Trečiadienį Las Vegase vykstančiame pasaulio imtynių čempionate ant imtynių kilimo kovojo „klasikai“ ir moterų imtynių atstovės. Olimpinių žaidynių prizininkas Aleksandras Kazakevičius (85 kg; 42 dalyviai) pirmoje imtyje susitiko su lenku Damianu Janikowskiu iš Lenkijos, o Danutė Domikaitytė (69 kg; 32 dalyvės) moterų imtynių turnyro 1/16 finalo grūmėsi su bulgare Sofia Hristova Georgieva.

Per ilgai ieškodamas veiksmo A.Kazakevičius nubaudė pats save

Prieš išvyką anapus Atlanto Aleksandras Kazakevičius buvo įvardijamas kaip neabejotinas šalies imtynių rinktinės lyderis. Specialistai svarstė, kad olimpinės patirties turintis atletas dantimis kabinsis į trečią olimpiadą, o šiam tikslui pasiekti geriausia vieta yra Las Vegasas. „Aleksandras jau Baku vykusiose Europos žaidynėse parodė, kad pilnai adaptavosi sunkesnėje svorio kategorijoje. Tąsyk maža klaidelė imtyje su armėnu Manukianu sugadino visą vaizdą“, – kalbėjo rinktinės treneris Mindaugas Ežerskis.

Bet Las Vegase viskas pakrypo kita linkme. Kazakevičius pirmoje imtyje pralaimėjo taip pat olimpinę bronzą kolekcijoje turinčiam lenkui. Kaip viskas vyko?

  • Kazakevičius nuo pirmų sekundžių spaudžia varžovą;
  • Po 1 min 13 sek D. Janukowskis gauna įspėjimą;
  • Lygiai po 2 min po antro įspėjimo lenkas statomas į parterį;
  • Aleksandras Kazakevičius sujungė rankas per varžovo liemenį ir 13 sekundžių neatliko jokio aktyvesnio judesio;
  • Teisėjai kviečia sportininkus tęsti kovą stovėsenoje;
  • Pirmas kėlinukas baigiasi rezultatu 0:0;
  • Jau pirmą antro kėlinio minutę teisėjai parteryje suteikia galimybę pasireikšti lenkui;
  • Janukowskis taip pat ilgai krapštėsi, bet, skirtingai nuo Aleksandro situacijos, teisėjai dvikovos nestabdė;
  • Lenkas galų gale atplėšia A.Kazkevičių ir atlieka ridenimą – 0:2;
  • Vos prasidėjus paskutinei minutei, Aleksandras pagauna lenko liemenį ir pelno du taškus;
  • D.Janukowskio treneriai paprašo video peržiūros ir arbitrai patenkina jų prašymą;
  • Teisėjų verdiktas – du taškai neįskaitomi, nes veiksmas buvo atliktas per kojas;
  • Laikas tiksi, dar poros aktyvesnių bet neefektingų veiksmų pliūpsnis;
  • Likus 15 sek. Aleksandras nuleido rankas, varžovai stovi ir gaudo orą.

–          Teisėjai kelia lenko ranką į viršų.

Darbas parteryje – viena stipresnių Aleksandro Kazakevičiaus pusių. Prisiminkime, Londono olimpinę bronzą vilnietis išlupo iš dano Madseno rankų po nepriekaištingai atlikto ridenimo. Kas jam sutrukdė pakartoto tuos gerai nušlifuotus judesius? Nuovargis? Dar per anksti, dvikova net nebuvo įpusėjus. Kažkokie kiti išskaičiavimai? Tai tuomet kokie? Į šiuos klausimus gali atsakyti tik pats atletas. Belieka tikėtis, kad olimpinės atrankos turnyruose tokių košmariškų trylikos sekundžių nepamatysime.

Aleksandras Kazakevičius pasaulio čempionate liko neįprastoje 31-oje vietoje tarp 42 dalyvių.

Pasaulio čempionate debiutavusios D.Domikaitytės kraitėje: viena pergalė ir dvi nesėkmės

Danutės Domikaitytės pasirodymą pasaulio čempionate galima lyginti su meteoritu. Meteoritai dega ryškiai, tačiau trumpai. Pasaulio čempionate debiutavusi šiaulietė sužibėjo pirmoje imtyje su bulgare Sofia Hristova Georgieva. Visa galva žemesnė bulgarė vis taikėsi į kojas, tačiau Danutė graikų-romėnų imtynių stiliumi dirbo rankomis iš apačios ir kaskart nuginkluodavo Georgievos pastangas pagriebti koją. Tiesa, teisėjams nepatiko bevaisės grumtynės ir jie nubaudė Danutę. Kėlinukas baigėsi rezultatu 0:1. Antroje susitikimo dalyje bulgarė toliau svajojo pasiekti kojas ir eilinę jos pastangą Danutė išnaudojo kontraatakai (2:1).

Bulgarė pradėjo panikuoti, be atodairos eiti į priekį, tuo tarpu Danutei vėl pavyko parblokšti varžovę (4:1) ir susitikimą užbaigti švaria pergalę mentėmis.

Aštuntfinalio ir paguodos susitikimus vos spėjau konspektuoti, nes dvikovos vyko labai trumpai. Azijos čempionė Feng Zhou iš Kinijos du kartus pagavo kairę Danutės koją ir savo pastangas vainikavo ridenimais (0:10). Kinė prasimušė į finalą, o DAnutė nukeliavo į paguodos turnyrą.

Pirmame paguodos turnyro susitikime Danutei teko grumtis su austre Martina Kuenz. 21-erių austrė jau spėjo įsitvirtinti suaugusiųjų varžybose – Kuenz jau pora metų Europos ir pasaulio čempionatuose patenka tarp aštuonių geriausų. Šįmetiniai varžovių pasiekimai panašūs – M.Kuenz Europos žaidynėse buvo penkta, o Danutė 13-ta, tačiau Europos U-23 čempionate Danutė užėmė 5 vietą, o tuo tarpu austrė liko aštuntoje. Todėl logiška buvo tikėtis atkaklios dvikovos.

Tačiau startas paguodoje šiaulietei nesusiklostė. Austrė atliko panėrimą (0:4) ir netrukus pervertė D.Domikaitytę ant menčių.

Galutinėje įskaitoje Danutė Domikaitytė pasaulio čempionate užėmė 12 vietą tarp 32 imtynininkių.

Valdas Malinauskas