Penktadienį Zrenjanine (Serbija) kovas dėl olimpinių kelialapių pradeda imtynių meistrai. Pirmą kvalifikacinio turnyro dieną ant imtynių kilimo grumsis moterų imtynių atstovės (svorio kategorijos 48 ir 53 kg), laisvūnai (57 ir 65 kg) bei graikų-romėnų imtynių meistrai (59 ir 66 kg).

Graikų-romėnų imtynių turnyre dėl bilieto į Braziliją kovos pasaulio čempionato prizininkas Edgaras Venckaitis. Burtų valia tauragiškis pateko į apatinį pogrupį ir kvalifikacinėje imtyje susitiks su turku Volkanu Sefa Cakilu. Sėkmės atveju E.Venckaičiui aštuntfinalyje tektų galynėtis su triskart Europos čempiono Kamrano Mamadovo iš Azerbaidžano ir kroato Dominiko Etlingerio poros nugalėtoju. Be minėtų priešininkų apatiniame pogrupyje dėl patekimo į finalą kausis Londono olimpinių žaidynių vicečempionas Tamasas Loerinczas, beveik visus įmanomus titulus per sportinę karjerą iškovojęs 33-jų metų Armenas Vardanianas iš Ukrainos, sausį Herman Kare turnyre Edgarą įveikęs ambicingas suomis Matias Lipastis bei Europos čempionato bronzos medalio laimėtojas Artakas Margaryanas iš Prancūzijos. Iki išsvajoto olimpinio bilieto Edgaras privalo įveikti keturis varžovus.

Svorio kategorijoje iki 66 kilogramų varžysis 20 atletų.

Prieš išvyką į Serbiją Edgaras Venckaitis sakė, kad yra pasiruošęs olimpiniam mūšiui ir tikino, kad ant imtynių kilimo mėgins išnaudoti savo patirtį. „Žinau savo silpną vietą, nėra paslaptis, kad parteryje ne visada pavyksta apsiginti nuo varžovų atakų. Ruošiuosi tam ir turiu sumanymų. Pirmas uždavinys, kovoti maksimaliu tempu ir ieškoti veiksmų stovėsenoje, apkrauti rankas, kad varžovas jų nejaustų. Patikėkite, parteryje ne kažin ką galės varžovas padaryti, jei negalės normaliai krutinti nuvargintų rankų, – savo planais neslapukaudamas pasidalino Edgaras. – Apskritai, nuolatos galvoju apie olimpines žaidynes, labai norėčiau trinktelėti durimis su olimpiniu medaliu rankose. Jaučiu, kad palaipsniui artėju prie sportinės formos piko, pasiryžęs atiduoti visas jėgas nuo pirmų sekundžių. Kiek kartų po kovų teko gailėtis, kad padariau ne viską, kad dar liko jėgų. Zrenjanine iš savęs išspausiu viską“.

Kalbėdamas apie olimpinę svajonę, Edgaras prisiminė, kad dėl pasirinkto imtynių kelio dėkingas 15-kai litų, kurių … kažkada neturėjo. „Kai mažas buvau, labai norėjau kažkur išlieti energiją. Nuėjau į karate būrelį. Bet ten paprašė penkiolikos litų mokestį. Mūsų daugiavaikei šeimai tai būtų sunki finansinė našta. Todėl pasukau į imtynes. Ten priėmė už dyką. Džiaugiuosi likimu, nes dabar realiai galvoju apie olimpines aukštumas ir tam yra pagrindo. O tai spardyčiau dabar kur nors karačių ir net nežinočiau, kaip ta olimpiada atrodo“, – pasakodamas šypsojosi Edgaras Venckaitis.

Valdas Malinauskas