Imtynių krikštas – Radviliškyje

Praeityje ne vieną pergalę ant imtynių kilimo iškovojusiam Algirdui Butkevičiui šiandien sukako 58-eri.

Šalies Premjeras Ministras iki šiol ištikimas jaunystėje pasirinktam pomėgiui ir nepraleidžia bemaž nei vienų pagrindinių imtynių varžybų. Prieš savaitę premjeras tradiciškai apsilankė pasaulio čempiono Rimanto Bagdono turnyre, kur stebėjo atletų pasirodymus ant imtynių kilimo bei apdovanojo varžybų prizininkus.

A.Butkevičius nenumoja ranka į didžiausius Lietuvoje imtynių renginius – jis 2002, 2005 ir 2009 metais buvo paskirtas įvairių amžiaus grupių pasaulio ir Europos čempionatų organizacinių komitetų vadovu.

Meilę imtynėms premjerui įskiepijo Radviliškyje treneriu dirbęs Fiodoras Vladimirovas.

„Aš vaikus pradėjau treniruoti 1969-siais, o jau po metų imtynių pratybas pradėjo lankyti Algirdas. Jis buvo labai organizuotas ir pareigingas, todėl netrukus jis tapo mano tikru pagalbininku. Žinojau, kad ir Šeduvos vidurinėje mokykloje jis išsiskyrė organizaciniais gabumais, todėl subūrė draugų grupelę, kuri kelis kartus per savaitę autobusu šešiolika kilometrų važiuodavo pas mane į Radviliškio imtynių salę. Žinote, po treniruočių jauniems imtynininkams tekdavo gan vėlai grįžti į namus, būdavo tamsu, kartais autobusų stoty šmirinėdavo ir užgauliodavo nuo alkoholio apsvaigęs jaunimas, bet Algirdas visuomet sugebėdavo „išvairuoti“ situaciją ir apginti mažesnius draugus. Tuo metu su Algirdu treniravosi ir taip pat gerus rezultatus rodė Audrius Jokubynas, Regimantas Mykolaitis, Kęstutis Matijošaitis, Vytautas Andriuškevičius ir kiti gabūs imtynininkai. Algirdo Butkevičiaus imtynių karjera nutruko 1976-aisiais. Tais metais jis laimėjo šalies jaunių žaidynes ir iškovojo teisę vykti į sąjungines žaidynes Lvove. Po kelionės į Ukrainą jis įstojo į Vilniaus universitetą. Mokslams buvo skiriamas didžiulis dėmesys, todėl imtynėms laiko jau nebeliko. Tačiau Algirdas nenusigręžė nuo pamėgtos sporto šakos, dalyvaudavo įvairiuose renginiuose, kovodavo veteranų pirmenybėse“, – pasakojo treneris Fiodoras Vladimirovas.

Nuotraukos istorija

Nesenai vykusio tarptautinio Rimanto Bagdono imtynių metu teisėjas Albinas Sodaitis pasidalino nuotrauka, kurioje jis teisėjauja raudona triko vilkinčiam Algirdui Butkevičiui – būsimasis prenjeras laukia savo varžovo ant imtynių kilimo. „Tai buvo Lietuvos veteranų čempionatas. Daug laiko praėjo, todėl kai kurios detalės iškrito, bet prisimenu, kad Algirdo Butkevičiaus varžovu pussunkiame svoryje buvo Gediminas Šiukšteris. Dvikovos baigties nepamenu, bet manau, kad kova buvo įdomi“, – šypsojosi A.Sodaitis.

Nuotrauka į Lietuvą atkeliavo iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Kasmet pas sūnų JAV viešintis Rimantas Bagdonas susitiko su Grigorijumi Kravecu, kuris pasidalino prieš dvidešimt metų užfiksuotu kadru. „Kažkada Griša (G.Kravecas – aut. pastaba) mušė būgnus ansamblyje mano vadovaujamame naktiniame restorane „Šaltinėlis“. Vėliau treniravo laisvųjų imtynių nacionalinę rinktinę, o prieš šešiolika metų išvyko į JAV. Mes kartas nuo karto paskambindavome vienas kitam, bet susitikę nebuvome. Visuomet norėjau susitikti su treneriu, todėl šiemet nutariau neatidėlioti. Nuo mano sūnaus namų iki jo būsto – viso labo apie 800 kilometrų. Nusprendėme susitikti „neutralioje“ teritorijoje, poilsiavietėje, įsikūrusioje vidurkelyje, kad nieks neliktų nuskriaustas. Vakaronės metu Griša ištraukė storus nuotraukų albumus. Viename jų aptikau matytą veidą“, – pasakojo vienintelis pasaulio imtynių čempionas R.Bagdonas.

A.Butkevičių nugalėjęs Valdas Jasotis: iš kur man žinoti, kad jis taps premjeru?

Pergale prieš Algirdą Butkevičių gali pasigirti Valdas Jasotis. Gruzdžiuose vaikus treniruojantis specialistas su būsimu premjeru pečius surėmė prieš dvidešimt metų vykusiose veteranų pirmenybėse. „Pamenu tą kovą, kaip gi pamirši. Varžybos vyko Klaipėdoje. Prieš mane išėjo toks aukštas, kūdas, elegantiškas. Kažkaip reikėjo jį nuversti. Aš jį „paėmiau ant masės“ – svėriau kokių 30 kilogramų daugiau. Po mano pergalės kažkas juokavo, kad šis laimėjimas man atsirūgs. Iš kur man žinoti, kad kovoju su būsimu premjeru. Beje, po šio dvikovos ponas Algirdas pradėjo kopti karjeros laiptais“, – kvatojo treneris.

Valdas Malinauskas