Klaipėdoje startavo Lietuvos jaunių imtynių čempionatas, skirtas Lietuvos valstybės nepriklausomybės šimtmečiui.
Į varžybas uostamiestyje dėl čempionato apdovanojimų grūmėsi graikų-romėnų (14 komandų, 97 dalyviai), moterų (8 komandos, 25 dalyvės) ir laisvųjų (12 komandų, 66 dalyviai) stilių imtynininkai ir imtynininkės.

„Šiemet nepavyko atspėti čempionato datos. Kas galėjo žinoti, kad taip stipriai kirs gripas. Mokyklose paskelbtos epidemijos, liga pašienavo ne vieną jauną sportininką, – apgailestavo Klaipėdos laisvųjų imtynių treneris Andrejus Iljinas. – Vis dėlto bet kokiomis aplinkybėmis lyderiu savo amžiaus grupėje lieka Vadimas Babuškinas. Atsigavęs po sunkios traumos, kuomet virš pusmečio vaikščiojo su ramentais, jis šiemet laimėjo suaugusių čempionatą ir tapo tarptautinio turnyro Rusijoje nugalėtoju, todėl tarp jaunių Vadimas taip pat nesulaukė ypatingo pasipriešinimo. Nenuostabu, kad ant imtynių kilimo dominavo Šiaulių sporto gimnazijos atletai. Dvi treniruotės per dieną ir gyvenimas sportiniu režimu išryškina pranašumus. Laisvūnams nieko nereikėjo išradinėti, jie nuėjo patikrintu klasiku keliu ir rezultatą matome. Žinoma, norėčiau, kad per svarbiausius startus daugiau atsiskleistų perspektyvūs imtynininkai vilkaviškietis Deividas Pečiulis, Gytis Jovaiša iš Pagėgių, progresuojantis vilnietis Ronaldas Čiužinovas ir kiti sportininkai“.

Po ilgametės karjeros trenerio keliu Šiauliuose pasukęs Laimutis Adomaitis taip pat džiaugiasi pastebimu pagyvėjimu mieste. „Iš Šiaulių rajono trenerių Alvydo Tilenio ir Gedimino Jonuškio man atiteko geras palikimas – puikus atletas Gedas Milašauskas, prie jo prisijungė buvę trakiškiai Gordanas Paulauskas ir Deivydas Gervinskas. Jie išties puikūs atletai, kartais koją pakiša pasitikėjimas savo jėgomis. Aš jiems nuolatos primenu, kad nenugalimų mūsų sporte nebūna, – kalbėjo pasaulio čempioną iranietį Samaną Ahmedą Tahmasebį ir olimpinį čempioną Karamą Gaberą Ibrahimą per savo karjerą įveikęs tituluotas atletas. – Stebint šalies jaunių čempionatą tendencijos išliko tos pačios kaipo ir mano laikais – svoryje 2-3 lyderiai, kurie rungiasi dėl aukščiausių apdovanojimų, o kiti tiesiog džiaugiasi galimybe pasigalynėti Lietuvos čempionate. Juk ne kiekvienas pasuks profesionalaus sporto keliu, todėl treneriai savo auklėtiniams kelia skirtingus tikslus“.

Savo buvusiam komandos draugui pritaria graikų-romėnų imtynių jaunių rinktinės treneris Aleksandras Kazakevičius. Olimpinis prizininkas paminėjo, kad rinktinės branduolį sudaro marijampolietis Vilius Savickas, joniškietis Adomas Grigaliūnas ir Ignas Bukauskas iš Kauno. Pasak trenerio, į rinktinę taip pat veržiasi Eimantas Vilimas iš Joniškio ir vilniečiai Edvinas Subotkevičius bei Kostantinas Kešanidis. „Dar sezono pradžia, sportininkai daro nemažai klaidų, kurias taisysime treniruočių stovyklose ir įvairiuose turnyruose. Tai ilgas procesas, tikiuosi, kad šį etapą iki Europos ir pasaulio čempionatų įveiksime sėkmingai“, – vylėsi tituluotas imtynininkas.

Tuo tarpu daugkartinė šalies moterų imtynių čempione Vaida Puidaitė kiek nusivylusi dalyvių gausa. „Taip jau nutiko, kad šios amžiau grupės panelių nėra daug apskritai. Be to, į svarbias varžybas Švedijoje išvyko Šiaulių sporto gimnazijos panelės, todėl kai kurios svorio kategorijos liko tuščios. Bet, kalbant apie perspektyvas, matau, kad sporto centruose yra sujudimas, moterų imtynės pergalių pasaulio ir Europos čempionatuose dėka išlindo iš šešėlio ir tapo lygiavertė sporto šaka klasikams ir laisvūnams. Vis didesnis dėmesys moterų imtynėms skiriamas Vilniuje, Alytuje, Kaune, Klaipėdoje, todėl tikiuosi, kad po metų kitų išaugs konkurencija“, – kalbėjo Vilkaviškio sporto mokyklos trenerė V.Puidaitė.

Valdas Malinauskas

2018 Lietuvos jauniu cempionto rezultatai