Anykščiuose vyko XIX-as tradicinis graikų–romėnų imtynių turnyras, skirtas Vladui Žmoginui atminti.

Miesto pramogų ir sporto komplekso „Nykščio namai“ salėje kovojo vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo amžiaus grupių atletai. Šiemet kartu su mūsų šalies sportininkais ant imtynių kilimo galynėjosi svečiai iš Latvijos ir Lenkijos.

„Nėra abejonių, kad stipriausia turnyro vieta – tradicija. Šios varžybos rengiamos nuo 1998 metų ir vykdavo skirtingose vietose. Daug metų atletai kovojo Antano Baranausko vidurinės mokyklos salėje, kelis metus organizatoriai kilimus tiesdavo Dainų slėnyje. Tačiau permainingi orai kartais tiesiogine prasme nuplaudavo renginį parke, todėl dabar visi žino, kad gegužės pabaigoje bet kokiu oru imtynininkų susitikimo vieta yra „Nykščio namuose“, – šypsodamasis pasakoja Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Giedrius Dambrauskas. – Tragiškai žuvusio trenerio ir imtynių puoselėtojo atminimui pagerbti skirtas turnyras yra puiki proga Anykščių krašto imtynininkams pasigalynėti su pajėgiais varžovais, parodyti savo meistriškumą giminėms, klasiokams ir draugams. Tai labai šiltas renginys, kuris kasmet palieka malonius įspūdžius ir prisiminimus“.

Vienas turnyro organizatorių Arvydas Krikščiūnas pažymėjo, kad šiemet Anykščių imtynininkai mini savo veiklos  60–metį. „Dar 1956-ais metais į Anykščius atvykęs jaunas imtynių specialistas Julius Malelė sudomino jaunuolius imtynėmis, kuriomis jaunimas domisi ir šiandien. Todėl džiugu, kad tradicijas tęsia Juliaus Malelės pasekėjai, buvę auklėtiniai kaunietis Algimantas Raupelis ir Albinas Batūra iš Panevėžio, kurie į varžybas atvyko su savo auklėtiniais. Be Vlado Žmogino turnyro imtynių jubiliejų pažymėjome komandiniu Vytauto Šidlausko vardo turnyru Anykščiuose ir asmeninėmis Ričardo Deksnio varžybomis Troškūnuose. Jau dabar pradedu dėlioti kitų metų turnyro scenarijų. Kaip ne kaip jubiliejinis dvidešimtasis. Stengsimės, kad būtų neprastas“, – kalbėjo A.Krikščiūnas.

Šiemet varžybose kovojo 110 imtynininkų.

Stebėti jaunųjų atletų kovų atvyko gausus būrys Vlado Žmogino draugų: eksministras  Edvardas Makelis, viceministras  Vytautas Grušauskas, Aleksandro Stulginskio universiteto mokomojo ūkio direktorius  Vladas Kurutis ir daug kitų veteranų. Teisėjams vadovavo pasaulio čempionas  Rimantas Bagdonas.

Organizatoriai dėkojame turnyro rėmėjams: latviams Ievai ir Aivarui Grikiaims, UAB „Fegda“, viešbučiui „Air Inn Vilnius“,  Vladui Kuručiui, UAB „Cesta“, UAB „Anykščių kvarcas“,  UAB „Anykščių  energetinė statyba“,  UAB „Kurklių karjeras“, UAB „Ukmergės pieninė“, Norfos labdaros ir paramos fondas, UAB „Biovitanas“, UAB „Seltra“,  UAB „Vikona“, ūkininkui Audriui Juškai, pramogų ir sporto centrui „Kalita“, baseinui „Bangenis“, „Cosmos paukščių takui “, Rimantui ir Vytautui Šimkams, Vasilijui Jakovlevui bei Anykščių rajono savivaldybei.

Valdas Malinauskas

Tarptautinio Vlado Žmogino imtynių turnyro nugalėtojai svorio kategorijose:

1997 ir jaunesni

58 kg Domas Krikščiūnas Anykščiai
80 kg Gytis Galinis Anykščiai
100 kg Miroslavas Mitiun Visaginas

1999 ir jaunesni

69 kg Mantas Traupis Panevėžys
76 kg Ignas Paulavičius Joniškis

2001 ir jaunesni

59 kg Jokub Pietrzyk Lenkija

2002 ir jaunesni

38 kg Kasparas Bondarenko Latvija
60 kg Edvinas Stanišauskas Klaipėda
64 kg Lukas Vrublevskis Šiaulių rajonas
72 kg Tomas Sakalauskas Panevėžys

2004 ir jaunesni

33 kg Vilius Adomavičius Marijampolė
39 kg Oskaras Baltrušaitis Marijampolė

2005 ir jaunesni

30 kg Vladimiras Lukjanovas Visaginas
44 kg Platonas Špalianskij Visaginas

2007 ir jaunesni

29 kg Artis Elksnis Latvija
32 kg Mantas Vilys Anykščiai

2009 ir jaunesni

24 kg Vakaris Šakėnas Panevėžys