Serbijoje finišavo Europos jaunių imtynių čempionatas. Graikų-romėnų imtynių turnyre itin nesėkmingai kovojo mūsų šalies atletai – visi keturi imtynininkai savo pasirodymus baigė po pirmų dvikovų.

Visaginietis Dmitrijus Parechelašvilis (iki 58 kg, 21 dalyvis) aštuntfinalyje 0:8 pralaimėjo gruzinui Jonui Checurianiui. Gruzinas vėliau patyrė nesėkmę pusfinalyje ir užvėrė lietuviui duris į paguodos turnyrą.

Tuo tarpu Titas Kerševičius (iki 69 kg, 24 dalyviai) pirmajame rate 1:2 nusileido vengrui Moriczui Kismoni, kuris vėliau patyrė nesėkmę aštuntfinalyje.

Svorio kategorijoje iki 76 kg (21 dalyvis) kovojo Artūras Jarčevskis. Jis aštuntfinalyje rezultatu 0:2 turėjo pripažinti vengro Dominiko Gegeny pranašumą. Vengras vėliau patyrė nesėkmę ketvirtfinalyje ir neleido Artūrui pratęsti pasirodymo paguodos turnyre. A.Jarčevskis čempionate tenkinosi kuklia 19 vieta.

Svorio kategorijoje iki 63 kilogramų arti pergalės buvo Gytis Kulevičius. Šiaulietis kovojo su Jakubu Bieleszu iš Čekijos ir antrame kėlinuke po varžovo nubloškimo ir atlikto ridenimo pirmavo rezultatu 6:2, tačiau nuo tos akimirkos perėjo į aklą gynybą, o užsivedęs čekas presingavo ir išplėšė pergalę paskutinę sekundę. Galutinis dvikovos rezultatas – 6:7. Gytis Kulevičius užėmė 14 vietą (23 dalyviai).

„Labai esu nusivylęs rezultatais. Bet šiandien mes geresnių sportininkų neturime. Tokios padėties, kuomet rinktinės treneriai negali sukomplektuoti imtynių grupės Lietuvos olimpiniame sporto centre, seniai nebuvo. Daugelis kandidatų į internatą tiesiog nepraeina medicininės patikros. Štai ir Suboticoje dalyvavę atletai nėra LOSC auklėtiniai. Viso to išdava – labai kuklus pasirodymas Serbijoje. Tiesa, šiemet nuo rudens ten mokysis ir sportuos Dmitrijus Parechelašvilis, todėl tikiuosi, kad per metus jis sutvirtės ir kitąmet atsigriebs, – kalbėjo rinktinės treneris Saulius Liaugminas. – Geresnio rezultato tikėjausi ir iš Tito Kerševičiaus. Nors jis ir pralaimėjo, tačiau stipriai barti jo negaliu – Titas visą antrą kėlinuką tąsė vengrą po kilimą, bet kažkodėl jis, o ne varžovas gavo galutinį rezultatą nulėmusį įspėjimą. Kelis kartus internete pasižiūrėjau jo kovą, taip ir nesupratau kuo neįtiko Titas teisėjams. Gyčio Kulevičiaus dvikovą komentuoti sunku. Manau, kad čekas labiau norėjo pergalės ir ją iškovojo. Septyniolikmetis Artūras Jarčevskis gyvena ir treniruojasi Kijeve. Jo mama planuoja atvykti ir įsikurti Lietuvoje. Gal nuolatinės treniruotės su geriausiais šalies atletais leis jam greičiau atsiskleisti jaunimo amžiaus grupėje? Kita vertus, prie jaunių rinktinės slenksčio stovi perspektyvūs penkiolikmečiai Edgaras Gentvilis iš Šiaulių, marijampolietis Vilius Savickas, kaunietis Aistis Liaugminas, Šiaulių rajono atletas Redas Milašauskas, panevėžietis Karolis Valiūnas. Būrys gero jaunimo pluša Joniškyje, Klaipėdoje, Tauragėje ir kituose miestuose. Jei šie imtynininkai atitiks aukštus Lietuvos olimpinio sporto centro reikalavimus, tai po kelių metų vėl turėsim rezultatų jaunių čempionatuose.“

Europos graikų-romėnų imtynių jaunių čempionate kovojo 202 atletai.

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo paskelbimo mūsų šalies graikų-romėnų stiliaus imtynininkai Europos jaunių čempionatuose yra iškovoję 11 medalių. Pirmas medalis buvo laimėtas 2000-siais metais (Aleksejus Djakonovas). Vienintelį “auksą” yra iškovojęs Aleksandras Kazakevičius. Vilnietis Europos jaunių čempionu svorio kategorijoje iki 50 kilogramų tapo 2003 metais.

Kristupas Šleiva – vienintelis Lietuvos imtynininkas tapęs dukart Europos imtynių jaunių čempionatų prizininku. Jis buvo apdovanotas bronzos medaliais 2012 ir 2013 metais.

Pasaulio jaunių čempionatų pasiekimai yra kuklesni. Vienintelį medalį Lietuvai laimėjo klaipėdietis Paulius Galkinas (II vieta, 2013 m., Zrenjaninas, Serbija). Tiesa, pasauliniai jaunių čempionatai rengiami tik nuo 2011 metų – po beveik dvidešimties metų pertraukos.

Valdas Malinauskas