Buvo podukros vietoje

Šiemet Šiaulių sporto gimnazija sulaukė pokyčių. Ne, šeštą dešimtmetį skaičiuojanti mokymo įstaiga neketina vėl keisti iškabos (vien Nepriklausomybės laikais gimnazijos pavadinimas keitėsi penkis kartus!). Jaunųjų sportininkų kalvė savo misiją – teikti kokybišką bendrąjį pagrindinį, vidurinį kartu su sportiniu ugdymą bei ruošti konkurencingą asmenybę – sieks gerokai pasikeitusi. Po savo stogu pasiryžusi sutelkti perspektyviausius regionų atletus, pati gimnazija ilgus metus buvo podukros vietoje.

„Šiuo metu pas mus mokosi 217 gimnazistų (137 vaikinai ir 80 panelių). Gimnazijos auklėtiniai savo gyvenimą susiejo su sportu, todėl natūralu, kad mes jiems privalome suteikti kokybiškas paslaugas. Tačiau buvo ir kol kas yra nenormalu, kad neturėjome nuosavos padorios treniruočių bazės, o pratybos vykdavo po miestą išsibarsčiusiose savivaldybės sporto salėse. Todėl sprendimas statyti šiuolaikinę sporto salę šalia gimnazijos stadiono – gaivaus vėjo gūsis. Naujame 3000 kvadratinių metrų komplekse savo erdves ras 15-kos sporto šakų atstovai. Treniruotis galės ne tik žaidybinių sporto šakų atletai – krep­ši­ninkai, tink­li­ninkai, ran­ki­ninkai, futbolininkai ir panašiai, bet ir jaunieji imtynininkai, fechtuotojai bei kitų individualių sporto šakų atstovai. Žiūrovams bus įrengtos 240 vietų tribūnos, – pasakojo gimnazijos direktorės pavaduotojas ugdymui Andrius Stočkus. – Proporcijos tarp gimnazistų iš miesto ir regionų kinta. Prieš pora metų pas mus mokėsi 98 šiauliečiai ir 99 vaikai iš regionų. Šiuo metu šiauliečių sumažėjo dešimtadaliu, o atvykusių iš rajonų skaičius išaugo iki 130 mokinių. Dažname šalies rajono centre jau veikia nauji sveikatingumo centrai, todėl patys keistai jautėmės, kuomet atvykusiems mokytis į gimnaziją negalėjome pasiūlyti bent panašių sąlygų. Todėl simbolinis kapsulės įkasimas statybvietėje su laišku ateities kartoms mums yra ne šiaip ceremonija dėl kryžiuko, o, tikiu, mūsų lūkesčių išsipildymo pradžia“.

Giedriaus Baranausko (skrastas.lt) nuotraukos

Rimantas Bagdonas: stipendijai gauti vien raumenų nepakaks

Šiemet Lietuvos imtynių federacijos garbės prezidento dienotvarkėje atsirado naujas maršrutas. Bent du kartus per mėnesį 1965 metų pasaulio imtynių čempionas iš sostinės vykdavo į Saulės miestą, kur „gyvai“ domėjosi gimnazijos veikla.

„Prieš pora metų daug dėmesio skyrėm Panevėžio R.Sargūno sporto gimnazijai, dabar savo valandos susilaikė šiauliečiai. Mes su Virgilijum Alekna ir kitais bendraminčiais siekiame, kad sportuojantys turėtų ne tik išpuoselėtą raumenyną, bet ir košės galvoje. Todėl mano iniciatyva įsteigtos stipendijos gimnazistus turėtų motyvuoti ir, manau, kitus moksleivius keisti požiūrį į mokslus. Todėl šiemet pratęsiame pernai pradėtą akciją – vėl kas mėnesį iki mokslų metų pabaigos finansinio palaikymo sulauks šešios gimnazistės, kurios sugeba derinti mokslus ir sportą. Jei atsiras naujų „perliukų“ ir į juos atkreipsime dėmesį. Pavyzdžiui, žinau, kad kiaurais dešimtukais mokosi imtynininkė Neringa Parutytė, todėl laukiame jos ryškaus pasirodymo ant imtynių kilimo. Tokia mergaitė yra puiki kandidatė gauti stipendiją. Žinoma, noriu palinkėti, kad ir vaikinai patektų tarp išrinktųjų, nes dabar paradoksas, silpnoji lytis ant menčių guldo vaikinus“, – šypsosi pasaulio čempionas.

Vi­sus moks­lo me­tus stipendiją gaus imtynininkės Ka­mi­lė Gau­čai­tė, Auk­sė Rut­kaus­kai­tė, Kor­ne­li­ja Zai­ce­vai­tė, irk­luo­to­jos Vik­to­ri­ja Va­rei­kai­tė ir Ra­min­ta Mor­kū­nai­tė bei tekvondo atstovė Klau­di­ja Tva­ro­na­vi­čiū­tė.

Algirdo Kontrimo nuotraukos

Kalbėdamas apie būsimą naujos salės statybą, Rimantas Bagdonas neslėpė, kad buvo maloniai nustebintas pozityviu valdininkų požiūriu į gimnazijos atnaujinimą. „Kalbantis su Šiaulių miesto meru Arūnu Visocku neteko girdėti valdiškų žodžių antai kaip „pagalvosim“, „pasvarstysim“ ir panašiai. Kaip kalbėjo taip ir buvo – žadėtas beveik milijonas eurų pasitarnaus salės statybai, – reikšmingais sprendimais džiaugiasi R.Bagdonas. – Žinoma, smagu, kad projektas neliko nepastebėtas Vyriausybės kuluaruose. Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius ne kartą buvo mano bendrakeleivis vykstant į Šiaulius, iš jo sužinojau, kad Vyriausybė ne tik kad neskandins šio projekto, bet ir ženkliai prisidės prie jo plėtotės“.

Trijų milijonų eurų vertės nauja sporto salė duris turėtų atverti kiek daugiau, nei po metų.

Valdas Malinauskas