Šiauliuose vyko Lietuvos jaunučių (gimusių 2000-2003 m.) graikų-romėnų imtynių čempionatas. Varžybose dalyvavo sportininkai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestų, Joniškio, Vilniaus, Trakų, Anykščių, Kupiškio, Šiaulių, Tauragės, Šalčininkų, Kelmės rajonų bei Visagino, Marijampolės, Kazlų Rūdos savivaldybių. Iš viso kovojo 134 jaunieji atletai iš 17 komandų.

Iškilmingo atidarymo metu varžybas apšildė Šiaulių miesto pučiamųjų orkestras. Po trumpos pramogos užvirė kovos ant imtynių kilimo.

32 kg (7 dalyviai)

  1. Martynas Muižys (Joniškio rajonas);
  2. Kirilas Vasilčiukas (Visagino sav.);
  3. Laurynas Barauskas (Marijampolės sav.); Martynas Bratkauskas (Šiaulių raj.).

Kuomet svėrimo metu Martynas Muižys užsiregistravo svorio kategorijoje iki 32 kg, beveik visi specialistai suprato, kad aukso medalis jau rezervuotas Joniškiui. Martynas beveik metus pergalingai startavo svoryje iki 35 kilogramų. Palengvinęs save keliais kilogramais, joniškietis galutinai nusimetė nuo savęs visus rūpesčius imtyse dėl aukso. Finale jo varžovas Kirilas Vasilčiukas iš Visagino turėjo stiprią mamos, tėčio ir senelio palaikymo komandą, tačiau tai neišgąsdino pripažinto lyderio. Martynas Muižys paguldė varžovą ant menčių ir antrą kartą iš eilės tapo šalies jaunučių čempionato nugalėtoju.

35 kg (8 dalyviai)

  1. Adomas Grigaliūnas (Joniškio rajonas);
  2. Donatas Rindeikis (Klaipėda);
  3. Mantas Šileikis (Marijampolės sav.); Lukas Šulga (Panevėžys);

Vėl dominavo joniškietis. Nebuvo abejonių, kad aukso medalį laimės Adomas Grigaliūnas. Metais jaunesnis klaipėdietis Donatas Rindeikis mėgino mesti iššūkį – kovingai nusiteikė, grūmėsi aštriai. To nepakako. Finalą Adomas laimėjo sausai rezultatu 8:0.

38 kg (9 dalyviai)

  1. Marius Godvanas (Kaunas);
  2. Gediminas Aukščionis (Šiaulių rajonas);
  3. Redas Kundrotas (Panevėžys); Edvardas Viležinskis (Šalčininkų rajonas);

Šioje svorio kategorijoje ryškaus lyderio nebuvo. Kaunietis Marius Godvanas tik neseniai perėjo į sunkesnę svorio kategoriją. Ko gero, teisingas sprendimas – čia lengviau kvėpuoti, nes nėra tradiciškai galingų joniškiečių. Mariaus kelias ant čempioniško pjedestalo buvo sudėtingas. Tik pirmoje kovoje jis kiek netikėtai lengvai įveikė Edvardą Viležinskį. Antroje imtyje sunkiai, rezultatu 12:8 įveikė Eduardą Ragožą (Šalčininkų rajonas). Finale, dramatiškoje kovoje, tik vienu tašku pranoko Gediminą Aukščionį (10:9).

42 kg (14 dalyvių)

  1. Julius Bagdonas (Vilnius);
  2. Vladislav Šulžickij (Klaipėda);
  3. Ernestas Karlo (Visagino sav.); Karolis Darulis (Joniškio rajonas);

Svėrimo metu paaiškėjo, kad dėl ligos nedalyvaus praeitų metų šalies jaunučių čempionas Mindaugas Venckaitis. Tauragiškis yra aiškus lyderis, o už jo galingos nugaros rikiuojasi 5-6 panašaus meistriškumo atletai. Sulaukę savotišką dovanėlę, tai yra, realią galimybę pasivadinti čempionais, antrieji numeriai jis kibo vienas kitam į atlapus. Ilgai laukti neteko – burtų valia jau ketvirtfinalyje susitiko „laisvūnas” Karolis Žiauberis (Kelmės  rajonas) ir sparčiai progresuojantis vilnietis Julius Bagdonas. Sunkią kovą laimėjo Julius. Joniškietis Karolis Darulis aiškia persvara rezultatu 14:2 kiek netikėtai įveikė pajėgų visaginietį Radioną Rutkauską. Pusfinalyje dar vienas netikėtumas – Julius Bagdonas rezultatu 8:0 įveikė Visagino lyderį Ernestą Karlo. Lemiamoje imtyje J.Bagdonas grūmėsi su lygiaverčiu varžovu Vladislavu Šulžickiu iš Klaipėdos. Vilnietis keletą kartų buvo atsidūręs pavojingoje padėtyje, bet kovojo iki galo, išslysdavo iš Vladislavo gniaužtų, išsiveržė į priekį (17-14) ir, galiausiai, pats paguldė varžovą ant menčių.

Prieš dvi savaites Trakų turnyre Julius pralaimėjo ir Ernestui Karlo, ir Vladislavui Šulžickiui. Tačiau Šiauliuose tikslūs trenerio Valdemaro Venckaičio patarimai  sureguliavo dvikovų eigą.  Julius įsiklausė į Europos ir pasaulio čempionatų prizininko pastabas ir padovanojo aukščiausios prabos medalį ne tik sau, bet ir tituluotam treneriui. Valdemarui Venckaičiui J.Bagdono auksas – pirmas svarus rezultatas trenerio karjeroje.

Beje, pirmoje imtyje Julius kovėsi su savo broliu-dvynuku Pauliumi, kuris galiausiai liko penktas.

47 kg (18 dalyvių)

  1. Vilius Savickas (Marijampolės sav.);
  2. Robertas Kvietkus (Tauragės raj.);
  3. Edvinas Stanišauskas (Klaipėda); Sergejus Kolodinas (Visagino sav.);Prieš pusmetį Vilius patyrė sudėtingą kojos traumą. Treniruotis ant kilimo pradėjo tik prieš mėnesį. Buvo abejonių dėl jo dalyvavimo jaunučių čempionate. Vilius į Saulės miestą atvyko ne tik gerai nusiteikęs, bet ir netikėtai geros sportinės formos. Jis užtikrintai buvo nugalėjo pajėgius klaipėdiečius Mantą Vaičiaką ir Edviną Stanišauską, pusfinalyje paguldė ant menčių Grantas Nakrošį iš Panevėžio, o finale tauragiškis Robertą Kvietkų įveikė 14:6!

Vilius ne tik be galo talentingas, darbštus, bet ir išauklėtas sportininkas. Marijampolietis jau antrąsyk paeiliui tapo šios amžiaus grupės šalies čempionato nugalėtoju. Iššūkį jam galėtų mesti nebent Aistis Liaugminas. Deja, čempionato metu kaunietis buvo išvykęs į treniruočių stovyklą Ukrainoje. Tačiau tikėtina, kad šių dviejų talentingų atletų akistata ne už kalnų – jei nebus netikėtumų, tai balandžio mėnesį jie pečius surems šalies jaunių čempionate.

53 kg (14 dalyviai)

  1. Edgaras Gendvilis (Šiauliai);
  2. Nikita Gergelis (Visagino sav.);
  3. Damian Matveiko (Vilnius); Rokas Radzevičius (Klaipėda);

Edgaras Gendvilis – triskart šalies jaunučių čempionas. Nors šios varžybos nuolatos vyksta Šiauliuose, tikrai nereiškia, kad laimėt padeda namų sienos. Jaunuolis dar pilnai neišsigydęs traumos, tačiau ant kilimo išlaiko puikų stilių ir savo varžovus bombarduoja metimais per dubenį. Savo svarbiausią kozirį Edgaras panaudojo imtyje su pagrindiniu konkurentu Matu Indriševičiumi iš Panevėžio, tą patį elementą tėškė akistatoje su fiziškai stipriu klaipėdiečiu Roku Radzevičiumi ir technišku visaginiečiu Nikita Gergeliu (8:0).

59 kg (18 dalyvių)

  1. Eimantas Vilimas (Joniškio raj.);
  2. Deividas Subotkevičius (Vilnius);
  3. Artūras Snetkovas (Vilnius); Ernestas Kolmogorovas (Vilnius);Eimantas Vilimas turi daug varžybų patirties, nes nuolatos dalyvauja įvairiuose turnyruose. Šiauliuose jis įveikė visus, nors kai kurie varžovai buvo metais vyresni. Nugvelbti čempiono karūną iš E.Vilimo šansų turėjo vilniečiai Artūras Snetkovas ir Deividas Subotkevičius.  Jiems pavyko joniškiečiui atlikti metimą, bet nesugebėjo Eimantą paguldyti ant menčių.

66 kg (20 dalyvių)

  1. Gedas Milašauskas (Šiauliai–Šiaulių raj.)
  2. Mantas Traupys (Panevėžys);
  3. Karolis Kulikauskas (Panevėžys); Ignas Paulavičius (Joniškio raj.);

Šiame svoryje užsiregistravo daugiausia dalyvių. Specialistai pastebėjo, kad nemažai atletų yra daugmaž vienodo pajėgumo, tačiau vis vien garsiausiai buvo minima praeitų metų šalies jaunučių čempiono Igno Bukausko pavardė. Deja, kauniečiui nepavyko atlikti dublio. Dar daugiau, I.Bukauskas liko ir be medalių, ir be pergalių. Tai savotiška varžybų staigmena. Aštuntfinalyje jį įveikė metais vyresnis bendravardis joniškietis Ignas Paulavičius. Pusfinalyje nepasitvirtino dar viena prognozė – I.Paulavičių fantastiniame stiliuje po metimo per dubenį ant menčių paguldo Mantas Traupys iš Panevėžio. Finalą sunkiai, bet užtikrintai laimėjo Gedas Milašauskas. Ši pergalė labai svari Šiaulių sporto vidurinės mokyklos imtynių grupei ir jos jaunam treneriui Tomui Griciui.

73 kg (10 dalyvių)

  1. Klaidas Pliuščiauskis (Kelmės raj.);
  2. Tadas Dragūnas (Tauragės raj.);
  3. Arnas Ketvirtis (Panevėžys); Gustas Žymantas (Kaunas);

 Dar vienas rinktinės lyderių Arminas Lygnugaris prakaitą liejo treniruočių stovykloje Ukrainoje. Šiauliuose į neplanuotai atsilaisvinusią favorito vietą striktelėjo laisvųjų imtynių stiliaus atletas Klaidas Pliuščiauskas. Kelmiškiai pagrįstai gali didžiuotis puikiai sudėtu ir gabiu sportininku. Klaidas iki aukso medalio nukeliavo įspūdingai – trijose kovose jis neprarado nei vieno taško ir pelnytai tapo čempionu!

85 kg (8 dalyviai)

  1. Karolis Valiūnas (Panevėžys);
  2. Agnius Rumbinas (Šiauliai);
  3. Samiras Dadašovas (Vilnius); Paulius Raila (Panevėžys);

 Panevėžio Sporto vidurinės mokyklos moksleivis Karolis Valiūnas pateisino lyderio vardą. Mariaus Baranausko auklėtinis akivaizdžiai pranoko varžovus. Jis taip pat, kaip ir kelmiškis Klaidas Pliuščiauskas trijose imtyse neprarado taškų ir iškovojo čempiono titulą. Finalinėje dvikovoje Karoliui Valiūnui visiškai padoriai priešinosi  šiaulietis Agnius Rumbinas. Bet plika akimi matėsi geresnis panevėžiečio techninis paruošimas, kuris atsispinėjo galutiniame rezultate -12:0.

+85 (8 dalyviai)

  1. Deividas Jonelis (Kaunas);
  2. Rokas Jankus (Šiauliai);
  3. Nikolajus Černyšovas; Vytautas Bulova (abu Visagino sav.);

 Sunkiasvorių mūšį laimėjo kaunietis Deividas Jonelis. Varžybose dėl traumos nedalyvavo lyderiu įvardijamas panevėžietis Erikas Čerepokas.

Treneris Vladimiras Audickas
Valdas Malinauskas www.imtynes.lt

Komandų įskaita:

Vieta    Komanda    auksas   sidabras  bronza  viso

  1. Joniškio r.         3              –            2         5
  2. Šiaulių m.            2              2           –          4
  3. Kauno m.           2              –            1         3
  4. Panevėžio m.      1              1            5        7
  5. Vilniaus m.          1              1            4        6
  6. Marijampolės s. 1             –             2        3
  7. Kelmės r.             1             –             –         1
  8. Visagino s. –                       2             4        6
  9. Klaipėdos m. –                    2             2         4
  10. Tauragės r. –                        2             –          2
  11. Šiaulių r. –                             1             1         2
  12. Šalčininkų r. –                      –              1        1

13-17.   Kupiškio r.           –              –             –          –

13-17.   Anykščių r.          –              –              –         –

13-17.   Trakų r.                –              –              –         –

13-17.    Kazlų Rūdos s.   –              –              –         –

13-17.    Vilniaus r.            –              –              –         –

A.Ševelkovo nuotraukos

Varžybų protokolai:
32 kg  35 kg  38 kg  42 kg  47 kg  53 kg  59 kg  66 kg  73 kg  85 kg  +85 kg
Komandinė lentelė 2015-03-14, Šiauliai