappo arenos apylinkėse apsirėdęs tradicine šamanų apranga ir pasiruošęs „kibti” į darbą prieš kiekvieną R.Vlasovo dvikovą. Tačiau, nežiūrint į visapusiškas ruso komandos pastangas, portalo nywrestling.com apžvalgininkas Al Bevilacqua svarsto, kad armėnas yra labiau motyvuotas, nes norės atsigriebti už lemiamą pralaimėjimą Londono finale. Tarp kandidatų į čempiono titulą paminėtas ir Londono OŽ nugalėtojas svoryje iki 66 kg Hyeon-Woo Kimas, kuris po žaidynių perėjo į sunkesnę kategoriją.

Tarp sunkiasvorių atletų (iki 120 kg) daugiausiai balsų surinko skandalingai pagarsėjęs turkas Riza Kayaalpas. Rugpjūtį tarptautinė imtynių federacija (FILA) šešiems mėnesiams diskvalifikavo Londono olimpinių žaidynių trečios vietos laimėtoją, 2011 metų pasaulio čempioną Riza Kayaalpą už rasistinius pasisakymus socialiniuose tinkluose, tačiau savo sprendimą suminkštino ir leido turkui galynėtis pasaulio čempionate.

Specialistai pastebi, kad pagrindiniai turko konkurentai kovoje dėl aukso yra švedas, Londono OŽ prizininkas Johanas Eurenas ir 2010 metų pasaulio čempionas Amiras Aliakbaris iš Irano. Sąrašuose nėra jau legenda tapusio galiūno iš Kubos olimpinio čempiono ir keturiskart pasaulio čempiono Mijaino Nunezo Lopezo. Pasak šios šalies imtynių federacijos prezidento Eduardo Perezo Tellezo, olimpinio čempiono dalyvavimas Budapešte nebuvo numatytas. „Mes norime kad Lopezas pailsėtų. Tegul relaksuojasi, mėgaujasi gyvenimu. O nuo kitų metų pradėsime pasiruošimą Rio de Žaneiro olimpnėms žaidynėms”, – sakė Kubos imtynių federacijos vadovas.

Valdas Malinauskas