Šeštadienį Aukštaitijos sostinėje vyks Šiaurės šalių imtynių čempionatas. Birželio 10 dieną Panevėžio „Cido“ arenoje vyksiančiose varžybose galynėsis trijų olimpinių imtynių stilių – graikų-romėnų, laisvųjų ir moterų – imtynių atstovai. Čempionate dėl apdovanojimų kovos virš 100 imtynininkų ir imtynininkių iš Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Norvegijos, Danijos ir Lietuvos.

Pirmasis Šiaurės šalių čempionatas vyko Norvegijos sostinėje Osle (tuometinė Kristiania – aut. pastaba) 1918 metais. Tarpukaryje šios varžybos neretai buvo laikomis svarbesnėmis nei pasaulio ir Europos čempionatai. Dėl prestižinių trofėjų ant imtynių kilimo kovojo ištisas sportininkų žvaigždynas – pasaulio, Europos čempionatų bei olimpinių žaidynių nugalėtojai ir prizininkai norvegas Birger Nilsen, danas Poul Henrich Peder Hansen, švedai Gotfrid Svensson ir Karl Oskar Westergren, suomiai Artur Richard Lindfors, Volmari Vikstroem, Kaarlo Maekinen, Anselm Ahlfors, Oskar Friman ir kiti nacionalinėmis legendomis tapę tituluoti atletai.

Lietuvos, Estijos, Latvijos imtynininkai šiame čempionate dalyvauja nuo 1993 metų. Turnyre debiutavusios šešių atletų Lietuvos komandos sudėtyje buvo trys sportininkai, kurie vėliau skirtingais metais vadovavo ir vadovauja šalies imtynių federacijai. Herninge (Danija) vykusiame čempionate penktą vietą iškovojo Andrejus Gribojedovas, o Valentinas Mizgaitis ir Giedrius Dambrauskas liko šeštoje pozicijoje.

Aukščiausi lietuvių pasiekimai Šiaurės šalių čempionate – 1998 metais Vaajakoskyje (Suomija) iškovoti Mindaugo Mizgaičio (130 kg) sidabro ir Ruslano Vartanovo (54 kg) bronzos apdovanojimai.

Graikų-romėnų imtynės yra labai populiarios Suomijoje, Švedijoje ir Norvegijoje. Pastaraisiais metais aukštas vietas pasaulio ir Europos čempionatuose bei olimpinėse žaidynėse užima danai ir estai. Laisvųjų imtynių pozicijos šiose valstybėse nebuvo tvirtos, todėl Iki šiol Šiaurės šalių čempionate varžėsi tik „klasikai“. Tačiau pastaruoju metu į Skandinavijos valstybes atvyko nemažais aukšto lygio laisvųjų imtynių trenerių, palaipsniui pradėjo kilti šios sporto šakos lygis, todėl nuo šių metų į čempionato programą įtraukti „laisvūnai“ ir moterų imtynės.

Panevėžyje startuos pajėgiausi visų trijų imtynių stilių mūsų šalies meistrai. Ant imtynių kilimo taip pat kovos tituluoti atletai ir atletės iš užsienio, tarp kurių tikra danų imtynių žvaigždė Markas O. Madsenas, švedai Zakarias Bergas ir Zakarias Tallrothas, estė Mae Epp ir kiti.

Varžybų finalus tiesiogiai transliuos Delfi TV.

Čempionato programa

Birželio 10 d., Cido arena, Parko 12, Panevėžys Varžybų pradžia – 10 val. Finalai nuo – 17 val.