Šiandien Ulan Batore turėtų startuoti pirmasis pasaulinis imtynių atrankos į Rio OŽ turnyras. Kodėl turėtų? Todėl, kad sklaidant įvairius šaltinius, o pirmiausia Jungtinio imtynių pasaulio (UWW) portalą bei įvairių federacijų tinklapius, informacijos apie tai, kas vyksta Mongolijoje aptikti pakankamai keblu. Taip, yra dalyviu sąrašai, bet nei varžybų eigos lentelių, kitos informacijos nėra.

Graikų-romėnų imtynių stiliaus atletų svėrimas jau įvyko, tačiau apie burtus oficialūs šaltiniai tyli. Kaip sakoma, jei durys užtrenkiamos, brukamės per langą. Juolab, kad turime visai neblogai atsilapojusį langą trenerio Ruslano Vartanovo asmenyje. Todėl iš trenerio pavyko gauti rašikliu suraitytą schemą.

 „Kažkokia keista atmosfera. Esame Mongolijoje ir, žiūrint kas ir kaip viskas vyksta, tai vis pagalvoju, kad tarptautinė federacija galėjo ir labiau egzotiškų valstybių paieškoti tokiems svarbiems startams. Juk yra salų Ramiajame vandenyne arba Aliaskoje – kalbėdamas telefonu šmaikštavo treneris. – Viešbučiuose kambariai standartiniai, maistas normalus. Šioje vietoje viskas tvarkoje. Bet labiausiai „veža“ organizaciniai dalykai, tai apie juos be šypsenos jau negaliu kalbėti. Linksmiausia dalis, kad dėl oro sąlygų į Ulan Batorą daugiau nei parą vėlavo lėktuvai, su pagrindiniais UWW delegatais. Taip pat dėl vėluojančių komandų vis atidėliojamas svėrimo laikas. Tiesa pasakius, nesu ir niekas čia nėra tikras, kad varžybos prasidės laiku“.

Pasak R.Vartanovo, pats svėrimas taip pat be cirkų neapsiėjo – azerbaidžanietis Hasanas Alijevas (66 kg) pavėlavo į svėrimą. Jis mėgino teisintis, kad lėktuvas vėlavo, tačiau Alijevo klasta nepraėjo, nes tuo pačiu lėktuvu skrido UWW atstovas Achroldžanas Ruzijevas. „Žinau kada atskridote, laiko buvo į valias. O jei kažkur šlitinėjote ar pramiegojote, tai jau jūsų bėdos“, – azerbaidžaniečiui rėžė UWW funkcionierius iš Uzbekistano.

To paties svorio kirgizui Kairatbekui Tugolbaevui vis nesisekė numesti 50-ties gramų. Kirgizai išverkė, kad jam išimties tvarka duotų daugiau laiko, tai atletas pirmiausia ką padarė, tai nuplėšė visas etiketes ir nutrynė užrašus nuo triko. Svarstyklių rodyklė vis sklaidėsi aplink reikalingą skaičių ir, galiausiai, nedrąsiai sustojo ties reikalingu skaičiumi.

Apie burtus treneris kalbėjo nenoriai. Tepasakė, kad šiame turnyre akivaizdžiai pajėgesnių nėra, todėl šansų turi visi be išimties. „Galima kažką kalbėti, strateguoti, bet jei atletas išeis be ugnies akyse, visos strategijos ir taktikos keliauja šuniui ant uodegos. Be to nėra žinoma, ar jau tikrai baigėsi svėrimas, nes sklando gandai, kad dėl blogo oro, neva, dar kelios delegacijos įstrigo pakeliui į Mongolijos sostinę. Jei tai iš tikrųjų pasitvirtins, tai automatiškai pasikeis varžybų lentelė ir tuo pačiu varžovai“, – važiuodamas į varžybų vietą – Buyant-Uhaa sporto areną – samprotavo R.Vartanovas.

Preliminariai pirmame rate mūsų šalies atletų varžovai svorio kategorijose yra:

66 kg; 26 dal.                     Edgaras Venckaitis           – Panas Zhengas (Kinija)
85 kg; 23 dal.                     Aleksandras Kazakevičius – Ameras Hrustanovičius (Austrija)
98 kg; 21 dal.                     Vilius Laurinaitis                – Daigoro Timoncinis (Italija)
130 kg; 17 dal.                   Mantas Knystautas            – Miloslavas Metodijevas (Bulgarija)