Šiandien Europos jaunių imtynių čempionate Skopjėje mūsų klasikų laukia karšta dienelė. Priešpaskutinę varžybų dieną varžovams į atlapus kibs penki Lietuvos atletai. Burtų valia du susigrums su gruzinais, du, tikėtina, su rusais, o vienam atiteko pusbraliukas iš Estijos.

45 kg | 1/8 f inalo Martynas Muižys (LTU) – Sander TAGU (EST)

51 kg | kvalifikacija Adomas Grigaliūnas (LTU) – Giorgi TOCHADZE (GEO)

60 kg | kvalifikacija Giorgi ČCHIKVADZĖ (GEO) – Vilius Savickas (LTU)

71 kg 508 | 1/8 finalo Stepanas STARODUBCEVAS (RUS) – Gedas Milašauskas (LTU)

92 kg | 1/8 finalo Ignas Bukauskas(LTU) su Muchammadas EVLOEVAS (RUS)

 Vilius Savickas po pirmo kėlinio 0:1 pirmavo prieš gruziną Giorgį Čchikvadzę. Likus 30 sek už marijampoliečio pasyvius veiksmus teisėjai tašką padovanojo gruzinui (1:1). Paskutines sekundes Vilius varžovą užgulė atakomis, tačiau gruzino gynybos neatrakino. Maža to, pats „prasmigo“ ties kilimo riba ir galutinai palaidojo viltis iškovoti pergalę. Dvikova baigėsi rezultatu 3:1.

Adomui Grigaliūnui taip pat nepavyko peršokti gruzino barjero. Adomas neatlaikė varžovo atakų ir krito pirmame kėlinuke (0:8). Pirmus taškus gruzinas iškovojo „paleidęs“ Adomą su galvos paėmimu. Vėliau kontra-suktukas ir ridenimas.

Stebuklo nesukūrė ir kuršėniškis Gedas Milašauskas (71 kg). Rusas Stepanas Starodubcevas visą savo nešvarų darbą atliko parteryje, kur keli kokybiški ridenimai pirmame kėlinuke sukrovė varžovui ženklų pranašumą. Rusas dvikovą laimėjo rezultatu 7:1.

Tuo tarpu nuotaiką praskaidrino Martynas Muižys (45 kg). Joniškietis pavojingai laviravo akistatoje su Sanderu Tagu iš Estijos, kuomet kelissyk prasileido liemenį, bet estas tuo pasinaudojo tik kartą. Apsiraminęs joniškietis pridengė estą ir tvojo varžovui dubenį.

Antrame kėlinuke Martynas sumaigė S.Tagą nestandartine ataka stovėsenoje ir padovanojo ilgai lauktą pergalę 12:3!

Visai kitoks vaizdas atsivėrė kovoje su Gurbanu Gurbanovu iš Azerbaidžano. Martynas Muižys pralaimėjo 8:0. Ne tiek baugina rezultatas, kiek nusiteikimas. Toks įspūdis, kad Martynas nenorėjo nuvarginti azerio. Jei taip, tai tikslas buvo pasiektas – Gurbanovas nepavargo.

Ignas Bukauskas (92 kg) rezultatu 0:7 nusileido rusui Muchammadui Evlojevui. Iš esmės skaičiai teisingai atspindi įvykių eigą. Rusas per keturias minutes nesuteikė Ignui galimybės išnaudoti savo stiprią pusę – darbą kryžminiame sukibime. Žemesnis rusas nesivaikė efektų, tiesiog nuo pirmų sekundžių presingavo. Tuo tarpu Ignui vis pritrūkdavo kilimo ploto ir užžengimais į užribį kaunietis papildydavo varžovo taškų kraitę. Fizinės kultūros stoka? Galbūt.  

Pralaimėjimus patyrė visi šeštadienį kovoję lietuviai. Tačiau tragedijos kol kas nėra, nes paaiškėjo, kad visi mūsų atletai pralaimėjo finalininkams. O tai reiškia, kad šaunusis penketukas sekmadienį šturmuos pjedestalą. Ne aukščiausią laiptelį, bet bronzos skonis taip pat gurmaniškas.

Žaidimas tęsiasi.

Valdas Malinauskas