Kaspijske tęsiasi Europos imtynių čempionatas. Antrą graikų-romėnų imtynių turnyro dieną kovas tęsė į paguodą dėl bronzos patekęs Julius Matuzevičius bei trys „švieži“ mūsų šalies sportininkai.

Julių Matuzevičių (87 kg) į paguodą ištraukė dėl aukso medalio kovosiantis Bekchanas Ozdojevas iš Rusijos.  Deja, susitikimas su armėnu Artūru Šahinianu lietuviui susiklostė nesėkmingai. Pirmas kėlinukas baigėsi be veiksmų, o vieninteliu tašku armėnas buvo apdovanotas už Juliaus pasyvumą.

Antrame kėlinuke A.Šahinianas atliko panėrimą ir tuoj pat savo persvarą padidino iškėlimu ir aukštu permetimu. Susitikimas baigėsi rezultatu 0:7 armėno naudai.

Po pirmo kvalifikacinės Viliaus Laurinaičio (97 kg; 21 dalyvis) kovos su Mathiasu Baku iš Danijos kėlinuko atrodė, kad lietuvio patekimas į kitą etapą ranka pasiekiamas. Po varžovo įspėjimo Vilius nepriekaištingai atliko du ridenimus ir trumpam poilsiui atletai iškeliavo esant rezultatui 5:0. Nesuprantami dalykai prasidėjo antrame kėlinuke. Danas prasuko suktuką ir užbėgo už nugaros. Viliui teko griebtis šiaudo ir išbėgti už kilimo (5:2). Laikas tiksėjo ir buvo aišku, kad prarasti neturintis ką danas imsis desperatiškų veiksmų. Bakas pasiūlė artimą kovą ir kryžminiame paėmime atliko kreivą bet rezultatyvų keturių taškų vertės metimą. Pervargęs Vilius nerado jėgų minimum dviejų taškų veiksmui ir dvikova baigėsi rezultatu 5:6.

Justas Petravičius (60 kg; 15 dalyvių) galynėjosi su praeitų metų Europos čempionato penktos vietos laimėtoju Eriku Torba iš Vengrijos ir pralaimėjo rezultatu 4:5.

Pirmas dvi minutes savo aktyviais veiksmais Justas varžovui susuko galvą ir po kaklo užgriebimo trimis taškais šovė į priekį. Kiek atsitokėjęs vengras pradėjo spausti ir išlygino situaciją ant kilimo. Nepaisant to, Justas ilgą laiką pirmavo, tačiau priverstiniai užžengimai už kilimo ir plius du taškai Erikui Torbai už tauragiškio įspėjimą sukrovė vengrui minimalų pranašumą, kurį jis išlaikė iki finalinio švilpuko.

 Burtų valia Edgaras Venckaitis (67 kg; 20 dalyvių) savo pasirodymą pradėjo aštuntfinalyje su Čekijos imtynių veteranu Michalu Novaku. Pasaulio čempionato prizininkas Edgaras užtąsė daug lėtesnį čeką ir pirmą kėlinuką laimėjo 6:3. Antroje dalyje čekas svirduliavo ir kritinėjo – nuo gan paprasto imtynėse leidžiamo stumtelėjimo Novakas dribtelėjo ant kilimo ir tiesiog padovanojo žvaliam Edgarui du taškus. Vis dėlto, teisėjai įžvelgę kažkokius napadorius Edgaro veiksmus, skyrė čekui du balus ir išlaikė dvikovos intrigą (8:5). E.Venckaitis neprarado budrumą ir paskutinę minutę pilnai kontroliavo situaciją bei išlaikė sau palankų rezultatą.  

Ketvirtfinalyje Edgaras susigrūmė su išties kietu varžovu – Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių prizininku Šmagiu Bolkvadze iš Gruzijos. Kovojo du asai, tačiau vaizdas ant kilimo lyg pelkėje tąsytųsi du nenuoramos. Judesio buvo tiek, kad savo energija galėtų apšviesti šiaurės Lietuvos bažnytkaimį. Vienas ir kitas varžovų gerus ketinimus slopindavo numušimais ir rankų blokais. Visgi vizualiai daugiau pastangų paklojo gruzinas. Teisėjai du kartus pastarajam skyrė po tašką už narsą. Likus minutei iki sirenos pamatėme tikrą Edgarą. Lietuvio veiksmuose atsirado atakos užuomazgos, atrodė, kad arbitrai bent dėl padorumo pamalonins lietuvį vienu tašku. Visgi arbitrų brigada nusprendė, kad E.Venckaitis savo paskutinės minutės pranašumą turėtų užtvirtinti techniniu veiksmu, o pastarajam, kaip bebūtų gaila, nepavyko pramušti aklinos gruzino gynybos. Dvikova baigėsi sunkiasvoriams būdingu rezultatu 0:2.

Tačiau liūdėti dar per anksti. Šmagis Balkvadze 5:0 suvyniojo daną Fredriką Holmquistą Bjerrehuusą ir pratęsė mūsų viltis pamatyti Edgarą mažajame finale. Tiesa, prieš tai reiks išeliminuoti pergales jaunimo amžiaus grupėje skynusį turką Enesą Basarą, o jau sėkmės atveju dėl bronzos kovoti su neblogu, bet labai nervingu lenku Dawidu Karecinskiu.

Žaidimas tęsiasi.

Valdas Malinauskas