Paprastam visuomenės atstovui imtynės iš pirmo žvilgsnio – keistas sportas. Dažnai pasvarstoma, kad geriau kamuolį spardyti negu eiti į tokį artimą kontaktą su svetimu žmogumi.

Skaitytojams su šia sporto šaka geriau susipažinti padės Šiaulių sporto vidurinės mokyklos imtynininkai. Jie – išskirtiniai žmonės. Ištvermingi, kultūringi, aktyvūs bendruomenės nariai, gerai besimokantys ar bent jau dedantys maksimalias pastangas. Toks vaikas – tėvų svajonė. Ją įgyvendinti aktyviai padeda Šiaulių sporto vidurinės mokyklos imtynių treneris, Lietuvos moterų rinktinės treneris, vienas iš asociacijos „Saulės miesto atletikos klubas“ įkūrėjų Aivaras Kaselis. Jis teigia, kad kova su priešininku nėra svarbiausia šiame sporte. Mokiniai mokosi visko, kas būtina ne tik ant varžybų kilimo, bet ir realiame gyvenime.

Tobulas raumeningas kūnas, greita reakcija, tikslūs judesiai, sugebėjimas išvengti traumų bet kokioje situacijoje ir, žinoma, guvus protas – kiekvieno imtynininko vizitinė kortelė. Treneris juokais priduria, kad profesionaliems imtynininkams visame pasaulyje pasą atstoja lūžusi ausis. Šios traumos įvyksta, kai priešininkas suspaudžia galvą po pažastimi. Iš pradžių dėl susikaupusio kraujo ausis virsta violetiniu burbulu, vėliau surandėja, sustorėja, tačiau niekas dėl šios estetinės problemos nesijaudina, netgi atvirkščiai – didžiuojasi. Imtynių entuziastai visame pasaulyje vieni kitus atpažįsta, kviečiasi į svečius, dalinasi patirtimi, išreiškia pagarbą.

Svečiavomės Sporto vidurinės mokyklos A.Kazakevičiaus vardo imtynių salėje rytinėje merginų grupės treniruotėje. Pamatyti vaizdai privertė aikčioti iš nuostabos: sportininkės lengvai atliko akrobatinius triukus, vartėsi, šokinėjo, tarsi būtų įveikusios gravitaciją.

Treniruotėse daug jogos elementų, mokomasi taisyklingo kvėpavimo, merginos stiprios ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai. Daugkartinė Lietuvos čempionė Indrė Bubelytė, šiuo metu jau dirbanti trenere ir aktyviai treniruojanti jaunesnes merginas, teigia, kad imtynės – tikras moterų sportas. Jame reikia labai daug gudrumo, vikrumo. Taip pat privaloma išsiugdyti ištvermę. Varžybos trunka šešias minutes, rodos, trumpai, tačiau greitai nuvargstama ir laimi ne tas, kas išeikvoja visą energiją staigiais puolimais. Indrei yra tekę net pusantros minutės laikytis ant vienos mentės, nes kilimo prilietimas abejomis reiškia pralaimėjimą.

Didžiuodamasi jaunoji trenerė kalba apie kolegę D. Domikaitytę, šią vasarą iškovojusią pasaulio jaunimo vicečempionės titulą. Anot Indrės, Danutei sportinį meistriškumą pasiekti padėjo treniruotės su lygiaverte partnere. Šioje komandoje treniruojasi dar viena daugkartinė Lietuvos čempionė – Giedrė Blekaitytė. Treneris A.Kaselis džiaugiasi, kad pavyko Šiauliuose suburti Lietuvos moterų imtynių rinktinės branduolį.

Treniruote grožėjomės visą valandą, tačiau laikas prabėgo nepastebimai. Joje buvo visko – šiuolaikinio šokio, grožio, jėgos ir lengvumo, mergaitiško švelnumo ir dėmesingumo, nes kiekviena iš dalyvių, varžovės “malūno” sviedžiama ant kilimo, atsargiai taikė nukristi taip, kad neužgautų kitos merginos. Linkime treneriui, kad šioje draugiškoje šeimoje išaugtų daug Lietuvos, Europos gal net pasaulio čempionių.

Jūratė Plungienė (etaplius.lt)
Algirdo Kontrimo nuotr.