Sunkiasvoris Mantas Knystautas (130 kg; 15 dalyvių) galingai startavo Europos čempionate.

 

Jau pirmame kėlinuke klaipėdietis po gražios kontraatakos parteryje prispaudė vokiečio Christiano Johno mentes prie kilimo. Tą momentą pastebėjo kilimo teisėjas, tačiau nesulaukė pritarimo iš kitų dviejų arbitrų. Vokietis šiaip ne taip pabėgo už kilimo, o azartą pagavęs Mantas toliau puikiai tvarkėsi parteryje ir išaugino rezultatą iki 8:1. Iki pilnos laimės truko vieno taško, tačiau užsispyręs vokietis dar spėjo pasiimti vieną balą. Antrame kėlinyje Johnui teisėjai padovanojo įtartiną tašką (8:3). Nuo šios akimirkos prasidėjo matematiniai skaičiavimai. Matomai Mantas suprato, kad įgytą pranašumą pasyviais veiksmais pavyks išlaikyti ir užsidarė aklinai. Ilgai nelaukę teisėjai už kovos vengimą vokiečiui pridėjo dar du taškus ir pranašumas ištirpo iki 8:5. Toks rezultatas ir išsilaikė iki finalinės sirenos.

Šiuo metu Mantas yra iškovojęs pergales prieš visą Vokietijos sunkiasvorių elitą. Be Christiano Johno klaipėdietis yra patiesęs Eduardą Poppą ir Jello Krahmerį.

Ketvirtfinalyje Mantas pečius surėmė su prieš pora savaičių K.Palusalu turnyre nugalėtu rumunu Alinu Alexucu Ciurariu. Šis atletas atrankoje į Londono olimpines žaidynes užtvėrė kelią dabartiniam treneriui Mindaugui Ežerskiui, kuris prieš penketą metų liko be olimpinio kelialapio. Todėl Kaspijske motyvuoti buvo ir dabartinis atleto treneris, ir jo auklėtinis.

Ir iš tiesų, pradžia nieko blogo nežadėjo. Kad ir nedideliais žingsneliais, tačiau Mantas nuolatos spaudė rumuną ir klampios taktinės kovos pabaigoje pirmavo rezultatu 2:0. Likus 30 sekundžių iki dvikovos pabaigos teisėjai įžvelgė Manto pasyvumą ir suteikė šansą rumunui.  Alinas Alexucas Ciurariu paskutinėmis kovos akimirkomis  metėsi į priekį ir privertė Mantą suklysti – užžengimo už kilimo kaina išleista iš rankų pergalė, nes lygiosios buvo palankios rumunui.

Ką gi, kitas šansas patekti į Europos prizininkų klubą bus tik po metų. Beliko skėsčioti rankomis ir kantriai skaičiuoti dienas iki kito žemyno čempionato ir guostis nebent tuo, kad lietuvis pralaimėjo ketveriais metais vyresniam ir visai nepėsčiam atletui, kuris yra pakilęs pasaulio ir Europos čempionatuose iki penktos vietos.

Antra vertus, pergalė ketvirtfinalyje garantuotų minimum penktą vietą čempionate ir pakankamai šviesią ateitį finansiškai sunkiu federacijai periodu. Tą puikiai supranta pats atletas ir blogiausia kas galėtų nutikti, tai besaikė savigrauža ir saviplaka. Mantui reikia toliau ruoštis rimtiems startams, o ši dvikova turėtų pasitarnauti edukacine prasme ir kaskart priminti, kad kova baigiama sulyg teisėjo švilpuku.

Ir dar. Mantas turėjo dvi progas savo aktyvumą paversti papildomais taškais parteryje. Jam tai pavyko padaryti K.Palusalu turnyre, o štai čia, Kaspijske, nepamatėme ridenimų, galėjusių nulemti lietuvio pergalę.   

Ech, apmaudu, po paraliais.

Valdas Malinauskas