Trečiadienį Kaspijske vykstančiame Europos imtynių čempionatas kovas pradėjo moterų imtynių atstovės.

Kvalifikacinėje kovoje D.Domikaitytė (68 kg, 13 dalyvių) grūmėsi su patyrusia Izraelio imtynininke, triskart Europos vicečempionė Ilana Kratyš ir paskutinę dvikovos sekundę paguldė tituluotą varžovę ant menčių.

 

Danutės pranašumas visas šešias minutes nekėlė abejonių. Teisėjai net tris kartus įspėjo Izraelio imtynininkę, o aktyvūs mūsų šalies atletės veiksmai leido susikrauti dviejų taškų pranašumą. I.Kratyš nuo pirmų sekundžių vengė bet kokio padoresnio kontakto, juolab, kad varžovės veiksmus varžė Danutės darbas rankomis virš liemens. Per du kėlinukus izraelietės mintys akivaizdžiai buvo sukoncentruotos į teisingą gynybinių redutų sudėliojimą, o svajonės apie ataką kirbėjo nebent prieš susitikimo pradžią.

Tiksint paskutinėmis sekundėmis I.Kratyš paskutinį kartą pamėgino išsivaduoti iš Danutės gniaužtų ir parodyt treneriams, kad beveik šešios liūdnos minutės ant Kaspijsko kilimo tebuvo nesusipratimas. Varžovė ištiesino kojas ir kaip mat atsidūrė Danutės glėbyje. Tokia situacija prilygsta ne 11, o, tarkim, 5 metrų baudiniui futbolo aikštelėje – nepataikyti neįmanoma. Danutė ūkiškai nuleido I.Kratyš tiesiai ant menčių ir tuoj pat išgirdo finalinį teisėjo švilpuką.

Iš kart net nesumojau, nuo kurio galo pradėti rašyti apie Danutės ketvirtfinalio kovą su Anastasija Bratčikova iš Rusijos. Gal, vis dėlto, nuo galo. O galas toks – Danutė pralaimėjo 2:3.

Iš tikrųjų nieko baisaus neatsitiko. Na buvo įspūdingų pergalių ir apmaudžių pralaimėjimų, toks jau tas sportas. Visgi, kuomet vos ne garantuota pergalė su visom pasekmėm tau kvėpuoja į pakaušį ir staiga tas malonus jausmas išgaruoja lyg miražas, norom nenorom  pradedi dėlioti klausimų pasjansą. Kas tai – atsipalaidavimas? Psichologija? Patirties stoka? Nugalėtojo/jos mentalitetas? Na vat kažkas yra, kas nesurandama. Ta keista bacila iš „klasikų“ stovyklos (prisiminkime M.Knystautą)  persimetė panelių lyderei. Taip, gali būti ir tuo šventai tikiu, kad Danutė namo grįš su „bronza“ ir paskutinės kovos su ruse sekundės paskęs puokščių ir sveikinimų jūroje. Bet kaip norėtųsi, kad visus formalumus mūsų kumyrai tvarkytųsi savomis rankomis. Ypač, kai žinai, kad jie tai gali.

Keletą žodelių apie matytą vaizdą ant kilimo. Danutės stiliukas priminė kvalifikacinę dvikovą su I.Kratyš. Gražiai supakuotos rusės rankos varžė A.Bratčikovos judėjimą. Nepaisant to, varžovė surado mažą spragą ir pasiėmė koją bei du taškus. Nuo šios vietos Danutės veiksmuose atsirado patirties išraiška – ji šiek tiek pakoregavo rankų ir kojų darbą ir iki minimumo sumažino fizines varžovės galimybes atakuoti kojas. Įkyrus spaudimas buvo vaisingas. Antrame kėlinuke pavargusiai ir išbalansuotai rusei pakirto kojas ir Danutė be didesnių pastangų nubloškė varžovę ant kilimo bei pasiėmė du taškus. Pilna antro kėlinuko kontrolė. Danutė spinduliavo tvirtumu, tačiau, kaip dažniausiai būna, varžovai, atsidūrę matinėje padėtyje, ryžtasi desperatiškam veiksmui. Kaip rusė išstūmė Danutę išstūmė už kilimo, net nesupratau. Bet faktas lieka faktu – teisėjas pakėlė ranką nugalėtojai iš Rusijos, tuo pačiu privertęs Lietuvos delegaciją tapti bent laikinais A.Bratčikovos fanais. Mat, rusės pergalė pusfinalyje prieš austrę Martiną Kuenz atvertų Danutei duris į paguodos turnyrą dėl bronzos medalio. Paguodoje trenerių Aivaro Kaselio ir Andriaus Stočkaus auklėtinė pečius suremtų su dviem galvom žemesne Sofia Georgieva iš Bulgarijos ir ta pačia austre Kuenz, kurią prieš pusmetį per kiek daugiau nei 4 minutes paguldė ant menčių Lenkijoje vykusiame pasaulio U23 čempionate.

  Grėsminga varžovė burtų valia atiteko aštuoniolikmetei K.Zaicevaitei (59 kg, 8 dalyvės). Ketvirtfinalyje Šiaulių sporto gimnazijos auklėtinė grumėsi su Europos vicečempione ir pasaulio čempionato penktos vietos laimėtoja 31-erių Katsiaryna Hančar-Januškevič iš Baltarusijos. Tokių stambių varžybų debiutantei nebuvo keliami aukšti tikslai, tačiau savo galimybę parodyti žiūrovams pažangą Kornelija išnaudojo su kaupu. Taip, varžovė nugalėjo aiškia persvara (0:10), bet vaizdas ant kilimo nepriminė avelės ir vilko žaidimų, ir buvo pakankamai malonus akiai.

Kornelijai taip pat gali tekti dar kartą lipti ant kilimo, bet tam reikia, kad baltarusė kitame etape įveiktų Mimi Hristovą iš Bulgarijos.

Valdas Malinauskas