Išvakarėse – revoliucingos permainos

Antradienį prasidėjęs pasaulio imtynių čempionatas Taškente startavo skambia uvertiūra. Pagrindinio metų imtynių renginio išvakarėse vyko eilinis tarptautinės imtynių federacijos (FILA) kongresas, kuriame 177 nacionalinėms federacijoms atstovavę delegatai priėmė neeilinius sprendimus. Grandioziniuose Nacionalinės bibliotekos ir tarptautinių simpoziumų rūmuose serbas Nenadas Lalovočius buvo perrinktas  į organizacijos prezidento pareigas.

Taip pat buvo atnaujintas vykdomasis komitetas. Į septynias vietas pretendavo 20 kandidatų, tarp kurių buvo net šeši olimpiniai čempionai ir Mongolijos sumo imtynių legenda Dolgorsurengiinas Dagvadorj. Po trijų slaptojo balsavimo etapų paaiškėjo, kad vykdomajame komitete lieka senosios gvardijos trejetukas: Michailas Mamiašvilis iš Rusijos, uzbekas Achrolas Ruzijevas ir bulgaras Ceno Cenovas. Vykdomojo komiteto komandą papildė naujai iškepti nariai brazilas Pedro Gama Filho, vokietis Karlas-Martinas Dittmanas, marokietis Fouadas Meskoutas, japonas Hideaki Tomiyama ir pernai gruodį Anapilin iškeliavusio VK nario italo Matteo Pellicones našlė Marina.

Daugiausiai šurmulio į sklandų kongreso darbą įnešė naujo pavadinimo ir naujo imtynių prekės ženklo pristatymas. Nuo šiol tarptautinė imtynių federacija veiklą tęs „Jungtinio imtynių pasaulio“ (United World Wrestling – UWW) pavadinimu.   Jei žinia apie tarptautinės imtynių federacijos FILA abreviatūros pakasynas buvo paskelbta prieš  pora mėnesių, tai naujo logotipo dizainą imtynių bosai slėpė iki paskutinės akimirkos. Ne vienas delegatas žagtelėjo išvydęs logotipą prezentacijos metu – sukurtas prekės ženklas pritrenkė savo asociacijomis su rytietiškais elementais, o pagrindinis akcentas vos ne identiškai atkartojo Kirgizijos vėliavos detales.

Taškente startavusiame pasaulio imtynių čempionate kovos apie 1000 atletų iš 80 pasaulio šalių. Sportininkai grumsis trijuose olimpiniuose – graikų-romėnų, moterų ir laisvųjų imtynių – stiliuose. Viso bus išdalinti 24 komplektai medalių – po 8 komplektus kiekvienoje rungtyje.

Trenerių reikalavimas – kautis iki paskutinės sekundės

Į imtynių čempionatą Uzbekistano sostinėje išvyko penki mūsų šalies graikų-romėnų imtynininkai: Edgaras Venckaitis (66 kg), Aleksandras Kazakevčius (80 kg), Laimutis Adomaitis (85 kg), Vilius Laurinaitis (98 kg) ir Mindaugas Mizgaitis (130 kg).  Sportininkus lydės treneriai Mindaugas Ežerskis ir Ruslanas Vartanovas bei masažuotojas Marius Matulionis.

„Iš savo pusė mes, treneriai, padarėm viską, kas nuo mūsų priklauso. Dabar viskas sportininkų rankose“, – prieš kelionę į Uzbekistano sostinę svarstė rinktinės treneris M.Ežerskis. Vienas garsiausių šalies atletų teigė, kad jo auklėtiniai yra fiziškai, taktiškai ir techniškai tinkamai pasiruošę pasaulio čempionatui, o rezultatą ant kilimo lems papildomi veiksniai – galva, noras, širdis, valia ir, žinoma, sėkmė.

„Sportininkų funkcinis pasiruošimas geras, jie puikiai kvėpuoja. Būtent todėl naujos taisyklės tinka mūsų komandai. Kiekvienas atletas sugebės atlaikyti 6 minučių dvikovos krūvį. Matant, kaip treneriai po kovų išvelka bejėgius auklėtinius, ištvermės faktorius vaidina reikšmingą vaidmenį. Visi, išskyrus Vilių, turi nemenkos tokių varžybų patirties, todėl tikslas vienas – kovoti dėl medalių. Tikslas minimum, patekti į 12-uką, nes toks rezultatas sportininkams kažkuriam laikui užtikrintų ramesnį finansinį gyvenimą“, – svarstė treneris.

Treneris diplomatiškai išsisuko nuo klausimo iš kurio atleto tikisi geriausio rezultato, tačiau šių metų komandoje išskyrė Edgarą Venckaitį. „Laisvasis menininkas, kaip mes jį vadiname savame rate, paliko puikų įspūdį pasiruošimo metu. Jam pasisekė išvengti traumų. Mano nuomone, Edgaro sportinė forma yra aukštesnė, nei prieš du metus Londono olimpinėse žaidynėse, – nuomone dalijosi rinktinės strategas. Labai viliuosi, kad Fortūna pagaliau nusišypsos Laimučiui Adomaičiui. Viską turi, tetrūksta sėkmės. Jis užlopė nugaros traumas, kurios atsiranda dėl jo neįprastos kovų manieros – Laimis panėrimais stipriai apkrauna nugarą, bet, ačiū Dievui, išvaržų nėra, išeis ant kilimo ir grumsis. Kazakevičių pristatinėti nereikia. Jį į priekį veda nugalėtojo mentalitetas, jis tikras lyderis. Mizgaičiui reikia palinkėti, kad į vieną tašką susivestų dvi kintamosios dalys – nuotaika ir noras. Tuomet viskas bus gerai. Jaunajam Viliui Laurinaičiui kartelė kiek žemesnė, bet reikalavimas tas pats – kautis iki paskutinės sekundės“, – kalbėjo M.Ežerskis.

Tai, kad komandos nuotaika prieš prasidedantį pasaulio čempionatą gera, tvirtino ir treneris Ruslanas Vartanovas. „ Prie gero mikroklimato ekipos viduje svariai prisideda masažuotojas Marius Matulionis. Jis užima svarią nišą mūsų kolektyve. Marius ne tik masažuoja, bet iš dalies atlieka ir gydytojo bei psichologo funkcijas, kai reikia teipuoja, vaistais pasirūpina, bendrauja su sportininkais, užveda juos. Taip jau yra – Ežerskis rūstus, aš geras, o Marius per vidurį. Todėl imtynininkai eina pas jį, kalbasi, išlieja rūpesčius. Marius sėkmingai ir laiku „prilipo“ prie komandos“, – pasakojo treneris.

Mindaugo Mizgaičio karjeroje vienuoliktas čempionatas

Iki šiol iš į Taškentą deleguoto penketuko aukščiausiai ant nugalėtojų pakylos buvo užkopęs sunkiasvoris Mindaugas Mizgaitis. Pekino olimpinių žaidynių prizininkas 2003 metais užėmė ketvirtą vietą ir liko pjedestalo papėdėje. Beje, Mindaugui tai bus vienuoliktas pasaulio čempionatas. Geresnius rezultatus pasaulio čempionatuose yra pasiekę 1965 metais Suomijoje planetos čempionu tapęs Rimantas Bagdonas, sidabrą 2007 metais Baku iškovojęs Mindaugas Ežerskis ir tame pačiame čempionate bronzą pelnęs Valdemaras Venckaitis.

Aleksandrui Kazakevičiui sėkmingiausi buvo 2006-ieji, kuomet Kinijos megapolyje Guangzhou jis pateko tarp aštuonių pajėgiausių planetos imtynininkų. Tame pačiame čempionate Laimutis Adomaitis liko dešimtas. Olimpiečio Edgaro Venckaičio rezultatai kuklesni – prieš keturis metus Maskvoje vykusiame čempionate tauragiškis tenkinosi 12 pozicija.

Pasaulio čempionato kovos Taškente bus debiutinės Viliui Laurinaičiui. Joniškietis prieš du metus iškovojo pasaulio jaunimo čempiono laurus.

Čempionato tvarkaraštis:

Rugsėjo 12    – Laimutis Adomaitis (85 kg)

Rugsėjo 13    – Edgaras Venckaitis (66 kg); Aleksandras Kazakevičius (80 kg); Mindaugas Mizgaitis (130 kg)

Rugsėjo 14    – Vilius Laurinaitis (98 kg).

Čempionatas – be šalies laisvūnų ir moterų

Šiemet pasaulio čempionate nepamatysime mūsų šalies „laisvūnų“ ir moterų imtynių atstovų.

Moterų imtynių treneris Aivaras Kaselis teigė, kad pagrindinės jėgos buvo mestos pasaulio jaunimo čempionatui, kuriame Danutė Domikaitytė iškovojo „bronzą“. „Nemačiau tikslo plėšytis, suaugusiųjų čempionatas – ne vaikų žaidimai, reikalingas puikus pasiruošimas. Išlaikyti aukštą sportinę formą ilgą laiko tarpą tarp dviejų čempionatų yra nepaprastai sunku tiek psichologiškai, tiek fiziškai. Danutė parodė ką sugeba pavasarį vykusiame Europos čempionate Suomijoje. Manau, kad gėdos nepadarė. Dabar reikia pradėti ruoštis naujam sezonui. Kitąmet bus pakankamai darbo: reikia iš jaunimo amžiaus grupės išeiti su aukštai pakelta galva ir pamėginti užkariauti Las Vegasą (2015 m. pasaulio čempionato vieta, – red.).

Tuo tarpu laisvųjų imtynių treneris Sergejus Kasimovas paaiškino, kad šiemet susiklostė itin nepalankios aplinkybės, todėl teko atsisakyti kelionės į Uzbekistaną. „Visų pirma jaučiame stiprų finansinį nepriteklių. Esamų resursų tikrai nepakaktų padoriam pasiruošimui. Antra vertus, iš planuotų trijų atletų Šarūnas Jurčys ir Jonas Rudavičius gydėsi traumas, o Mindaugas Rumbutis dėl asmeninių aplinkybių negalėjo tinkamai ruoštis čempionatui. Kitąmet JAV vyksiančiame pasaulio čempionate atletai kovos ne tik dėl medalių, bet ir dėl šešių olimpinių kelialapių kiekvienos rungties svoryje. Todėl nutarėme pataupyti lėšas ir koncentruotis kitų metų startams “, – samprotavo S.Kasimovas.

Valdas Malinauskas