Serbijoje tęsiasi Europos imtynių čempionatas. Šeštadienį Novi Sado “Spens” sporto halėje grūmėsi graikų-romėnų imtynių stiliaus meistrai.

Visi trys mūsų šalies imtynininkai savo pasirodymus pradėjo kvalifikaciniuose turnyruose.

Sėkmingiausiai ant imtynių kilimo galynėjosi sunkiasvoris Mantas Knystautas. Klaipėdietis svorio kategorijoje iki 130 kilogramų pečius surėmė su patyrusiu Baltarusijos atletu Josibu Čiugošviliu. Trisdešimt vienerių J.Čiugošvilis savo sportinės karjeros metu yra iškovojęs dvi Europos čempionatų „bronzas“.

Baltarusijos atletas kiek aktyviau pradėjo dvikovą ir pirmas buvo teisėjų apdovanotas vienu tašku už aktyvumą.

Pirmasis kėlinukas baigėsi rezultatu 1:0. Antroje susitikimo dalyje Mantas paspaudė varžovą ir rezultatą išlygino. Tačiau dar po minutės Baltarusijos imtynininkas susigrąžino lyderystę (1:2). Tačiau pastangos iškovoti tašką kaimynui brangiai kainavo. Visiškai išsikvėpęs J.Čiugošvilis prarado koncentraciją, išsitiesė oro gurkšniui, o Mantas žaibiškai nėrė į liemenį ir privertė varžovą užžengti už kilimo (2:2). Visiškai nukamuotas varžovas atsargoje turėjo beveik minutę, tačiau absoliučiai neturėjo jėgų. Mantas Knystautas valdė situaciją ir iškovojo pirmą pergalę bei savo sportinę biografiją papildė pirmuoju laimėjimu Europos čempionatuose tarp suaugusių.

Deja, kita dvikova susiklostė ne taip sėkmingai. Aštuntfinalio imtyje su pasaulio ir Europos čempionatų prizininku Oleksandru Černeckiu iš Ukrainos klaipėdietis pasikarščiavo ir jau pirmą minutę po nesėkmingo mėginimo atlikti metimą per petį užstrigo pusiaukelėje bei kontratakoje buvo parblokštas ant kilimo (0:4). Patyręs 33-jų varžovas savo šanso nepaleido – visą likusį laiką jis sumaniai atmušinėjo dešimčia metų jaunesnio M.Knystauto ketinimus pramušti gynybą ir iškovojo pergalę rezultatu 0:5.

Mantas Knystautas užėmė 10 vietą tarp 18-kos imtynininkų.

 

Po išvakarėse vykusio svėrimo ir burtų traukimo ceremonijos paaiškėjo, kad burtai Viliui Laurinaičiui nebuvo palankūs. Svorio kategorijos iki 98 kilogramų (19 dalyvių) kvalifikacijoje jis turėjo susitikti su Europos, pasaulio ir olimpinių žaidynių čempionu Artūru Aleksanianu iš Armėnijos.

Pergalės prieš armėną troško ir Viliaus treneris Mindaugas Ežerskis – armėnas 2012 metų Europos čempionato Belgrade finale įveikė lietuvį. Mindaugui tai buvo paskutinė kova Europos čempionatuose.

Sėkmingos baigties prieš A.Aleksanianą atveju Viliui tektų susikauti su pasaulio ir praeitų metų Europos čempionu Nikita Melnikovu iš Rusijos. Kad nugalėti tituluose užsnūdusius atletus yra misija įmanoma, vėliau įrodė ne kartą V.Laurinaičio nugalėtas norvegas Felixas Baldaufas. Bet apie tai vėliau.

Tuo tarpu kvalifikacinė imtis tarp 2012 metų pasaulio jaunimo čempiono Viliaus Laurinaičio ir Artūro Aleksaniano vyko ne pagal mūsų šalies trenerių Mindaugo Ežerskio ir Ruslano Vartanovo scenarijų. Armėnas „jungė“ Viliaus rankas ir savo atakas užbaigdavo prie kilimo krašto. Antrame kėlinuke Vilius dvikovą išlygino, bet rezultato pakeisti savo naudai nepavyko. Armėnas nugalėjo 4:0.

Na, o prieš čempionatą Vilniuje pastovyklavęs norvegas F.Baldaufas matomai pasisėmė gerų emocijų ir, pakylėtų jausmų užvaldytas, vieną po kito įveikė čeką Artūrą Omarovą, Arazą Hasanovą iš Azerbaidžano, ukrainietį Dmitrijų Timčenko ir tą patį jauną, bet jau beveik legendinį armėną Artūrą Aleksanianą. Norvego pergalių šauksmas drebino arenos skliautus ir savyje turėjo aiškią žinutę: ne titulai kovoja, viskas įmanoma!

Svoryje iki 66 kilogramų Lietuvai atstovavo dar vienas jaunas imtynininkas Kristupas Šleiva. Pirmame rate panevėžietis suklupo dvikovoje prieš vengrą Mate Krasznai. Pastaruoju metu Vengrijos imtynininkai rimtai egzaminuoja perspektyvų lietuvį. Prieš mėnesį Szombathelyje (tai mietelis Vengrijoje) savų žiūrovų akivaizdoje teisėjai leido savivaliauti Otto Losoncziui, kuris Europos U23 čempionato antrame rate neleistinu veiksmu prismaugė Kristupą , o teisėjai vengrą ne tik kad nenubaudė, bet ir skyrė pergalę.

Novi Sade buvo apsieita be dramų. Vyresnis ir galingesnis Mate Krasznai neleido įsijausti improvizacijas ant imtynių kilimo mėgstančiam 21-erių Kristupui ir iškovojo pergalę rezultatu 2:10.

Pats vengras nukeliavo iki ketvirtfinalio – kovoje dėl išėjimo į finalą jį pristabdė serbas Davoras Stefanekas. Vengro pralaimėjimas reiškė, kad K.Šleiva į paguodos turnyrą nepateko.

Svoryje kovojo 23 imtynininkai.

Valdas Malinauskas