Šį savaitgalį, balandžio 11 dieną, Kauno sporto halėje vyks Lietuvos imtynių jaunių čempionatas. Tradiciškai į trijų olimpinių rungčių – graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų imtynių  turnyrus atvyksta apie 250 dalyvių, kurie atstovauja virš 40-ies sporto klubų, mokyklų bei imtynių centrų.

Kas mes iššūkį graikų-romėnų imtynių turnyro favoritams iš LOSC?

Lietuvoje graikų-romėnų imtynių jaunių turnyrų favoritais tradiciškai laikomi Lietuvos olimpinio sporto centro auklėtiniai. Tai natūralu, nes vaikai dirba profesionaliu režimu ir treniruojasi Vilniuje kartu su suaugusių ir jaunimo rinktinėmis. Jiems patarimų nešykšti jaunių ir suaugusių rinktinių treneriai pasaulio ir Europos čempionato prizininkas Valdemaras Venckaitis bei Mindaugas Ežerskis, treneris Ruslanas Vartanovas ir jaunimo rinktinės treneris Olegas Antoščenkovas. Jiems ne pirmus metus talkina kaunietis Saulius Liaugminas, kuris rinktinės lyderius „apšaudo“ užsienyje rengiamose treniruočių stovyklose ir tarptautiniuose turnyruose.

„Išskirti absoliutų šios amžiaus grupės lyderį yra sudėtinga, tačiau, atsižvelgiant į pastarųjų mėnesių rezultatus, manau kad itin sparčiai tobulėja Titas Kerševičius. Kaunietis triumfavo dviejuose turnyruose Vengrijoje bei Ukrainoje ir per tuziną dvikovų varžovams nepadovanojo nei taško. Čempionate jis varžysis svoryje iki 76 kilogramų, nors sveria keturiais kilogramais mažiau. Manau, kad jis pajėgus įveikti sunkesnius konkurentus, – kalbėjo treneris S.Liaugminas. – Taip pat laukiu aštrios dvikovos svoryje iki 69 kilogramų tarp dviejų internatiškių – į LOSC iš Kauno atvykusio Armino Lygnugario ir prieš pusmetį atvėrusioje duris Šiaulių sporto mokykloje pas trenerį  Tomą Gricių imtynių įgūdžius šlifuojantį Gytį Kulevičių“.

Tuo tarpu treneriui Mindaugui Ežerskiui neblogą įspūdį palieka visaginietis Dmitrijus Parechelašvilis, tačiau jis pastebi, kad 63 kilogramus sveriančiam perspektyviam atletui Visagine yra per ankšta. „Dmitrijus talentingas berniukas, tačiau jam reikalingas lygiavertis sparingas, kitaip iškyla pavojus, kad nustos tobulėti. Mano asmenine nuomone Dmitrijui ir treneriams reikia dėti pastangas, kad jis patektų į olimpinį sporto centrą“, – įžvalgomis dalinosi M.Ežerskis.

Apskritai, konkurencija tarp graikų-romėnų imtynių stiliaus atletų yra nemenka. Kituose miestuose treneriai taip pat nesnaudžia. Gerus imtynininkus išugdo Klaipėdos (treneris Artūras Ševelkovas), Kauno (Saulius Liaugminas), Tauragės (Jonas Sabutis), Visagino (Vitalijus Nagovicinas), Šiaulių (Vidmantas Žibutis), Anykščių (Arvydas Krikščiūnas, Renatas Puikis), Joniškio (Rytis Keršys) treneriai. Šios amžiaus imtynių grupės atsidarė pernai įsteigtuose sporto internatuose Šiauliuose (treneris Tomas Gricius) ir Panevėžyje (treneris Marius Baranauskas), todėl kova dėl medalių žada būti aštri.

A.Kaselis: „Prasiplėtusi moterų imtynių geografija skatina konkurenciją“

Moterų imtynių centras Šiauliuose. Į ten įsikūrusį internatą atvyksta merginos iš Anykščių rajono, Kauno, Klaipėdos. Pergalės šiais metais vykusiuose tarptautiniuose turnyruose Lietuvoje ir užsienyje parodo, kad einama teisinga linkme. Merginos turi pavyzdį – kartu treniruotėse plušančią Europos ir pasaulio jaunimo čempionatų prizininkę Danutę Domikaitytę. Rinktinės paneles varžyboms ruošia Aivaras Kaselis, Andrius Stočkus, Vidmantas Žibutis.

„Moterų imtynių geografija šalyje plečiasi. Tai didina konkurenciją, o konkurencija skatina tobulėti. Be Šiaulių panelių čempionate dėl medalių grumsis merginos iš Kauno, Kupiškio, Anykščių rajono, Alytaus, Pagėgių, Vilkaviškio. Girdėjau, kad teisinga linkme juda Marijampolės treneriai, nuo senų laikų pajėgių mergaičių atsiranda Visagine, Joniškyje. Kalbant apie lyderius, norėtųsi paminėti Kamilę Gaučaitę (70 kg, Šiauliai-Kaunas), Korneliją Zaicevaitę (65 kg, Šiauliai – Klaipėda), Auksę Rutkauskaitę (60 kg, Kavarskas) ir Viktoriją Augustauskaitę (52 kg, Šiauliai). Lengvuose svoriuose nespėliosiu, ten daug vienodo pajėgumo sportininkių, todėl kažką prognozuoti sunku. Man, kaip rinktinės treneriui, malonu stebėti kaip keičiasi požiūris į moterų imtynes. Manau, pasirinkome teisingą kryptį. Net kaimynai latviai, kurie visuomet buvo galva aukštesni už  mus, jau mums pavydį ir perima kai kurias įgyvendintas idėjas. Pavyzdžiui, jie taip pat nusprendė moterų imtynių populiarinimo ir meistriškumo kėlimo labui vykdyti tik atvirus visų amžiaus grupių šalies čempionatu. Latviai pamatė, kad pas mus toks projektas pasiteisino, tai patys mėgina laimę“, – šypsosi Aivaras Kaselis.

Ar išsilaikys „laisvūnai“ ant bangos?

Laisvosios imtynės pernai pagavo bangą – Europos jaunių čempionate Laurynas Damidavičius iš Vilkaviškio iškovojo trečią vietą. Tai buvo signalas „laisvūnams“ dar labiau susitelkti ir, sukandus dantis, didinti apsukas treniruotėse. Juk jei trenerio Jono Jurkyno auklėtiniui pavyko užkopti ant europjedestalo, tai kodėl gi nepamėginus užkariauti nugalėtojų podiumą  imtynininkams iš Kelmės, Radviliškio, Kauno, Pagėgių, Raseinių, Šiaulių, Vilniaus, Kauno ir, žinoma, Klaipėdos. Todėl neabejotinai Kaune laukia nuožmios kovos, kuriose iš dalies spręsis, kas šiemet vyks į pagrindines varžybas – Europos ir pasaulio jaunių čempionatus.

Jaunių rinktinės treneris Andrejus Iljinas sakė, kad laukia sunkus sezonas, todėl akylai stebės visus rinktinės narius. „Liepą Vokietijoje vyks Baltijos šalių žaidynės, taip pat ne už kalnų Europos ir pasaulio jaunių čempionatai, tarptautiniai turnyrai. Šiandien galėčiau teigti, kad kiek daugiau yra pažengę klaipėdiečiai Artiomas Novikovas (76 kg), Andrejus Maksimovas (50 kg), Kirilas Drobatas (63 kg), kelmiškis Aurimas Kuoris (76 kg), Dominykas Viliušis (69 kg) iš Raseinių, Šiaulių internate  pas trenerį Renatą Dijoką imtynių pratybas lankantys buvę pagėgiškiai Mantas Adomaitis (85 kg) ir Svajūnas Šakys (46 kg). Tiesa, Kirilas Drobotas neseniai pradėjo treniruotis po kelio sąnario operacijos, todėl jam tai bus pirmos varžybos po ilgesnės pertraukos. Netrukus išvyksime į mokamąją-treniruočių stovyklą laisvosiomis imtynėmis garsėjančiame Dagestane, todėl šis čempionatas bus savotiška atranka į svarbų „laisvūnams“ renginį“, pasakojo A.Iljinas.

Varžybos vyks Kauno sporto halėje (Perkūno alėja 5)

 Varžybų programa:

 Balandžio 11 diena, šeštadienis

 10.00 – 16.00 preliminarios kovos;

17.00 – 19.00 finalai, apdovanojimai.
Valdas Malinauskas