Tbilisyje tęsiasi pasaulio jaunių (iki 17 metų) imtynių čempionatas.

Pergalingai ši turnyrą pradėjo Auksė Rutkauskaitė (65 kg), kuri kuri laimėjo dvi kovas, pralaimėjo į finalą patekusiai japonei ir kovos dėl trečios vietos.

Aštuntfinalyje Auksė rezultatu 3:1įveikė Albiną Kairgeldinovą iš Kazachstano.

Pirmiausia kazachų trenerių štabą pergudravo Auksės treneris Aivaras Kaselis, kurio scenarijuje auklėtinei buvo numatytas antraplanis vaidmuo. Lietuvaitė pirmame kėlinuke atidavė iniciatyvą ir pralaimėjo pirmą imties dalį pagal įspėjimus rezultatu 0:1. Antroje dvikovos pusėje Auksė paspaudė varžovę ir tokiu pat būdu atkovojo tašką. Lygiosios pagal paskutinį laimėtą balą tenkino A.Rutkauskaitę. Likus minutei iki finalo sirenos ji sulaukė kazachės išpuolį ir staigiu judesiu prie kilimo krašto pergudravo varžovę bei iškovojo dar du taškus.

D.Bargailos nuotrauka

Ketvirtfinalyje Auksei Rutkauskaitei teko grumtis su ispane Judita Varela Penas. Pirmo kėlinuko scenarijus – ristynių su kazache atkartojimas. Antrame kėlinuke Auksė uždirbo taškus po pozicinės kovos parteryje (2:1). Lietuvaitės štilių teisėjas įvertino pastaba ispanės įspėjimo. Visa atomazga – likus vos daugiau nei minutei iki dvikovos pabaigos. Auksė gauna įspėjimą, atakuoja varžovės kojas, tačiau ispanė perverčia (2:3), bet Auksė susiorientavo erdvėje ir pagriebusi ispanės kojas užlaikė ją pavojingoje padėtyje ir šventė pergalę rezultatu 4:3.

Kovos dėl išėjimo į finalą su japone Miwa Morikawa, galima teigti, nebuvo. Sunku spėti, ar Auksė neatsigavo po dviejų varginančių dvikovų, ar buvo kitos priežastys, tačiau Azijos jaunių čempionė nuo pirmų sekundžių neleido suabejoti savo pranašumu. Žemesnio ūgio M.Morikawa gaudė Auksės kojas ir metodiškai rinko taškus vis didindama pranašumą iki pergalingo rezultato 0:10.

“Japonės diktuoja madas moterų imtynių pasaulyje. Su japonėmis mūsiškės dar nėra kovojusios. Jos visos greitos, atakuojančios, nuolatos juda pirmyn mažais žingsneliais ir prieš tokias gal pavyktų kažką nuveikti, jei kilimas būtų stadiono pločio ir jos pačios nuo ėjimo pavargtų, – dvikovą komentavo Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Andrius Stočkus. – Dabar svarbu pailsėti ir pasiruošti paskutinei dvikovai dėl bronzos“.

Vakare Auksė Rutkauskaitė lemiamoje imtyje dėl trečios vietos kovos su fiziškai stipria kirgize Meerim Žumanazarova.

„Auksės problema – jos svoris. Per vasarą jai nukrito keli kilogramai, net plika akim matosi, kad ji daug lengvesnė už varžoves, todėl veltis į ilgą taktinį tampymąsi jai nevertėtų. Vakare pamatysime, ar pavyks Auksei rasti priešnuodžių prieš brutalią kirgizės jėgą. Bet kokiu atveju iš Tbilisio jį grįš su aukštai pakelta galva. Ji jau nusipelnė pagyrimų“, – atletę gyrė A.Stočkus.

Deja, lemiamai kovai kavarskietei pritrūko pasitikėjimo savimi. Mažajame finale Auksė atidavė iniciatyvą kirgizei, o pastaroji, kaip ir japonė, kirto per silpnai ginamas kojas. Pirmame kėlinuke Meerim Žumanazarova įgijo šiokį tokį pranašumą (0:2), o antroje dalyje apskritai dominavo ant kilimo. Kuomet dvikovos baigtis buvo beveik aiški, Auksė pamėgino kelis kartus prigriebti varžovės kojas, tačiau veiksmuose truko staigumo ir netikėtumo. Meerim Žumanazarova laim4jo rezultatu 10:0.

Nepaisant pralaimėjimo, Auksės Rutkauskaitės pasiekimas – penkta vieta pasaulio jaunių čempionate – geriausias rezultatas Lietuvos moterų imtynių istorijoje.

Iš viso svoryje kovoja 18 merginų.

Valdas Malinauskas