Lapkričio 5 dieną Anykščiuose vyks Lietuvos moterų imtynių jaunučių–vaikų čempionatas ir tarptautinis turnyras, skirtas Anykščių 60–mečiui pažymėti.

Daugiau nei prieš pusę amžiaus, 1956-aisiais, į Anykščius atvyko dirbti imtynių puoselėtojas Julius Malelė. Įvairūs imtynių sporto pasiekimai, renginiai bei išskirtiniai Anykščių imtynių sporto veikėjų portretai ir jų prisiminimai chronologiškai aprašyti to paties Juliaus Malelės ir jo bendražygio Jono Pajarsko knygoje „Anykščių imtynių ąžuolai“.

Deja, kūrinys buvo dedikuotas 50 metų jubiliejui, todėl paraštėse liko Anykščių krašto imtynininkai, kurie garsino savo kraštą pastarąjį dešimtmetį.

Lietuvoje svarų moterų imtynių istorijos puslapį atvėrė Danutė Domikaitytė. Savo laimėjimais Europos ir pasaulio čempionatuose ji sulaužė vyravusius stereotipus, neva, moterų imtynės šalyje nebus gajos, ir atvėrė kelią į imtynių sales dešimtims jaunų panelių.

Graikų-romėnų imtynių meistras Ramūnas Dagys Europos čempionate laimėjo bronzos medalį.

Pasaulio veteranų čempionate Arvydas Krikščiūnas pasipuošė bronzos medaliu.

Savo laimėjimais tarptautinėse arenose ne kartą džiugino Indrė Bubelytė, Sima Žiogaitė, Justina Aldusevičiūtė–Labakojienė, Vytautas Šimkus, Domas Krikščiūnas, Auksė Rutkauskaitė.

Tomas Sobolevskis ir Kristina Domikaitytė savo meistriškumą rodė ir bronzos medalius iškovojo egzotiškose imtynių už diržų pasaulio čempionatuose.

Šalies arenose ryškų pėdsaką paliko Lietuvos čempionai ir prizininkai įvairiose amžiaus grupėse.

Anykščių kraštas taip pat garsėja organizuotais turnyrais, kurie tapo tradiciniais ir į kuriuos noriai važiuoja mūsų šalies ir užsienio sportininkai. Lietuvos imtynių federacijos kalendorius neįsivaizduojamas be tradicinių Vytauto Šidlausko, Ričardo Deksnio, Vlado Žmogino vardo tarptautinių turnyrų.

Anykščių krašto imtynininkai taip pat dalyvauja įvairiuose tarptautiniuose renginiuose užsienyje ir ten deramai atstovauja savo šaliai. Per pastaruosius metus pavyko užmegzti draugiškus ryšius su Latvijos, Estijos, Suomijos, Lenkijos, Ukrainos, Vokietijos, Vengrijos, Baltarusijos, Čekijos klubais.  Kartas nuo karto Anykščių sportininkai kovoją ne tik Europoje, bet ir Azijoje bei JAV.

Kai kurie sportininkai, garsinę Anykščių kraštą ant imtynių kilimo, pasirinko trenerio darbą ir ugdo jaunuosius imtynininkus. Anykščiuose ir Viešintose vaikus ugdo Renatas Puikis, Troškūnuose pluša Algirdas Pupkis, Indrė Bubelytė  darbuojasi Šiauliuose, o Andrius Vaičiūnas šiais metais mėgina įsitvirtinti Utenoje.

Visus buvusius imtynininkus ir esamus, imtynių veteranus, šios sporto šakos gerbėjus organizatoriai kviečia į Anykščių sporto ir laisvalaikio centro „Nykščio namai“ sporto salėje vyksiančias imtynių varžybas. Varžybų pradžia 12.00 val.

Varžybų metu bus apdovanotos čempionato ir turnyro nugalėtojos bei prizininkės, o taip pat bus pagerbti geriausi Anykščių krašto imtynininkai.

Valdas Malinauskas