Kauno sporto halėje dešimtą kartą vyko tradicinis imtynių turnyras. Nuo šių metų „Kauno taurės“ varžybos startavo nauju pavadinimu ir buvo skirtos imtynių puoselėtojui, prieš metus Anapilin iškeliavusio Adolfo Liaugmino atminimui.

„Šių metų naujovė ta, kad turnyras apjungė visus tris olimpinius imtynių stilius – su graikų-romėnų atletais ant imtynių kilimo kovojo laisvūnai ir moterų imtynių atstovės. Adolfas Liaugminas savo sportinę karjerą pradėjo nuo laisvųjų imtynių ir tik vėliau perėjo pas klasikus, kur iškovojo ne vieną įspūdingą pergalę. Todėl pasikviesdami į turnyrą „laisvūnus“ atiduodame savotišką duoklę ir šiai sporto šakai. Kalbant apie varžybų išskirtinumą, tai šis turnyras yra pagal dalyvių skaičius gausiausias Lietuvoje – sporto halėje rungėsi  virš 300 jaunųjų atletų“, – kalbėjo vienas organizatorių, Adolfo Liaugmino sūnus Saulius.

Varžybas stebėję specialistai vieningai teigė, kad į turnyrą atvyko gerai paruošti, aukšto lygio atletai. „Tikrai kokybiškos varžybos, kuriose nugalėtojai ir prizininkai nebuvo aiškūs iki paskutinių akistatų“, – sakė Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Giedrius Dambrauskas.

Savo meistriškumu išsiskyrė turnyro nugalėtojais tapę mūsų šalies atletai „klasikai“ Darius Venckaitis (66 kg), Titas Kerševičius (iki 69 kg), Tauras Liaugminas (iki 74 kg) ir Vilius Savickas (iki 46 kg), Edgaras Gendvilis (54 kg), Arnoldas Baranovas (85 kg).

Laisvųjų imtynių treneris Arūnas Paplauskas pagyrė “laisvūnus” Gytį Jovaišą, Svajūną Šakį ir Dominyką Viliušį. “Visi šie atletai dominavo savo svoriuose. Jie neabejotini lyderiai Lietuvoje. Kaune man įspūdį paliko Gytis ir Dominykas, kurie įveikė labai stiprius baltarusius, Gardino sporto gimnazijos auklėtinius. Tokios pergalės tikrai vertos dėmesio“, – džiaugėsi A.Paplauskas.

vs-foto.lt  nuotraukos

Į turnyro programą buvo įtraukta viena moterų imtynių svorio kategorija, kurioje kovojo tik trys imtynininkės. Varžybų vyriausiais teisėjas Albinas Sodaitis ramino, kad tai buvo savotiškas eksperimentas, ruošiantis jau kitų metų turnyrui. „Šiemet moterų imtynės įkėlė koją, o jau kitais metais, jei leis finansinė padėtis, Kaune pamatysime gausesnes merginų pajėgas. Tikiuosi, kad ši idėja – rengti trijų sporto šakų varžybas – išsirutuliuos ir jai pritars pagrindiniai renginio organizatoriai. Gaila, kad prieš varžybas alkūnės traumą patyrė jaunoji Lietuvos vicečempionė Eglė Valčiukaitė. Manau, kad ji būtų favoritė imtyse su viešniomis iš Anykščių ir Vilkaviškio. Bet, nuo traumų nieks neapsaugotas, mergina turės dar ne vieną galimybę parodyti savo pajėgumą“, – kalbėjo A.Sodaitis.

Prieš finalinę varžybų dalį įvairių varžybų organizatoriai atliko malonią misiją – pasirašė sutartį su rėmėju, uždarosios akcinės bendrovės „AirInn Vilnius” direktoriumi Aleksandru Gribojedovu. Bendrovės sprendimu bus suteikta parama Kauno imtynių klubui „Lokiai”,  Visagino imtynių klubui „Sparta”, Klaipėdos imtynių klubui „Laisvūnas”, Šiaulių atletikos klubui „Saulės miestas” ir Vilniaus imtynių klubui. „Be vaikų sporto nepasieksime olimpinių aukštumų. Reikia skatinti geras iniciatyvas, todėl nusprendėme nelikti nuošaly ir paremti klubus, organizuojančius įvairių amžiaus grupių vaikų ir paauglių turnyrus”, – sakė A.Gribojedovas.

Turnyre galynėjosi imtynininkai iš Latvijos, Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Čekijos ir Lietuvos.

Tarptautinio imtynių turnyro nugalėtojais svorio kategorijose tapo šie mūsų šalies atletai

(svorio kategorija (kg), vardas ir pavardė, miestas/rajonas)

Graikų-romėnų imtynės

Imtynininkai, gimę 1997 ir vyresni

66 Darius Venckaitis Vilnius / Tauragė
74 Tauras Liaugminas Kaunas

Imtynininkai, gimę 1999-2002 metais ir jaunesni

42 Donatas Rindeikis Klaipėda
53 Edvinas Lenkutis Kaunas
75 Motiejus Vyrukaitis Vilnius

Imtynininkai, gimę 1999-2001 metais

46 Vilius Savickas Vilnius / Marijampolė
54 Edgaras Gendvilis Šiauliai
63 Gytis Kulevičius Šiaulių rajoną
69 Titas Kerševičius Kaunas
85 Arnoldas Baranovas Vilnius
100 Erikas Čerepokas Panevėžys

Laisvosios imtynės
Imtynininkai, gimę 1999-2001 metais

50 Donatas Pliuškevičius Šiauliai
54 Svajūnas Šakys Šiauliai
63 Gytis Jovaiša Šiauliai / Pagėgiai
76 Dominykas Viliušis Raseiniai

Moterų imtynės
Imtynininkės, gimusios 2000-2002 metais

52 Evelina Dūdėnaitė Anykščiai

Valdas Malinauskas