Lietuvos moterų imtynių komandai išvyka į Tbilisį buvo sėkmingiausia šalies imtynių istorijoje. Komandų rikiuotėje lietuvaitės užėmė 14-tą vietą tarp 33-jų ekipų. Mūsiškėms trūko vos dviejų taškų, kad įšoktų į pirmą dešimtuką. Lietuvos imtynininkės už savo nugaros paliko moterų imtynių tradicijomis garsėjančias Suomijos, Lenkijos, Egipto, Ispanijos, Bulgarijos, Italijos, Kanados, čempionato šeimininkės Gruzijos, emigrantėmis iš Rusijos ir įvairių Kaukazo valstybių paturtinta Izraelio bei, ypač smagu, galingą Vokietijos rinktines.

Beje, nei mūsų kaimynės latvės, nei estės į Tbilisį neatvyko. „Po Europos čempionato Švedijoje trečią vietą užėmusi Jekaterina Jarmolonoka priaugo svorio ir atsisakė kelionės į Gruziją, o estai visą dėmesį koncentravo į olimpietę Epp Mae, o jaunų panelių rimtiems išbandymams dar neparuošė“, – apie kaimynų problemas kalbėjo treneris Aivaras Kaselis.

Gruzijos sostinėje vykstančiame pasaulio jaunių čempionate visos tris merginos paragavo pergalės skonį, o kaunietė Kamilė Gaučaitė svorio kategorijoje iki 70 kilogramų savo pasirodymą vainikavo bronzos medaliu. Į kibų prizininkės grumtynių stilių specialistai jau atkreipė dėmesį, o varžovių bombardavimas suktukais tapo tikru galvos sopuliu su Kamile besigalynėjusiom atletėm. Be abejonės, pagrindinis lietuvaitės akcentas – bronzinė pergalė prieš Denise Sabina Makota Stroem. Kaip bebūtų, švedė toli gražu nebuvo pliušinis meškiukas, o apie skandinavės grėsmę bylojo prieš metus iškovoti Europos ir pasaulio čempionės titulai. Šią dvikovą stebėjusioms jaunosiom Šiaulių sporto gimnazijos imtynininkėms Kamilė parodė, kad varžoves, kokios jos tituluotos bebūtų, reikia gerbti, bet ant kilimo priešininkių nuopelnus būtina pamiršti.

Neprastas ir Auksės Rutkauskaitės (65 kg) rezultatas. Iš Troškūnų kilusi gimnazistė suklupo pjedestalo prieigose ir liko penktoje vietoje. „Auksė galėjo lipti aukščiau. Manyčiau, koją pakišo per vasarą nukritęs svoris. Kuomet 99 procentai imtynininkų prieš varžybas mėto svorį, Auksei teko spręsti priešingas problemas“, – pastebėjo Lietuvos imtynių federacijos viceprezidentas Andrius Stočkus.

Kornelija Zaicevaitė (60 kg) šį sezoną demonstruoja pavydėtiną stabilumą. Klaipėdietė savo jėgą parodė prieš pora mėnesių vykusiame Europos jaunių čempionate, kur ji užėmė penktą vietą. Tbilisyje Kornelija taip pat pateko tarp aštuonių pajėgiausių, o geresnį rezultatą parodyti nepavyko dėl pernelyg didelio troškimo laimėti. Lemiamais momentais, kuomet reikėjo racionalaus mąstymo, ją užvaldydavo perteklinis emocijų pliūpsnis. Matėsi, kad lemiamomis akimirkomis ji „nesuvairavo“ savo judesių, ypač paguodos kovoje su Anshu Anshu iš Indijos – neparuošti „dubenys“ bei bereikalingas talžymasis išvargino, bet naudos nedavė, nors iki finalo sirenos buvo marios laiko, o skirtumas naikintinas vienu tiksliu judesiu.

„Oficialių varžybų sezonas uždarytas. Šiais metais numatytos kelios išvykos į įvarius tradicinius turnyrus, o po Naujųjų vėl naujas ciklas. Kitais metais mėginsime komplektuoti gausesnes komandas. Auga būrys jaunų darbščių Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinių, kurios pasiruošusios įsilieti į pagrindines komandas. Žinoma, džiugu akcentuoti, kad sporto gimnazijos privalumus treneris Aivaras Kaselis išnaudojo racionaliai, o pasiekti rezultatai, manau, nutildys tuos skeptikus, kurie abejojo šios įstaigos perspektyvomis. Aukštos vietos pasaulio čempionate yra sklandaus sporto gimnazijos darbo vaisius“, – kalbėjo A.Stočkus.

Kamilės Gaučaitės medalis yra viso labo ketvirtas mūsų šalies sportininkių apdovanojimas, iškovotas pasaulio arba Europos moterų imtynių čempionatuose. Iki šiol tris medalius yra iškovojusi Danutė Domikaitytė, kuri laimėjo „bronzą“ Europos jaunių (2012) bei pasaulio jaunimo čempionatuose (2014) ir sidabro medalį Europos jaunimo čempionate (2013).

Moterų imtynių komanda iš čempionato į Vilniaus oro uostą atskrenda rytoj, rugpjūčio 18 dieną 18.25 val.

Valdas Malinauskas