Kasmetinis Pytliasinskio imtynių turnyras Lenkijoje – tikra bomba imtynių mėgėjams. Apsukrūs kaimynai daugiau nei prieš šešis dešimtmečius pradėjo rengti iškiliam imtynininkui skirtas varžybas ir, laikui bėgant, į gražią tradiciją įpynė išmintingas datas – plius-minus mėnuo iki pasaulio čempionato startų.

Tai iš tikrųjų mini pasaulio čempionatas, kuriame dalyvauja ir santykius aiškinasi pajėgiausių valstybių pirmi, antri, o kartais ir treti numeriai, kaip kad nutiko šių metų Lietuvos „klasikų“ delegacijai. Jau gerą dešimtmetį nebuvo tokio siužeto, kuomet trys lietuviai grūmėsi dėl vietos po saule viename svoryje. Po burtų paaiškėjo, kad sąlyginai 87 kg sveriantiems lietuviams Varšuvoje nusišypsojo sėkmė – bent pirmame rate jiems nereikės grumtis tarpusavyje: Martynas Nemsevičius galynėsis su italu Fabio Parisiu, Juliaus Matuzevičiaus laukia akistata su vietiniu Tadeuszu Michaliku, o Eividas Stankevičius mėgins pasipriešinti pasaulio čempionui Metehanui Basarui iš Turkijos.

Supersunkiasvorių pasaulyje turėtų būti šis tas įdomaus taip pat. Nuojauta kužda, kad Mantas Knystautas turėtų laimėti pirmą kovą, idant norvegui Oskarui Marvikui dar nėra pavykę rimčiau pajudinti klaipėdiečio tvirtovės. Nenoriu prikarksėti, bet vadovaujantis sveika nuovoka, Mantas, pasikartosiu, grynai teoriškai, atsižvelgiant vien į pastarųjų metų laimėjimus, turėtų įveikti lenko Mateuszo Tadeuszo Karezcinskio ir Diego Jesaus Almendro Rodriguezo iš Čilės poros nugalėtoją.

Kodėl rašau įžvalgomis? Nes labai norėtųsi pamatyti desertą – M.Knystauto dvikovą su kitu čiliečiu Yasmaniu Acosta Fernandezu. Visų pirma, varžovas pernai Paryžiuje iškovojo pasaulio bronzą, antra, jis joks čilietis, o grynų gryniausias kubietis. Savo gimtinėje, Kuboje, Acostai Fernandesui nepatiko būti legendinio Mijaino Lopezo Nunezo šešėlyje ir sunkiasvoris savo sportinę karjerą susiejo su Čile, kuri iki kubiečio atvykimo neturėjo nei vieno pasaulinio medalio ever. Maža to, vos tik prieš dešimt metų pirmasis čilietis ryžosi kopti ant pasaulio čempionato imtynių kilimo, todėl pseudo čiliečio laimėjimai aukščiausio lygio varžybose vertinamos jo naujoje tėvynėje, kurioje sportas nelepina pergalėmis – šalis savo atstovus į Olimpines žaidynes deleguoja nuo pirmųjų modernių žaidynių vykusių 1896 metų ir nuo to laiko iškovojo tik 13 medalių. Tai vos nei dvigubai mažiau, nei Lietuva nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Svoryje iki 67 kilogramų Edgaras Venckaitis rungsis su japonu Katsuyoshiu Kawase, o Kristupą Šleivą egzaminuos šiemet Europoje sau lygių neturintis Mihajus Radu Mihutas.

Paulius Galkinas (77 kg) kovos su Kinijo atletu Ridongu Zhangu.

Geros dienos!