Szombathelyje vykusiame Vengrijos Grand Prix graikų-romėnų imtynių turnyre du mūsų šalies atletai liko per žingsnį nuo prizininkų pakylos. Imtyse dėl bronzos medalių tiek Valdemarui Venckaičiui (75 kg, 37 dalyviai), tiek Mindaugui Mizgaičiui (130 kg, 18 dalyvių) teko pripažinti varžovų pranašumą ir tenkintis penktosiomis vietomis.

Edgaras Venckaitis (66 kg, 42 dalyviai) neperžengė šešioliktfinalio barjero ir liko antro dešimtuko viduryje.

Pirmoje kovoje Valdemaras Venckaitis rezultatu 10:9 nugalėjo japoną Shohei Yabiku. Vėliau ant menčių paguldė Ziedą Ait Ouagramą iš Maroko bei baltarusį Jevgenijų Bačko. Deja, pusfinalio imtyje su vengru Laszlo Szabo buvęs tauragiškis patyrė traumą, todėl paskutinis išėjimas ant kilimo tebuvo formalumas – teisėjai iraniečiui Payam Abdeh Saleh Bouyeri Payaniui ranką pakėlė be kovos.

„Kovoje su vengru Valdemaras atliko dubenį, tačiau liko apačioje. Teisėjai varžybų šeimininkui buvo dosnūs ir leido tęsti kovą. Vengras  šansą išnaudojo – prigriebė ranką ir atliko kelis ridenimus. Matyt, kažkuriuo metu užkabino šonkaulį, todėl nenorėjau rizikuoti ir neleidau Venckaičiui kovoto dėl bronzos. Apskritai, Valdemaras paliko gerą įspūdį. Trys pavyzdinės imtys, kuriose įveiktas neprastas japonas ir ypač neprastas baltarusis. Jevgenijus Bačko yra Baltarusijos čempionas, jų pirmas numeris, kaimynų viltis. Jis neturėjo jokių galimybių prieš Venckaičio spaudimą ir iš nevilties net nesipriešino, kai pateko į pavojingą padėtį, – pasakojo rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis. – Vertinti Mizgaičio pasirodymą yra sudėtinga. Vengras Balintas Lamas kol kas dar ne tas atletas, kuriam derėtų nusileist. Bet nutiko taip, kad šios kovos favoritas po nesėkmingai atlikto ridenimo liko gulėti ant menčių, o vengras iš džiaugsmo pašoko ir, nusileisdamas ant kilimo, susilaužė pėdą. Gydytojai Lamui prognozavo tris savaites gipse… O jau buvo suplanuotas Balinto Lamo ir olimpinių žaidynių sidabro medalio laimėtojo, dukart Europos čempiono Tamaso Loeronso atvykimas į treniruočių stovyklą Vilniuje. O kur dar iš rankų išleista proga savo sąskaitą papildyti keliais šimtais dolerių. Tokia ironiška neplanuoto pralaimėjimo kaina“.

Kitose imtyse M.Mizgaitis įveikė amerikietį Robertą Smithą (1:0/0:0), ant menčių paguldė kazachą Damirą Kuzembajevą ir rezultatu 0:2/0:0 pralaimėjo Kirilui Griščenkai iš Baltarusijos.

Edgaras Venckaitis kvalifikacinėje imtyje ant menčių paguldė vengrą Otto Losonczį, bet kitame etape rezultatu 3:4/0:2 nusileido Demenui Žadrajevui iš Kazachstano.

Vengrijos Grand Prix imtynių turnyre kovojo 229 atletai iš 23 valstybių.

Valdas Malinauskas www.imtynes.lt