Šiandien Samokove (Bulgarija) startavusiame Europos jaunių laisvųjų imtynių čempionate bronzos medalį iškovojo Laurynas Damidavičius!

Septyniolikmetis trenerių Jono ir Mindaugo Jurkynų auklėtinis svorio kategorijos iki 85 kilogramų pirmose imtyse vienodu rezultatu 10:0 tiesiog sutrypė moldavą Gheoghe Erhaną ir graiką Alexandrosą Tsantikidį. Kova su vengru Bendeguzu Tothu dėl išėjimo į finalą baigėsi taikiai 6:6, tačiau papildomi rodikliai lėmė, kad pergalė atiteko Vengrijos atletui. Nepaisant apmaudžios nesėkmės, Laurynas deramai nusiteikė lemiamai dvikovai su rumunu Marianu Lumgu. Vilkaviškietis jau pirmame kėlinuke pabėgo į priekį (4:0), o antroje imties pusėje iškovojo dar du taškus ir, desertui, įsmeigė varžovo mentes į kilimą bei iškovojo švarią pergalę. Svoryje kovojo 20 imtynininkų.

Laurynui pasisekė pakartoti geriausią laisvūnų jaunių ir jaunimo amžiaus grupių rezultatą – prieš dvylika metų Vilniuje vykusiame Europos laisvųjų imtynių kadetų čempionate trečią vietą iškovojo klaipėdietis Ilja Stramousas. Dar vieną „bronzą“ 1994 metais Kourtane (Suomija) vykusiame jaunimo čempionate iškovojo Atlantos olimpinių žaidynių dalyvis Ričardas Pauliukonis. Visus kitus imtynininkų apdovanojimus po Nepriklausomybės atkūrimo iki 2012 metų į Lietuvą gabeno tik klasikai, o prieš du metus gražią tradiciją perėmė šalies moterų imtynių viltis Danutė Domikaitytė. Būtent todėl ši pergalė tarsi gaivaus oro gurkšnis mūsų šalies laisvūnams. „Įdėta daug pastangų, įvykdomi visi pasiruošimo planai, vykstame į rimtas treniruočių stovyklas Rusijoje, kviečiame gerus sparingus pas save – na turi gi kažkas pagaliau iššauti“, – po pernykščio fiasko Europos ir pasaulio kadetų čempionatuose vylės Lauryno treneris Jonas Jurkynas.

Trenerio viltys ir lūkesčiai išsipildė. Yra ilgai lauktas medalis, tačiau euforija pasibaigia, o gyvenimas tęsiasi. Prieš dvylika metų nepavyko pagauti Iljos Stramouso sukeltos bangos. Po bronzinio blykstelėjimo sekė slogi tyla. Retsykiais sudrumsti vandenį mėgino Mindaugas Rumbutis, Vladislavas Bajurinas, Jevgenijus Rusinas, Rostislavas Legenzovas, Titas Grišius ir Jonas Rudavičius. Tačiau jiems vis nepavykdavo įveikti penktos vietos barjero. Tikėkimės, bronzos medalis Samokove atletams ir treneriams įkvėps daugiau pasitikėjimo, juolab, sezonas tik prasidėjo ir bus galimybė pasireikšti ne tik L.Damidavičiui, bet ir kitiems šalies jaunių rinktinės nariams.

Antradienį ant imtynių kilimo dar kovojo Artiomijus Novikovas (69 kg, 20 dalyvių). Tačiau klaipėdietis pralaimėjo pirmą dvikovą lenkui Patrykui Kazmierowskiui (3:4) ir pasitraukė iš kovos dėl apdovanojimų.

Trečiadienį Europos čempionato laisvųjų imtynių turnyre jėgas išmėgins trys mūsų šalies atletai. Andrejus Maksimovas (46 kg) susitiks su slovaku Danielu Chomanecu.

Domantas Pauliuščenko (76 kg) ir Denisas Nedoboras (100 kg) surems pečius su graikais Theodoru Kyriakidisu bei Georgiosu Georgiadisu.

Valdas Malinauskas