Anykščių sporto ir laisvalaikio centro „Nykščio namai“ sporto arenoje finišavo Lietuvos jaunių imtynių čempionatas.

Varžybose galynėjosi 102 graikų-romėnų imtynių stiliaus atletai, 51 „laisvūnas“ ir 37 moterų imtynių atstovės.

„Klasikų“ turnyre vos ne pusę čempionų išugdė Vilniaus treneriai, kurie neoficialioje komandų įskaitoje surinko 133 taškus ir beveik dvigubai aplenkė šiauliečius (68 tšk.). Po jų rikiavosi staigmeną pateikę Šiaulių rajono atletai (58 tšk.), kurie tašku pranoko Panevėžio gimnazistus (57 tšk.). Dar ryškesnis lyderių atotrūkis moterų imtynių varžytuvėse. Šiaulietės (155 tšk.) toli už nugarų paliko Anykščių imtynininkes krašto (67 tšk.). Trečios vilkaviškietės (43 tšk.) .

Beje, Vilkaviškio imtynininkai driokstelėjo „laisvūnų“ čempionate. Suvalkai į Anykščius delegavo gausias laisvųjų ir moterų imtynių komandas ir tą išraiškingai atspindėjo komandų įskaita – Vilkaviškio „laisvūnai“ surinko net 74 taškus ir aplenkė į šoną pastūmėtus klaipėdiečius (63 tšk.) bei šiauliečius (57 tšk.).

„Nėra buvę taip, kad tektų vilktis dugne, nuolatos grumiamės dėl aukštų pozicijų. O Anykščių čempionatas tiesiog parodė, kad einame teisinga kryptimi. Vilkaviškyje populiarios krepšinio, futbolo, dviračių sporto, stalo teniso ir lengvosios atletikos treniruotės, tad tenka išgyventi sudėtingoje konkurencingoje aplinkoje. Ir išgyvename. Su prieš porą metų trenerės karjerą pradėjusia Vaida Puidaite nuolatos lankomės mokyklose, važinėjame po aplinkines gyvenvietes, kalbamės su tėvais. Kol kas pavyksta motyvuoti vaikus. Nežiūrint į tai, kad vaikams treniruočių sąlygos nėra idealios – teturime vos vieną kilimą su kolonomis – dirbame keliomis pamainomis. Neabejoju, kad vaikinus pasitempti verčia užsiėmimai kartu su šalimais besitreniruojančiomis mergaičių grupėmis. Panelių būvimas šalia verčia vaikinus pasitempti, jie norom nenorom skiria daugiau dėmesio tvarkai, kontroliuoja elgesį. O ir panelėms taip pat nėra blogai pasistumdyti su vaikinais. Šiuo metu salėje atmosfera puiki, todėl ir rezultatai kyla“, – pasakojo aukštas pozicijas laisvųjų imtynių čempionate iškovojusios komandos treneris Mindaugas Jurkynas.

Varžybas stebėjo šalies graikų-romėnų imtynių jaunių rinktinės vyriausiuoju treneriu šią savaitę patvirtintas Aleksandras Kazakevičius. Londono olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtojas teigė, kad jam įdomu stebėti neakivaizdžią trijų Lietuvos sporto gimnazijų konkurenciją. „Vilniaus, Šiaulių ir Panevėžio sporto ir mokslo įstaigų trenerių darbas duoda vaisių – tarp šių gimnazijų auklėtinių matėme ne vieną gražią dvikovą. Pastebimas akivaizdus vaikinų tobulėjimas. Vos prieš kelis mėnesius matyti jauni sportininkai ženkliai subrendo tiek technine, tiek taktine prasme. Matau, kad atsiranda konkurencija ir pačių gimnazijų viduje. Tai yra gera tendencija, juk mes su Valdemaru Venckaičiu taip pat augome nuolatinėje konkurencijoje. Be gimnazistų savo pergales čempionate „pasiėmė“ Kauno, Visagino, Marijampolės, Joniškio ir Klaipėdos imtynininkai. Gegužės 19-21 dienomis Serbijoje vyks Europos moksleivių čempionatas. Tokios varžybos yra naujovė, kurią po labai ilgos pertraukos sugrąžino Tarptautinė imtynių federacija, todėl Lietuvos imtynių čempionato lyderiams tai taipogi yra papildoma motyvacija kovoti dėl aukso medalių. Deja, vėl tenka prisiminti Tauragę, kuri išugdė ištisą plejadą šalį garsinusių imtynininkų. Žinau, kad ten dirba jaunas treneris Aurimas Kalasovskas, reikia tikėtis, kad artimu metu pamatysime jo auklėtinius ant imtynių kilimo“, – kalbėjo A.Kazakevičius.

Tuo tarpu Visagino imtynių klubo „Sparta“ treneris nuogąstauja dėl per didelės prarajos tarp atletų meistriškumo. „Sporto gimnazijos – toli gražu ne visa Lietuva. Gerai, kad ten vyksta nuoseklus darbas, tačiau mažesnių centrų salėse taip pat klojami pamatai į sportines aukštumas. Nepamirškime, kad rajonai yra šių gimnazijų savotiški donorai; iš kur, jei ne iš įvairių tolimų miestelių į sporto centrus savo meistriškumą kelti suvažiuoja gabus jaunimas. Todėl  stebint čempionatą krenta į akis tai, kad yra didelis atotrūkis tarp lyderių ir autsaiderių, dėl to visų pirma pasigendu įtampos dvikovose. Vis dėlto, žiūrint mano akimis, yra keli jaunuoliai, galintys papildyti sporto mokyklų gretas, nors itin ryškių „perliukų“ pasigedau“, – įžvalgomis dalijosi V.Nagovicinas.

Moterų imtynių treneris Aivaras Kaselis atkreipė dėmesį, kad šio čempionato ryškiausia dalyvė – pasaulio jaunių čempionato prizininkė Kamilė Gaučaitė. „Tarp 200 čempionato dalyvių yra viena atletė, kuri jau tikrai nemažai pasiekusi imtynių sporte. Jos dalyvavimas šiose varžybose yra labai svarbus vien dėl to, kad į Kamilę žiūri ir ją lygiuojasi gausus jaunų ir ambicingų panelių būrys“, – populiarėjančiomis moterų imtynėmis džiaugėsi A.Kaselis.

Valdas Malinauskas

A.Ševelkovo nuotraukos

Lietuvos imtynių jaunių čempionato nugalėtojai ir nugalėtojos

Graikų-romėnų imtynės, 16 komandų, 102 dalyviai

Sv.kat. Vardas/pavardė Miestas/rajonas
42 Marius Godvanas Kaunas
46 Dovydas Deveikis Panevėžys
50 Adomas Grigaliūnas Joniškis
54 Vilius Savickas Vilnius
58 Edvinas Subotkevičius Vilnius
63 Konstantinas Kešanidi Vilnius
69 Deividas Subotkevičius Vilnius
76 Ignas Paulavičius Joniškis
85 Arminas Lygnugaris Vilnius
100 Erikas Čerepokas Panevėžys

Laisvosios imtynės, 10 komandų, 51 dalyvis            

Sv.kat. Vardas/pavardė Miestas/rajonas
42 Karolis Grigelaitis Vilkaviškis
46 Ronald Čiužinov Vilnius
50 Gvidas Jovaiša Šiauliai
54 Donatas Pliuškevičius Šiauliai
58 Arnas Okunis Vilkaviškis
63 Vadim Babuškin Klaipėda
69 Tomas Kačiukevičius Radviliškis
76 Nikita Vasiljev Klaipėda
85 Klaidas Pluščiauskas Kelmė
100 Rokas Jankus Šiauliai

Moterų imtynės, 6 komandos, 37 dalyvės               

Sv.kat. Vardas/pavardė Miestas/rajonas
40 Gabija Lukosiute Vilkaviškis
43 Orinta Lukosiute Vilkaviškis
46 Vestina Danisevičiūtė Šiauliai
49 Gabija Dilytė Šiauliai
52 Laura Stanelytė Šiauliai
56 Viktorija Augustaukaitė Šiauliai
60 Rimgailė Čeponytė Anykščiai
65 Auksė Rutkauskaitė Šiauliai
70 Kamilė Gaučaitė Šiauliai

Rezultatai
Final Book

Freestyle – Cadets – Brackets
Freestyle – Cadets – Entry List
Freestyle – Cadets – Ranking
Freestyle – Cadets – Results

Greco-Roman – Cadets – Brackets
Greco-Roman – Cadets – Entry List G
reco-Roman – Cadets – Ranking

Greco-Roman – Cadets – Results

Women’s wrestling – Cadets – Brackets
Women’s wrestling – Cadets – Entry List
Women’s wrestling – Cadets – Ranking
Women’s wrestling – Cadets – Results