Pirmadienį Graikijoje startavo pasaulio jaunių imtynių čempionatas. Graikų-romėnų, moterų ir laisvųjų imtynių atstovai kovos Atėnų Ano Liosia olimpinėje halėje. Šioje arenoje vyko 2004 metų olimpinių žaidynių imtynių turnyro kovos.

Pirmieji ant imtynių kilimo jėgas išmėgino klasikai.

Svorio kategorijos iki 58 kilogramų (27 dalyviai) aštuntfinalyje marijampolietis Vilius Savickas rezultatu 0:2 pralaimėjo Ukrainos atstovui Maksimui Liu. Vėliau jo varžovas tokiu pat rezultatu nusileido japonui Kosei Takeshitai ir nepadovanojo lietuviui bilieto į paguodos turnyrą. Galutinėje įskaitoje Vilius Savickas užėmė 20 vietą.

Erikas Čerepokas (100 kg, 21 dalyvis) kvalifikacinėje imtyje 2:1 įveikė kirgizą Mustafą Gasanovą, tačiau aštuntfinalyje rezultatu 1:3 suklupo akistatoje su turku Mehmetu Atci.

Vėliau turkas neprilygo  iraniečiui Seyedmojtabui Seyedmostafui Hosseiniui ir palaidojo panevėžiečio viltis tęsti kovas paguodos turnyre. Erikas Čerepokas pasaulio jaunių čempionate užėmė 11-tą vietą.

Abu šiandien kovoję atletai yra šių metų Europos jaunių čempionato prizininkai. Prieš pusantro mėnesio V.Savickas ir E.Čerepokas Sarajeve iškovojo bronzos medalius. Po Europos čempionato Vilius „paleido“ svorį ir į Atėnus atvyko kovoti su sunkesniais varžovais. Sportininko ir trenerių štabo sprendimas nekankinti atleto įsikibus į lengvesnę kategoriją logiškas ir suprantamas – vaikinas šaliai padovanojo Europos „bronzą“ ir po neprasto liepos mėnesio kartoti griežtos dietos terapiją per daug rizikinga.  Kalbant apie dvikovą su Ukrainos atletu, Viliui akivaizdžiai trūko galingumo. Ukrainietis išnaudojo svorio ir jėgos pranašumą, „uždirbo“ tašką už Viliaus pasyvumą bei, prispaudę lietuvį prie kilimo krašto, privertė užžengti už kilimo.

Erikas Čerepokas buvo visapusiškai pranašesnis už kirgizą M.Gasanovą. Pastarasis, būdamas visa galva žemesnis, susigūžęs blokavo Eriko rankas, numušinėjo sukibimus bei vengė artimos kovos, todėl vienas taškas, kurį arbitrai skyrė Erikui, buvo visai suprantamas. Tačiau kuomet taškas buvo padovanotas besiginančiam kirgizui, tapo kiek nejauku. Vis dėlto Erikas antro kėlinuko pabaigoje sugebėjo numušti varžovą ir iškovojo netikėtai sunkią pergalę.

Nežinia kokios mintys buvo užgulusios Eriką, tačiau į kovą su turku jis išėjo kiek perdegęs. Turkas metodiškai kankino panevėžiečio rankas, o vienoje iš atakų prasuko dvitaškį metimą. Dvikovos pabaigoje Erikas kelis kartus pamėgino atlikti kažką panašaus į „dubenį“, tačiau atrodė, kad jis pats nelabai tikėjo tuo ką darė.

Nepaisant sąlyginės nesėkmės, imtynininkai nusipelnė gerų žodžių arba bent šilto patapšnojimo per petį. Parduota eilinė vasara atnešė dividendus, o teisingos išvados po kovų Atėnuose padės spręsti kitų startų rebusus.

Po šiandien vykusios burtų traukimo ceremonijos paaiškėjo mūsų atletų varžovai antradienio varžybose. Arminas Lygnugaris (76 kg, 25 dalyviai) kvalifikacijoje kausis su bulgaru Borislavu Vasilevu, o Ignas Bukauskas (85 kg, 28 dalyviai) taip pat kvalifikacijoje susigrums su Muhammedu Furkanu Dursunu iš Turkijos.

Valdas Malinauskas