Pasidomėjau Izraelio “klasikų” pasiekimais. Prieš penketą metų sunkiasvoris Vladimiras Guralskis Europoje buvo penktas, bet jam parako kankintis iki Londono pritruko ir jis patyliukais atsisveikino su imtynių kilimu. Žydams savo šalyje surasti imtynių deimantą ir jį teisingai nušlifuoti nesisekė. Todėl rinktinės sąrašuose dominavo ne bernšteinai ar goldmanai, o buvusios sovietų sąjungos valstybių atletai iš Gruzijos, Armėnijos, Rusijos, Ukrainos ir panašiai.

Išimtimi netapo ir Viliaus Laurinaičio pirmas varžovas kvalifikacinėje imtyje svoryje iki 98 kilogramų – kovotojas armėniška pavarde Robertas Avanesianas. Armėnai ir imtynės, tai žodžiai – sinonimai. Armėnų atletų yra dagelyje Europos rinktinių. Armėnai imtynes dievina, jie imtynėmis gyvena, juos imtynės maitina. Tą suprato rinktinės treneriai Mindaugas Ežerskis ir Ruslanas Vartanovas. Tą suprato, tikėtina, ir Vilius.

Joniškietis dvikovą pradėjo atsargiai. Per daug atsargiai. Teisėjams vangi Viliaus kova nepatiko, jis gavo pastabą ir įspėjimą, po kurio teko gintis parteryje. Izraelio atleto pastangos atakuoti parteryje buvo bergždžios, o po kelių akimirkoje stovėsenoje jau dominavo Vilius. Netrukus jis atliko ridenimą, o pirmas kėlinukas baigėsi rezultatu 2:0.

Antroje dvikovos dalyje Avanesianas pradėjo karščiuotis, blaškytis ir besimuistydamas peržengė padorumo ribas. Vilius ramiai atlaikė varžovo nesąmonių škvalą, uždirbo dar du taškus mainais į taktinį vieną tašką paskutinę imties minutę ir rezultatu 4:1 šventė savo pirmą pergalę Las Vegase.

Pasak trenerio Olego Antoščenkovo, estas Ardi Arusaaras itin nepatogus varžovas. Kresnas, žemas estukas panašėja į turkų atletus. Arusaaras į priekį eidamas nesibodi varžovą smūgiuoti krūtine ir pečiais. Po tokio „pasivaikščiojimo“, tarkim, Vilniaus 5 maršruto troleibusuose, keleiviai liktų sėdėti su įdubusiais šonkauliais. Ir ant imtynių kilimo Arusaaro varžovai neapsikęsdavo ir patys išeidavo už kilimo. Tačiau šįsyk viskas buvo kitaip. Vilius estą pergudravo ir privertė suklysti! Po sėkmingai atlikto Viliaus ridenimo Arusaaras mėgino kontraatakuoti, atsistojo ir po akimirkos atsidūrė už kilimo ribų. Kėlinukas laimėtas 3:0.

Antroje dvikovos dalyje teisėjai ne vieną kartą stabdė dvikovą. Esto nervai nelaikė, jis desperatiškai ėjo į priekį, o Vilius taupė jėgas ir sumaniai gynėsi. Prisimenu Ežerskio žodžius : „kai imtynininkas suranda sekundę ir išnaudoja ją poilsiui, tai sportininko brandumo požymis“. Viliui pavyko atgauti kvapą, jis atrodė šviežesnis, o visumoje taktinis sumanymas pasiteisino. Parteryje Vilius atlaikė esto ataką ir išėjęs į viršų uždirbo dar vieną tašką. Dūstantis Arusaaras gudrauja, prašo medicininės pertraukos. Po trumpos pauzės jis mėgina prigauti Vilių, tačiau estas pamiršo, kad joniškietis jau toli gražu ne berniukas pramuštgalvis, o 2012 metų pasaulio jaunimo čempionas. Vilius Laurinaitis triumfuoja ir keliauja į kitą etapą.

Vis dėlto, Viliui Laurinaičiui nepavyko įveikti ketvirtfinalio barjero ir užsitikrinti kelialapio į Rio. Kelią jam pastojo Bulgarijai atstovaujantis natūralizuotas albanas Elis Guri. Varžovas po Pekino olimpinių žaidynių, kuriose jis buvo aštuntas, susigundė bulgarų pasiūlymu ir priėmė šios šalies pilietybę. Investicijos į E.Guri pasiteisino – 2011 metais jis blykstelėjo ir iškovojo pasaulio čempiono titulą. Dvikovos pradžia Viliui buvo daug žadanti – iškovotas taškas ir aktyvūs veiksmai vertė Bulgarijos atstovą desperatiškai gintis. Pirmas kėlinukas laimėtas 1:0. Antra dalis prasidėjo Viliaus spaudimu. 20-tą sekundę E.Guris buvo įspeistas prie kilimo krašto. Tokioje situacijoje varžovai arba užžengę už kilimo aukoja tašką, arba, gelbėdami situaciją, mėgina atlikti metimus iš neįtikėtinų padėčių. Būtent taip pasielgė Bulgarijos imtynininkas – praslydo žemyn ir   staigiu judesiu į dešinę pusę nubloškė Vilių ant kilimo (1:2). Tačiau bėdos prasidėjo kai kilo teisėjas įžvelgė V.Laurinaičio pasyvumą ir suteikė Guriui šansą atakuoti parteryje. Varžovas parodė už ką yra vertinamas – atplėšė Vilių nuo kilimo ir atliko keturių balų vertės metimą (1:6). Dar du taškai Guriui buvo įskaityti, kuomet pavargęs Vilius „prasmego“ už kilimo ribos (1:8). Tačiau jėgos apleido ir raumeningąjį albaną. Jį Vilius beveik be pasipriešinimo privertė užeiti už kilimo (3:8), tačiau atkovoti penkis taškus neužteko nei jėgų, nei laiko. Bulgarijos sportininkas laimėjo dvikovą ir įvykdė tikslą minimum – iškovojo olimpinį kelialapį.

Viliui dar ruseno viltis pakovoti bent dėl kelialapio, tačiau šio tikslo įgyvendinimui buvo būtinos dvi sąlygos – Gurio pergalė prieš tituluotą iranietį Ghasemą Rezai ir bent vienos pergalės kovojant paguodos turnyre. Tačiau pusfinalio rezultatas buvo nepalankus. Bulgarijos albanas rezultatu 3:0 pralaimėjo olimpiniam čempionui iš Irano ir atidėjo Viliaus svajonę patekti į Rio atrankos turnyruose.

Pasaulio čempionate Vilius Laurinaitis užėmė 10 vietą.

Valdas Malinauskas