Sausio mėnesį Kaune vykusį šalies imtynių čempionatą aplankė neįprasti svečiai –  Lietuvos antidopingo angentūros  dopingo kontrolės specialistai. Deja, inspektoriai „sumedžiojo” atletą, kuris vartojo draudžiamus preparatus. „Jo mėginiuose radome dopinginį kokteilį”, – tikrindama tyrimo išvadas kalbėjo Lietuvos antidopingo agentūros laikinoji vadovė Kristina Jagminienė. 

Kokių sankcijų susilauks sportinininkas sužinosime kiek vėliau, o dabar pravartu įsiklausyti į  Lietuvos antidopingo agentūros atstovės Rūtos Banytės pasakojimą apie dopingo žalą ir pasekmes. 

 „Sportas yra organizuotas varžymasis pagal taisykles. Taigi dopingo vartojimas reiškia melavimą, sukčiavimą prieš konkurentus, sąžiningą sportą ir visuomenę. Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) yra išleidusi Kodeksą ir tarptautinius  standartus, kuriais remiantis dirba Tarptautinės federacijos, nacionalinės antidopingo agentūros, didžiųjų renginių organizatoriai.  Vienas iš tarptautinių standartų yra kiekvienais metais atnaujinamas draudžiamų dopingo medžiagų ir metodų sąrašas .

Sporto veikloje yra 4 pagrindinės sudedamosios dalys: įgūdžiai, jėga, ištvermė ir atsistatymas. Kiekviena sporto šaka turi atskirą šių elementų derinį.   Kiekvienai sporto šakai taip pat yra ir  labiausiai veiksminga dopingo forma.

Sporto šakoje, reikalaujančioje sprogstamosios galios,  atletai piktnaudžiaus  androgeninėmis medžiagomis tam, kad padidintų raumenų masę ir stiprumą, o sporte, kur reikia ištvermės, populiaresnis bus  kraujo  gamybą skatinančios dopingo medžiagos, kurios didina deguonies kiekį.  

Kontaktinio sportu atstovai, kaip imtyninkai,  savo pranašumą gali bandyti įgyti naudodami augimo hormonus, kadangi tai padeda greičiau atsistatyti po intensyvaus fizinio krūvio ar sužalojimo.

Tai gi kas yra dopingas? Dopingas, remiantis Pasaulinės antidopingo agentūros Kodeksu, tai vienos ar daugiau Antidopingo taisyklių, apibrėžtų 2.1-2.10 punktuose, pažeidimas.

Tai gali būti:

1) Draudžiamosios medžiagos ar jos metabolitų arba jų liekanų buvimas sportininko mėginyje;

2) Sportininko vykdomas draudžiamosios medžiagos vartojimas ar draudžiamojo metodo naudojimas arba 3) bandymas vartoti (naudoti);

4) Vengimas ar atsisakymas pateikti mėginius arba jų nepateikimas;

5) Su buvimo vieta susiję pažeidimai;

6) Kliudymas arba bandymas sukliudyti atlikti bet kurią dopingo kontrolės dalį;

7) Draudžiamosios medžiagos ar draudžiamojo metodo turėjimas;

8) Neteisėta prekyba arba bandymas neteisėtai prekiauti bet kokia draudžiamąja medžiaga ar draudžiamuoju metodu;

9) Draudžiamosios medžiagos ar draudžiamojo metodo paskyrimas bet kokiam sportininkui per varžybas arba bandymas tai daryti, arba bet kokios draudžiamosios medžiagos ar draudžiamojo metodo paskyrimas bet kokiam sportininkui ne varžybų metu arba bandymas tai daryti, kai ne varžybų metu tai draudžiama;

10)  Bendrininkavimas;

11) Draudžiami ryšiai.

Kokios sankcijos numatytos dėl Antidopingo taisyklių pažeidimo?

Pirmą kartą pažeidus Antidopingo taisykles gresia 4 metų diskvalifikacija, pakartotinis pažeidimas – bausmę dvigubina.

Vertinant dopingo paplitimą imtynėse,  reikia pasakyti, kad 2015 metais, WADA atliko 5381 testą ir gauta 62 teigiami rezultatai, tuo tarpu Tarptautinė imtynių federacija atliko 1001 testą ir rado 10 susitepusių sportininkų.

Populiariausios draudžiamos medžiagos imtynininkų tarpe yra anaboliniai steroidai ir diuretikai.

Pirmasis šalies imtynininkas antidopingo specialistams įkliuvo suaugusių čempionato metu, tačiau kovotojai dėl švaraus sporto įspėja, kad panašių vizitų derėtų laukti jaunimo ir jaunių čempionatuose.

Mums labai svarbu dirbti prevencinį darbą, keisti sportinininkų ir trenerių mąstymą. Tikrai nesidžiaugiame dėl pričiupto sportininko, atvirkščiai, kiekvienas teigiams testas skatina dar daugiau įdėti jėgų į švietėjišką darbą”, – kalbėjo R.Banytė.

www.imtynes.lt  informacija