Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina) vykstančiame Europos jaunių imtynių čempionate Auksė Rutkauskaitė užėmė penktą vietą. Moterų imtynių turnyro mažajame finale svorio kategorijoje iki 65 kilogramų Auksė 0:8 pralaimėjo italei Elenai Esposito. Tokią pat vietą Auksė iškovojo 2015 metų pasaulio jaunių čempionate.

Lemiamoje imtyje Auksė rimtai kibo į atlapus italei, bet pasikartojo jau matytas scenarijus – kuomet taškas už aktyvumą buvo ranka pasiekiamas, italė įsigudrino nekaltoje situacijoje „pasidaryti“ du taškus.

Antros dalies pradžioje dvikova persimetė į parterį, kur varžovės „gaudė šuniuką“. Stovimoje padėtyje italė Auksę privertė išsitiesti ir atidaryti kelią į kojas. Baigiantis kovai skirtam laikui, Auksei teko rizikuoti, tačiau Espozito ją pasitiko metimu per petį. Paskutinės Auksės pastangos buvo desperatiškos ir neparuoštos. Italė mėginimą nublokšti nesunkiai iššifravo ir pridengė visas jėgas atidavusią Auksę (0:8).

Priminsime, kad aštuntfinalyje lietuvaitė rezultatu 5:4 parklupdė bulgarę Siyką Ivanovą, o ketvirtfinalyje pasirinkusi antro numerio taktiką sumaniai svilino padus švedei Tindrai Sjoberg (6:2).

Pusfinalyje Auksei teko pripažinti rusės Anos Krasnovos pranašumą.

Svorio kategorijoje iki 70 kilogramų Kamilė Gaučaitė pateko tiesiai į ketvirtfinalį. Pirmą kėlinuką Kamilė diktavo sąlygas, antra dvikovos dalis taip pat nieko blogo nežadėjo. Tačiau ukrainietė sulaukė šansą parodyti savo galimybes parteryje – varžovė išnaudojo fizinę jėgą ir privertė Kamilę kapituliuoti.

Kitame etape ukrainietė ant menčių paguldė rusę Valeriją Trifonovą, pateko į finalą ir suteikė galimybę Kamilei kovoti dėl bronzos su nugalėta Rusijos imtynininke.

Svorio kategorijoje iki 46 kilogramų aštuntfinalyje Emilija Sudarytė 8:4 palaužė ispanės Marios Del Carmen Ramos Diaz pasipriešinimą, bet ketvirtfinalyje 0:8 neprilygo azerbaidžanietei Ajnurai Džamalovai. Azerbaidžano sportininkė vėliau pralaimėjo pusfinalyje, tad lietuvė nepateko į paguodos turnyrą.

Svorio kategorijoje iki 52 kg Laura Stanelytė kovoje su kroate Veronika Dragas per minutę surinko tris taškus, o po kelių akimirkų savo pranašumą įtvirtino prispausdama varžovės mentes prie kilimo.

Ketvirtfinalyje Laura neapsiginė nuo italės Teresos Lumijos atakų ir pralaimėjo rezultatu 0:10. Italė pusfinalyje patyrė nesėkmę ir paliko Laurą už paguodos turnyro borto.

Ineta Dantaitė (iki 60 kg) aštuntfinalio kovoje fizinėmis savybėmis akivaizdžiai nusileido vyresnei varžovei iš Italijos Morenai de Vitai. Vienintelei Inetos atakai pritruko staigumo – italė veiksmą nuskaitė ir šiaulietės proveržį sustabdė galinga kontrataka bei „švaria“ pergale.

Morena de Vita vėliau į finalą nepateko ir taip užbaigė lietuvės pasirodymą.

Valdas Malinauskas