Tauragėje vyko tradicinis brolių Venckaičių imtynių jaunučių komandų turnyras. „Bastilijos“ sporto komplekse ant kilimo susigrūmė Vilniaus, Visagino, Anykščių, Klaipėdos, Joniškio, Tauragės ir Kauno, kuris savo sudėtį sustiprino marijampoliečiais bei svečių iš Ukrainos ir Lenkijos ekipų sportininkai.

Imtynių entuziastas Domatas Simaitis 1966 metais įkūrė ir vadovavo pirmajam miesto imtynių klubui „Tauras“, todėl simboliška, kad trečiasis brolių Venckaičių turnyras yra skirtas Tauragės graikų-romėnų imtynių 50-mečiui paminėti.

Sportininkams, treneriams ir renginio dalyviams sėkmės palinkėjo Tauragės rajono savivaldybės meras Sigitas Mičiulis, mero pavaduotoja Aušrinė Norkienė, Seimo narys Darius Petrošius, Lietuvos imtynių federacijos prezidentas Valentinas Mizgaitis.

Tauragės imtynių klubo ,,Tauras“ prezidentas Donatas Simaitis pasveikino žymius sportininkus išauginusią Genutę Venckaitienę. Po iškilmingos ceremonijos veiksmas persikėlė ant imtynių kilimo. Varžybose dalyvavo perspektyviausi Lietuvos imtynininkai. Susumavus rezultatus paaiškėjo, jog pirmąją vietą užėmė Joniškio imtynininkų komanda, antri liko Klaipėdos, treti – Kauno sportininkai.

Nugalėtojų iš Joniškio garbę ginė Šarūnas Darulis, Martynas Muižys, Dovydas Ponelis, Adomas Grigaliūnas, Arnas Abromavičius, Paulius Grigaliūnas, Karolis Darulis, Eimantas Vilimas.

Komandos, kurias sudarė po 10 imtynininkų, burtų valia buvo suskirstytos į du pogrupius.

Joniškiečiai savo pogrupyje pirmame rate rezultatu 9:1 sutriuškino šeimininkus. Vėliau nugalėjo Vilniaus rinktinę rezultatu 6:4. Vilniaus ir Kauno mačą laimėjo sostinės atletai (6:4). Lemiama kova užvirė tarp Joniškio ir Kauno imtynininkų. Atkaklų mačą santykiu 6:4 laimėjo Joniškio imtynininkai, kurie pogrupyje užėmė pirmą vietą ir iškovojo teisę galynėtis su pajėgiausia kito pogrupio komanda dėl turnyro nugalėtojų taurės.

Kitame pogrupyje dominavo Klaipėdos imtynininkai. Antrą vietą užėmė ukrainiečiai, o Visagino atletai liko trečioje vietoje.

Finalinis turnyro etapas vyko labai atkakliai. Vilniaus ir Kostopilės sporto mokyklos iš Ukrainos imtynininkų dvikova baigėsi rezultatu 5:5. Trečiąją vietą vilniečiams lėmė papildomi rodikliai. Vilniečiai pasiekė daugiau „švarių“.

Panašiai vyko kovos tarp Joniškio ir Klaipėdos rinktinių. Abiejų komandų imtynininkai pasiekė po penkias pergales, tačiau pirmą vietą joniškiečiams lėmė keturios pergalės pasibaigusios ankščiau laiko (varžovus guldė ant menčių). Uostamiesčio atletų kraitėje tokios vertės pergalių buvo dvigubai mažiau – tik dvi.

Valdemaras Venckaitis: tokių varžybų sėkmės garantas – stabilumas ir kokybė

„Manau, kad judame teisingu keliu. Tai trečias turnyras. Kasmet jį tobuliname, taisome klaidas. Daug dėmesio skiriam svečiams, norim kad sportininkai ir treneriai iš Tauragės išvyktų su geromis emocijomis ir noriai atvyktų kitąmet. Pasikviesti geras ekipas nėra lengva, nes varžybų pasiūla yra didelė, užsienio treneriai renkasi kur dalyvauti. Jei turnyrą organizuosime atmestinai, tai jis taps paprastomis statistinėmis varžybėlėmis. Todėl tikrai noriu pasidžiaugti ir pasigirti, kad visuomet yra šalia neblėstantis imtynių entuziastas Donatas Simaitis. Garbaus amžiaus veteranas nestokoja energijos ir daro stebuklus. Jo nemenkas nuopelnas, kad turnyro dalyviai gavo įvairių prizų, o šaldytuvai buvo prigrūsti įvairiomis gėrybėmis. Tai pavyzdys jauniems verslo žmonėms. Jau dabar galvojame apie kitų metų turnyro formatą, turiu įvairių idėjų. Svarbu tęsti pradėtą darbą, nes sėkmę garantuoja pastovumas. Juk dalyviai turi žinoti, ko tikėtis iš tokių varžybų. Ir geriausiai, kai tikisi ne tik gerų kovų, bet ir gerų prizų, aprūpinimo nakvyne, padoraus maitinimo. Mes organizacinę kartelę keliam vis aukštyn ir tikiuosi, kad ateity sportininkų nenuvilsime“, – kalbėjo pasaulio ir Europos čempionatų prizininkas, olimpietis Valdemaras Venckaitis.

Edgaras Venckaitis: tauragiškiams reikalingas vedlys

„Čia,Tauragėje, paklojau pamatus sėkmingai sportinei karjerai. Todėl atėjo laikas atiduti duoklę Tauragės krašto imtynių gerbėjams. Apie organizacinius reikalus nenoriu kalbėti, ne man spręsti. Apie tai turi sakyti dalyviai. Tačiau man patiko komandinio turnyro formatas, kai ant kilimo kaunasi „siena prieš sieną“. Komandinėse varžybose daugiau azarto, sportininkai palaiko vieni kitus. Tuo ir ypatingos komandinės varžybos, nes kiekvieno imtynininko indėlis svarbus. Be abejo liūdina priešpaskutinė Tauragės komandos vieta. Ypač kai toks rezultatas gimtajame mieste. Kur dingo garsūs laimėjimai? Manau, kad Tauragei trūksta gero trenerio, tikro vedlio, koks buvo Jonas Sabutis“, – kalbėjo iš žiūrovų būrio akinančio baltumo švarku apsirėdęs pasaulio čempionato prizininkas, Londono olimpinių žaidynių septintos vietos laimėtojas Edgaras Venckaitis.

Turnyro organizatoriai dėkoja renginio rėmėjams: AB „Vilkyškių pieninė“, UAB „Molupis ir Ko“, IĮ „Bremena“, įmonei „Molupis“ ir Mečislovui Lenktaičiui Kęstučiui Šėgždai, Jonui Sabučiui, Antanui Stankui, Robertui Piečiai, Dariui Petrošiui, Virginijui Jokubauskui.

Varžybų rengėjai už informacijos sklaidą dėkingi Tauragės radijui, Tauragės TV, portalui „Tauragės žinios“ ir laikraščiui „Tauragės kurjeris“.

Galutinė rezultatų lentelė

  1. Joniškis.
  2. Klaipėda.
  3. Vilnius.
  4. Ukraina (Kostopilė).
  5. Kaunas-Marijampolė.
  6. Visaginas.
  7. Lenkija (Baltstogė – Grajevo).
  8. Tauragė.
  9. Anykščiai.

 

Taurageszinios.lt

Valdas Malinauskas