Po savaitės, kovo 24-29 dienomis, Lenkijoje vyks Europos U23 imtynių čempionatas. Kovoti dėl debiutinio čempionato apdovanojimų rengiasi ir mūsų šalies atletai. Organizatoriams pateiktos graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų imtynių atstovų paraiškos. Jie neiškils nenumatytų kliūčių, į Wałbrzychą vyks keturi klasikai, vienas laisvūnas ir dvi merginos.

Apie būsimas varžybas papasakojo rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis.

  • Mindaugai, kalbant apie jaunimo iki 23 metų amžiaus cenzą, Lenkijoje vyks senų tradicijų atgaivinimas, ar tai naujas UWW eksperimentas?
  • Neteko girdėti, kad ankščiau, tuometinė tarptautinė imtynių federacija FILA, būtų rengusi kontinentinius U23 čempionatus.
  • Kaip manai, ar reikalingos tokio pobūdžio varžybos imtynininkams? Iki šiol buvo jaunių iki 18-kos, jaunimo iki 20-ies metų ir suaugusiųjų čempionatai. To nepakako?
  • Kai kurios sporto šakos rengia čempionatus vos ne pametinukams. Tai labai reikalingas ir protingas UWW sprendimas. Po perėjimo į suaugusių kategoriją, daug talentingų sportininkų nesulaukia savo valandos ir nustoja sportuoti. Viskas paprasta – nėra rezultatų, nėra finansavimo, o atletus reikia išlaikyti. Medaliai, iškovoti jaunimo čempionatuose nesuteikia jokių garantijų, kuomet tenka varžytis su suaugusiais. Atletai dar ilgus metus bręsta, tvirtėja. Šie procesai gali užtrukti penkis metus ir daugiau. Dabar tokiems, laukiantiems savo valandos, bus savo varžybos, kuriose vėl galės kovoti dėl Europos čempiono arba prizininko titulų.
  • Numatyta, kad graikai-romėnai Lenkijoje kovos keturiose svorio kategorijose. Dėl pirmų numerių: Eivydo Stankevičiaus (85 kg), Viliaus Laurinaičio (98 kg) ir Manto Knystauto (130 kg), lyg ir viskas aišku. O koks sprendimas bus dėl svorio kategorijos iki 80 kilogramų?

–          Paraiškoje yra dvi pavardės. Tai Juliaus Matuzevičiaus ir Beno Keršio. Sausyje vykusiame Lietuvos čempionate finale Benas nugalėjo Julių. Nugalėjo ir … dingo. Jis tiesiog nedalyvavo nei viename pasiruošimo sezonui etape. Aš jo nemačiau ir nežinau, kokia Beno Keršio sportinė forma, todėl į Lenkiją vyks J.Matuzevičius. Juolab, kad Julius juodai pusę mėnesio arė treniruočių stovykloje Vengrijoje, o sausį vykusiame Paryžiaus Grand Prix turnyre buvo penktas. Beje, norėčiau paminėti, kad svoryje iki 98 kilogramų antruoju numeriu registruotas Romas Fridrikas.

Europos U23 čempionate moterų imtynių turnyre galynėsis trenerio Aivaro Kaselio auklėtinės Giedrė Blekaitytė (60 kg) ir Danutė Domikaitytė (69 kg).

Laisvųjų imtynių turnyre kovos sunkiasvoris Jonas Rudavičius (125 kg, treneris Sergejus Kasimovas).

Valdas Malinauskas www.imtynes.lt