Nusipelnęs Lietuvos treneris Vidas Paleckis, ne vieną dešimtmetį Kaune treniruojantis graikų-romėnų imtynių atstovus, kviečia abiturientus rinktis Treniravimo sistemų studijų programą Lietuvos sporto universitete (LSU). Nuo rudens graikų-romėnų ir laisvųjų imtynių specializaciją pasirinkusiems studentams V. Paleckis teorinių ir praktinių paskaitų metu perteiks savo žinias.

Paleckis treneriu dirba jau 36 metus. Trenerio karjerą jis pradėjo dar studijuodamas Lietuvos veterinarijos akademijoje (dabar LSMU), o iki to laiko pats intensyviai sportavo ir keturis kartus yra tapęs mūsų šalies čempionu. Jis yra dėkingas Lietuvos nusipelniusiam treneriui Valerijonui Bagdonavičiui ir Baltarusijos nusipelniusiam treneriui Danieliui Koganui, kurie jam perteikė savo žinias ir patirtį.

Paleckio treniruojami imtynininkai — Remigijus Šukevičius, Mindaugas Ežerskis ir Mindaugas Mizgaitis — dalyvavo olimpinėse žaidynėse. Trenerio auklėtinis Aldas Lukošaitis yra tapęs Europos jaunių bei jaunimo čempionatų prizininku, o 2008 metais pasipuošė pasaulio jaunimo graikų – romėnų imtynių čempionato sidabro medaliu.

Prieš daugiau nei 30 metų V. Paleckis, Lietuvos veterinarijos akademijoje įgijęs zooinžinieriaus specialybę, nusprendė, kad savo gyvenimą vis dėlto susies su sportu, tad, norėdamas įgyti daugiau su sportu susijusių žinių, baigė bakalauro ir magistrantūros studijas LSU (tuomet Lietuvos kūno kultūros institutas). Nuolat siekiantis žinių ir vedamas didelio noro tobulėti, treneris prieš keletą metų įstojo į LSU biomedicinos srities doktorantūrą ir šiuo metu rašo daktaro disertaciją  (vadovas — prof. Sigitas Kamandulis).

„Treneriui reikalingos įvairiapusės žinios – jis turi ne tik gerai išmanyti įvairaus amžiaus sportininkų psichologinius ir fiziologinius ypatumus bei taikyti edukacinius asmenybės ugdymo principus, bet ir būti savo sporto šakos žinovu. Būsimas treneris turėtų ypač gilinti savo žinias sporto medicinos srityje, siekiant išvengti būsimų sportininkų ligų bei traumų. Reikia žinoti tam tikrą ribą, kurios treneris bei sportininkas privalo neperžengti, kad nepakenktų sveikatai ir galėtų sėkmingai siekti aukštų rezultatų. Dažnai treneriai, bet kokia kaina siekdami sportinių rezultatų, sportininkams taiko neadekvačius fizinius krūvius. Todėl aš, siekdamas išvengti tokių klaidų, domiuosi mokslo naujovėmis ir skatinu tai daryti savo auklėtinius. Manau, kad Lietuvos sporto universitetas — būtent ta vieta, kur būsimieji ar esami treneriai gali tobulėti, dalyvauti moksliniuose tyrimuose ir kaupti labai reikalingas žinias“,- sakė treneris V. Paleckis.

Pasak V. Paleckio, graikų-romėnų ir laisvųjų imtynių trenerių šiuo metu Lietuvoje ima trūkti, ypač šalies regionuose, tad jis skatina jaunus sportininkus rinktis trenerio specialybę LSU ir tapti šios srities profesionalais.

Lietuvos sporto universiteto ryšių su visuomene skyriaus informacija

Lietuvos imtynių federacijos prezidento Valentino Mizgaičio komentaras:

  1. Vidui Paleckiui kompetencijos tikrai užteks ir manau, kad kas pasirinks studijuoti šią profesiją Lietuvos sporto universitete tikrai turės visas galimybes tapti geru šios  sporto šakos specialistu.
  2.    Šiuo metu yra akivaizdi  jaunųjų trenerių darbo apmokėjimo problema, kurią  šiuo metu nei sporto universitetas, nei dėstytojas V. Paleckis neišspręs, nes tie klausimai yra vyriausybės kompetencijoje.